Kolonádový most budú rekonštruovať

  • Nezaradené
  • 4. októbra 2008, 03:16
  • Autor:Petruška Michal

Mestský úrad v Piešťanoch plánuje zrekonštruovať Kolonádový most. V súčasnosti hľadá firmu, ktorú poverí vypracovaním projektovej dokumentácie. Podľa slov Jany Vitkovej z referátu územnej správy mesta potrebuje dnes už 75-ročný most, národná kultúrna pamiatka, najmä odstránenie statických porúch. Tie spôsobuje tečúca voda Váhu.

Ide najmä o statiku


„Rekonštrukcia mosta bude mať dve etapy. V prvej pôjde o takmer neviditeľné, ale najpotrebnejšie zásahy, ktoré sta¬bilizujú statiku mosta," hovorí o plánoch mesta Jana Vitková. V okolí pilierov mosta totiž voda odplavila materiál z dna rieky. V porovnaní s trhlinami a zvetrávaním podpier ide o najzávažnejšiu poruchu spodnej stavby mosta. Tá môže spôsobiť aj haváriu celého objektu, ak sa tento proces nezastaví.
Aj preto odborníci zo Žilinskej univerzity, ktorí štúdiu o stave mosta vypracovali, odporúčajú priestor okolo základov pilierov zasypať lomovým kameňom. Aby kameň nebol opäť odplavený, použiť by sa mali až 80 kilogramov vážiace balvany. Pred samotným zasypaním jám by mali miesto obhliadnuť potápači. Dlhodobejšími opatreniami bude sanácia trhlín v podperách.

Pribudne pitný pavilón


„Druhá časť rekonštrukcie mosta bude viditeľnejšia. Pôjde o nové nátery a obnovu mosta podľa pôvodných projektov architekta Emila Belluša," pokračuje v plánoch Jana Vitková. Jedným zo staronových prvkov, ktoré by na moste mali pribudnúť, bude aj pitný pavilón.
Nachádzať by sa mal tak ako kedysi za Barlolamačovým chrbtom, kde je dnes predajňa zmrzliny. Projektu obnovy miestnosti na podávanie termálnej vody na Kolonádovom moste, ktorý vypracovali architekti Bohuslav Pernecký a Peter Seidl, však bude musieť predchádzať majetkovo-právne vysporiadanie priestorov.

Vodu dá zdroj Slovák


Obnovenie pitného pavilónu počíta s obnovením presklenej zadnej steny miestnosti, ktorá je dnes zakrytá a nabielo nastriekaná. V miestnosti sa zachoval pôvodný výdajný manipulačný pult s mramorovou doskou. Mobilný inventár sa však nezachoval, a tak stoličky či samotnú fontánku s vodou bude treba navrhnúť nanovo. Pôvodný pitný pavilón nemal vlastný zdroj vody.
Pracovníci kúpeľov ju do pitnej vázy donášali vo veľkoobjemových nádobách, z ktorých samospádom tiekla do pitnej vázy. Obnovený pavilón však už počíta s vlastným zdrojom vody. Ide o liečivý zdroj Slovák, ktorý je od mosta vzdialený len 15 metrov a navŕtaný bol v roku 1985. Voda z tohto zdroja dosahuje teplotu 47,5 stupňa Celzia a výdatnosť vrtu postačí na čerpanie ôsmich litrov za minútu tak, aby jeho hladina neklesla.
Priestory pitného pavilónu plánuje mesto využiť aj ako informačnú kanceláriu či predaj suvenírov pre turistov. Novinkou bude tiež osvetlenie steny za chrbtom Barlolamača. Kolonádový most sa tiež dočká nových náterov, ktoré sa od dnešnej „šmolkovej" farby vrátia k pôvodnej zelenkastej. Rekonštrukcia sa dotkne aj strechy, ktorá zateká, a dlažby, ktorá puká. Pri obnove by sa mali použiť pôvodné materiály.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela