Plavkyňa V. Kolníková: Chcem sa znova dostať na vrcholné podujatia

  • Plávanie / Šport
  • 21. januára 2015, 14:42
  • Autor:T. Horký

Piešťanská plavkyňa Veronika Kolníková, ktorá študuje a trénuje v českom Znojme, má za sebou úspešnú sezónu, ktorej vrcholom bola účasť na majstrovstvách sveta (MS) v 25-metrovom bazéne v katarskej Dohe. Tam sa predstavila v disciplínach 800 a 400 metrov voľný spôsob, kde obsadila 28. a 36. miesto. My sme sa so slovenskou reprezentantkou pozhovárali o dojmoch z nedávno skončenej sezóny.

► Skončila sa vám plavecká sezóna, ako ju hodnotíte?
Vcelku pozitívne, podarilo sa mi zlepšiť si osobné rekordy vo viacerých disciplínach a splnila som limit na MS.

► Ktoré výsledky a preteky vnímate pozitívne a z ktorých ste, naopak, sklamaná?
Nedá sa to rozdeliť na dobré a zlé preteky. V každých pretekoch bola disciplína, z ktorej som bola sklamaná, ale väčšinou som bola spokojná. Najlepšie však bolo podujatie v Plzni, kde sa mi podarilo zaplávať limit ma MS.

► Dá sa povedať, že vrcholom sezóny boli pre vás MS v Dohe. Na 800-metrovej trati ste obsadili 28. miesto a na kratšej ste skončili na 36. priečke. Ako ste spokojná s účinkovaním na šampionáte?
Spokojnosť je tak pol na pol. Posledné dva roky mi limit na vrcholné podujatia vždy „utiekol o chlp“, preto som bola šťastná, keď som sa kvalifikovala. Chcela som na MS zaplávať svoje najlepšie časy, čo sa mi, bohužiaľ, nepodarilo, ale bola to výborná skúsenosť.

Sústredenie tesne pred štartom.

► V Katare zažíva šport veľký boom. Mohli by ste nám priblížiť, ako to na tomto podujatí fungovalo?
Ráno boli rozplavby, z ktorých sa postupovalo buď do semifinále, alebo priamo finále, to záležalo na disciplíne. Každý pretekár musel pred štartom prísť do takzvaného call room, kde si ho organizátori na základe akreditačky zapísali, skontrolovali, či má povolený typ plaviek, plaveckú čiapku a okuliare. Potom sa čakalo, kedy príde rad na vašu rozplavbu. V call room boli nainštalované obrazovky, takže plavci videli, ako prebiehajú ostatné rozplavby.

► Aké podmienky pre vás v Dohe pripravili? Organizácia i podmienky na plávanie boli zaiste na vysokej úrovni, nemýlim sa?
Šampionát bol dobre zorganizovaný, rozplavby aj finále prebiehali podľa časového rozvrhu, znakári mohli používať znakárske odskokové dosky a pre dlhotratiarov boli vo vode pripravené elektronické počítacie tabuľky. Pri vstupe do areálu sme mali celý deň pripravené čerstvé ovocie a ovocné šťavy, v priestoroch rozplavávacieho bazéna boli k dispozícii chladiace boxy s vodou. Všetko fungovalo na jednotku.

Veronika Kolníková štartovala v Dohe v disciplínach 400 a 800 m voľný spôsob.

► Mali ste sa možnosť aj poobzerať po meste? Aký dojem na vás spravila katarská metropola?
Veľa času sme trávili v bazéne, buď tréningami, alebo samotnými pretekmi, takže najčastejšie sme mesto videli z okna autobusu. (úsmev)

► Teraz vás čaká mimosezónne obdobie. Doprajete si zaslúžený oddych alebo sa už pripravujete na novú sezónu?
Oddych som si dopriala počas Vianoc, teraz sa už naplno pripravujem. V januári a februári máme takzvané hluché obdobie, keď nie sú preteky, a snažíme sa naplávať čo najviac kilometrov. Prvé preteky mám až v polovici marca.

► Máte predstavu o cieľoch do budúcej sezóny?

Chcela by som znovu splniť limity na vrcholné podujatia, čo sú svetová univerziáda v Južnej Kórei a MS v ruskej Kazani.

► Ste študentkou vysokej školy v Znojme. Darí sa vám štúdium skĺbiť s plávaním?
V škole mi vyšli v ústrety a povolili mi individuálny študijný plán. V januári som spravila štátnice, škola, bohužiaľ, ešte nemá akreditáciu na magisterský stupeň, tak sa musím rozhodnúť, kde budem pokračovať.

► Už ste rozmýšľali, čomu sa chcete venovať po ukončení štúdia?

Konkrétnu predstavu ešte nemám, môžem robiť účtovníctvo, ktoré ma na škole celkom bavilo. Chystám si však urobiť aj trénerskú triedu. Už niekoľko rokov učím deti v znojemskom klube, takže zo mňa môže byť aj trénerka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 20. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín