Zber gaštanov je v útlme, no prežíva

  • Nezaradené
  • 3. októbra 2008, 15:43
  • Autor:Daniela Serišová

Pred dvadsiatimi rokmi žili na jeseň všetky základné školy v našom meste zberom gaštanov. Súťaž v zbere v rámci triedy, školy, mesta, okresu, kraja… mala každý rok za následok niekoľko ton vyzbieraných gaštanov.

Pri pohľade na tieto plody plné trieslovín a iných vo farmaceutickom priemysle využiteľných látok váľajúce sa v tráve ma napadla otázka, prečo dnes gaštany nikto nezbiera? Skrachovali firmy, ktoré ich kedysi spracovávali? Alebo už nie sú školské zbery v móde?
Zbery gaštanov z našich základných škôl naozaj takmer úplne vymizli. Jedinou školou, ktorá ich zber každoročne organizuje, je ZŠ F. E. Scherera. Odbyt gaštanov má na starosti rodičovská rada školy.
„Minulý rok sme vyzbierali dve tony. Dostali ich od nás lesníci, ktorí nimi prikrmujú zver. Problém však bol, že od nás chceli, aby sme im gaštany doviezli až do lesa, nevedeli si po ne prísť sami. Nakoniec prišli, no na tento rok sme už našli odberateľa zo Spišskej Novej Vsi. Ten nám poskytne na gaštany vrecia a aj si ich odvezie, "hovorí riaditeľka ZŠ Gizela Talačová.
Odberateľ platí škole za kilogram gaštanov približne dve koruny. Následne ich vyváža do Nemecka a Čiech, kde z nich vyrábajú kozmetiku a lieky. Výťažky z gaštanových kvetov a plodov sa používajú pri liečení reumy, kŕčových žíl a iných chorôb. Z gaštanov sa tiež v minulosti vyrábala náhrada kávy a využívali sa pri výrobe piva namiesto chmeľu. Dá sa z nich tiež vyrobiť lepidlo. Kedysi ich mleli a primiešavali do múky z obilnín.
Zber gaštanov baví najmä žiakov prvého stupňa, ktorých po skončení súťaže za usilovnosť škola odmení. Za peniaze utŕžené zo zberu škola tiež nakúpila pomôcky a školské zariadenie.
Ostatné základné školy v Piešťanoch zber gaštanov neorganizujú, zvyknú zbierať papier. Podľa riaditeľky ZŠ na Brezovej ulici gaštany nezbierajú, pretože nieje po nich dopyt. Nemajú tiež priestory na dlhodobé skladovanie gaštanov, tie totiž môžu začať hniť a zapáchať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava