K hokeju chcú deti pritiahnuť kvalitnou prácou

  • Hokej / Šport
  • 14. septembra 2017, 13:58
  • Autor:Tomáš Horký

Začiatkom mája tohto roka sme zaznamenali zmeny vo vedení hokejového klubu HK Havrani Piešťany, ktoré zastrešuje mládežnícke kolektívy od predprípravky po juniorov. Cieľom nového vedenia klubu je najmä stabilizácia financovania, zlepšenie marketingových aktivít, snaha o zapojenie rodičov do fungovania a najmä zvýšenie počtu detí v prípravkách i vo vyšších ročníkoch.

O týchto cieľoch i o novinkách súvisiacich s rozvojom mládežníckeho hokeja sme sa rozprávali s dlhoročným bývalým hokejovým hráčom Piešťan a momentálne šéftrénerom HK Havrani Radoslavom Kolníkom.
► Od oznámenia zmien uplynuli viac ako tri mesiace. Ako vnímate zmeny, ktoré sa udiali?
– Zmeny, ktorými momentálne prechádza mládežnícky hokej v Piešťanoch, vnímam veľmi pozitívne. Situácia v klube sa stabilizuje. Najvyšší výkonný orgán klubu, Rada Združenia, pracuje aktívne, pravidelne zverejňuje zápisnice zo svojich zasadnutí, je zverejnený rozpočet klubu, tréneri sa zaviazali dodržiavať Etický kódex.
Všetci, ktorí sme so vedení klubu, pracujeme kolektívne, nastavili sme si krátkodobé ciele aj ciele v dlhšom časovom horizonte. Momentálne nás najviac zamestnávajú náborové akcie za účelom naštartovania opätovného procesu práce s mládežou, ktorá mala v Piešťanoch vždy tradíciu.
Uvedomujeme si zlú situáciu mládežníckeho hokeja na Slovensku, práve preto sme sa rozhodli ísť cestou otvorenej komunikácie a transparentnosti, ktorá nám akosi celospoločensky chýba.
Usilujeme sa o získanie grantov a realizujeme projekty za účelom rozvoja a podpory hokeja v Piešťanoch. Vybrali sme sa na zložitú a tŕnistú cestu, ktorá nás ale napĺňa dobrým pocitom, že robíme niečo pre svoje mesto a región. Verím, že v najbližšom čase budú zmeny aj viditeľné.

Radoslav Kolník, šéftréner HK Havrani Piešťany

► Čo je náplňou práce šéftrénera?
– Pôsobím ako hlavný tréner pri hráčoch piateho a šiesteho ročníka a ako asistent pri kadetoch, som zástupca trénerov v Rade Združenia a ako šéftréner zabezpečujem komunikáciu s ostatnými trénermi za účelom čo najkvalitnejšieho tréningového procesu.
Zúčastňujem sa rôznych workshopov a vzdelávacích projektov určených pre trénerov. Z dlhodobého hľadiska mám za úlohu nadviazať komunikáciu a spoluprácu so zahraničnými trénermi a rozbehnutie výmenných pobytov trénerov.
Medzi krajiny, na ktoré sa chceme zamerať, sú najmä Fínsko a Švajčiarsko. Verím, že už budúci rok privítame medzi nami zahraničných trénerov v rámci kempov, ktoré by mali slúžiť na vzájomné sa obohacovanie najmodernejších trénerských prístupov.
► Problémy s mládežníckym hokejom nie sú len v Piešťanoch, ale je to viac-menej celoslovenská záležitosť. Ako sa na celú situáciu pozeráte?
– Nemyslím si, že sa pracuje s mládežou horšie ako v minulosti. Tréningové možnosti sú oveľa rozsiahlejšie ako za mojich detských čias. Problém vidím v počtoch detí, ktorých je málo nielen u nás, ale i v ostatných kluboch na Slovensku.
Uvediem príklad: za našich čias nás bolo v treťom a štvrtom ročníku 80 detí, dnes je to 15-17 detí. Okrem toho, že deťom chýba zdravé konkurenčné prostredie, z tohto nízkeho počtu pramení celý rad problémov, s ktorými sa kluby trápia. Súvisí to aj s nastavením systému financovania klubov, ktorý je momentálne z väčšej časti založený na rodičovských príspevkoch.
Toto vnímame ako jeden zo základných problémov. Ak je málo detí, potom príspevky musia byť vyššie. Uvedomujeme si túto situáciu a pracujeme na zmene celej filozofie financovania. Ak budeme mať viac detí, zároveň sa zlepší podpora zo strany štátu, resp. zväzu, podpora zo strany mesta a verím, že aj sponzori nás podporia vo väčšom meradle.
Ak sa toto podarí, nebudeme výlučne závislí od rodičovských poplatkov, tieto sa znížia na minimálnu úroveň. Toto je náš cieľ v horizonte troch rokov. Všetko sa ale začína a končí na zvýšení počtu detí najmä v predprípravke (P012), v prípravke (P34) a v mladších žiakoch (5. a 6. trieda).
V mládežníckom hokejovom klube sa snažia prilákať do svojich radov čo najviac záujemcov.

► Z rozpočtu, ktorý je zverejnený na klubovej webstránke, vyplýva, že momentálne počítate s deficitom vo výške viac ako 30-tisíc eur. Ako plánuje tento deficit vykryť?
– Zdôrazniť potrebu zlepšenia podpory zo strany mesta, potrebu pravidelných úhrad rodičovských poplatkov a, samozrejme, spoliehame sa na podporu partnerov z rôznych firiem. Postupne sa k nám pridávajú viaceré významné spoločnosti z nášho regiónu a my to vnímame ako silný záväzok voči cieľom, ktoré sme si stanovili. Prioritne si uvedomujeme potrebu zamerať sa na komplexnú výchovu mladých hokejistov.
► Spomenuli ste komplexnú výchovu mladých hokejistov, môžete byť konkrétnejší?
– Ako člen vedenia klubu a zároveň šéftréner apelujem na trénerov, ktorých úlohou je tiež evidencia študijných výsledkov hráčov v škole a vyhodnotenie celkového prístupu hráča k povinnostiam nielen na ľade. Pokračujeme v ocenení hráča mesiaca na základe športových výsledkov aj výsledkov zo školy. Od septembra začíname s pravidelnými hodinami hokejovej angličtiny. Vytvorili sme štyri skupiny – prípravku, mladších a starších žiakov, kadetov a dorastencov, kde ich budú učiť profesionálni školitelia. V pláne máme veľa ďalších aktivít, ale rozbiehať ich musíme postupne.
► V rámci predstavenia cieľov nového vedenia klubu ste zdôrazňovali potrebu zvýšenia počtu detí na hokeji. Ako to chcete dosiahnuť?
– Uvedomujeme si konkurenciu rôznych možností voľnočasových aktivít v dnešnej dobe, a tiež to, že hokej je v porovnaní s inými športmi finančne nákladných športom. Treba spomenúť, že pracujeme na zabezpečení hokejového výstroja najmä pre začínajúcich mladých havranov, a to vypracovaním projektov na Slovenskom zväze ľadového hokeja (SZĽH), resp. grantových programov, ale aj účelovou podporou zo strany partnerov. Veríme, že pokiaľ sa nám podarí prelomiť túto bariéru pre začínajúceho hokejistu, hokej je stále pre nás Slovákov športom, o ktorý je záujem.
V mesiaci september pripravujeme sériu náborových akcií nielen na školách, ale aj priamo na ľade akciou Deti na hokej, resp. počas verejného korčuľovania. Počas septembra prebieha hlasovanie v rámci aktivity Gesto pre mesto, kde sme podali projekt na vytvorenie hokejovej škôlky. Hlasovať môže každá osoba staršia ako 18 rokov prostredníctvom online formulára na stránke www.gestopremesto.sk. Projekt, ktorý získa najvyšší počet hlasov, bude podporený čiastkou tisíc eur. Verím, že aj toto nás posunie o krok vpred.
► Prejdime k športovej stránke klubu, ktorá je vám ako šéftrénerovi asi najbližšie…
– V klube zastrešujeme kategórie od najmenšej prípravky až po kategóriu juniorov, ktorú síce tento rok neotvárame, ale chlapcom sme umožnili a zabezpečili hosťovanie v iných kluboch. Aj v nižších ročníkoch počty nie sú ideálne, čo so sebou prináša rad ďalších problémov. Najmä z tohto dôvodu sa naša snaha bude upriamovať na nábor detí, ktorý vnímame ako najvyššiu prioritu pre každý rok.
Uvedomujeme si, že v dnešnej dobe nie je jednoduché dostať deti na zimný štadión, avšak kvalitnou prácou kvalifikovaných trénerov urobíme všetko, aby deti na hokej nielen prišli, ale sa mu aj s radosťou a nadšením venovali.
► Spomínali ste neprihlásenie juniorov do súťaže v tomto ročníku, zmení sa to v nasledujúcej sezóne?
– Už v ďalšom ročníku určite chceme, aby juniori hrali súťažne za havranov a budeme na tom pracovať. V tomto smere sme dokonca ambiciózni a radi by sme bojovali o extraligu, ktorá je nevyhnutná na pritiahnutie pozornosti nielen zo strany SZĽH, ale aj z pohľadu udržania si kvalitných hráčov v Piešťanoch.
Nie je ideálny stav vychovať odchovanca, ktorý vám neskôr odíde do klubu, ktorý hrá mládežnícku extraligu. Tiež to nie je dobrý signál pre našich partnerov, ale ani pre ostatných spoluhráčov.
Máme rok na to, aby sme poctivo pracovali s dorastencami a kadetmi za účelom prípravy kvalitných ročníkov pre budúcoročné ciele.
► Keď sme pri tréneroch, predstavte nám ich.
– Kladieme dôraz na to, aby v klube bolo zapojených čo najviac kvalitných domácich trénerov s čo najvyššou trénerskou licenciou. Tejto filozofie sa zatiaľ držíme a veríme, že si postupne vychováme novú generáciu trénerov.
V doraste trénuje Milan Kubo ako hlavný tréner a Alexej Rymarenko ako jeho asistent. Kadetov vedie ako hlavný tréner Róbert Paradi, ja pracujem ako asistent. U starších žiakov je ako hlavný tréner Peter Lichanec s asistentom Adamom Šebeňom.
Mladších žiakov trénujem ja s asistentom Jozefom Haringom. Prípravku vedie Filip Hudec s asistentmi Silviou Blaškovou a Ondrejom Valom. Predprípravku riadi tréner Ladislav Bohuš s asistentmi Tomášom Učnom, Petrom Lichancom, Miroslavou Slobodovou a Filipom Hudecom. Trénerov brankárov Mária Rátha a Alexeja Rymarenka riadi ako hlavný Róbert Paradi. Tréneri gólmanov sa zúčastňujú na každom tréningu.
Plánujeme a budeme pracovať na ďalšom vzdelávaní trénerov, zvyšovaní ich licencií, účastiach na workshopoch a seminároch. V prípravke považujeme za nevyhnutné mať k dispozícii dostatok trénerov na každej tréningovej jednotke, kde sa spoliehame na prácu dlhoročného kouča trenčianskej mládeže Ladislava Bohuša.
► Aké očakávania máte v súvislosti s nadchádzajúcou sezónou a ako ste spokojný s letnou prípravou?
– Spokojný ako tréner nemôžem byť nikdy, ale chlapci letnú prípravu odmakali naplno a verím, že počas celej sezóny budú z toho čerpať. Naše očakávania zo športovej stránky sú zamerať sa na kvalitný tréningový proces, aby hokej deti bavil, na zimný štadión chodili s radosťou. Verím, že sa postupne dostavia výsledky našej spoločnej práce.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava