Z rozhľadne na Marháte vidno päť hradov

  • Nezaradené
  • 6. októbra 2008, 12:19
  • Autor:Michal Petruška

Načo ísť na najvyšší vrch v našom okolí, keď z neho aj tak takmer nič nie je vidieť? Možno aj pre takúto negativistickú otázku veľa ľudí doteraz na Marháte nebolo. Od poslednej soboty však tento argument neplatí.

Na Marháte (748 m.n.m.), najvyššom vrchu Krahulčích vrchov a teda aj našej časti Považského Inovca, stojí 17 metrov vysoká turistická rozhľadňa.
Drevená stavba, ktorá budí svojou jednoduchosťou a zároveň monumentálnosťou rešpekt, poskytuje výhľad na blízke aj ďaleké okolie. Okrem dedín a miest v okolí je z nej vidieť aj päť slovenských hradov (Tematín, Čachtický hrad, Uhrovský hrad, Gymeš, Oponický hrad). Polohou najbližší Topoľčiansky hrad však nevidno, pretože je za kopcom.
Podľa turistov, ktorí sa z veže dívali v noci, vidno dokonca aj svetlá Budapešti. Nemôžem potvrdiť ani jedno z týchto tvrdení. V sobotu počas slávnostného krstu, otvorenia a požehnania rozhľadne totiž bola na okolí taká hmla, že viditeľnosť nepresiahla 20 metrov. Na to, aby som si vychutnal opísaný výhľad, musím na Marhát vyšliapať inokedy.


Učiteľ na dôchodku, 73-ročný Cyril Mikát, vyšliapal na Marhát už viac ako stokrát. Práve on založil tradíciu výstupov na Marhát, keď naň v roku 1962 začal chodiť so svojimi žiakmi. „Chodili sme sem na jar a na jeseň z Horných Štitár, čo je asi 15 kilometrov. Dnes sem chodím na bicykli, aj keď ho od Jurka tlačím, naspäť sa môžem zviesť,“ hovorí.


„Myšlienka vybudovať turistickú rozhľadňu žila v nás asi dva roky, zaoberali sme sa ňou hneď ako vzniklo naše združenie Mikroregión pod Marhátom,“ hovorí Jozef Vančo, prednosta Obvodného úradu v Topoľčanoch.
Rozhľadňa má na Marháte tradíciu, okrem tej naozaj historickej zo štyridsiatych rokov 20. storočia tu do roku 1989 stála aj jej asi 10 metrov vysoká nástupkyňa. Takmer po dvoch desaťročiach má naozaj dôstojnú náhradu.

Nový náučný chodník


Rozhľadňa však nie je jedinou atrakciou tohto kraja ako stvoreného na prechádzky prírodou. Tak ako vyhliadkovú vežu totiž starostovia obcí združených v Mikroregóne pod Marhátom otvorili aj náučný turistický chodník Považský Inovec. Ten bude viesť od pohoria Kulháň pri Duchonke až po Ardanovce.
Z naplánovanej dĺžky chodníka je dnes zrealizovaná asi tretina – od obce Bojná cez Babicu na Marhát a cez Jurka do Nitrianskej Blatnice. Odbočky z nej vedú aj do Hubiny a na Jelenie jamy a Lipovník. Turisti spoznajú históriu okolitých obcí a tiež faunu a flóru tunajších lesov.
Za zmienku stojí najmä časť chodníka vedúca okolo rotundy z druhej polovice 9. storočia zasvätenej sv. Jurajovi. Vďaka členom občianskeho združenia Rotunda Jurko zmenilo okolie ranostredovekej rotundy svoju tvár a návštevník sa dozvie zaujímavosti zo života starých Slovanov, ktorí v tejto lokalite kedysi ťažili železnú rudu.
„Budúci rok chceme pokračovať v budovaní chodníka smerom na Duchonku a na Podhradie,“ hovorí o plánoch Jozef Vančo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav