Rybárstvo v našom regióne

  • Šport / Ostatné športy
  • 20. januára 2017, 08:38
  • Autor:Peter Rybár

Rybárov mnohí považujú za čudných ľudí. Nazývame ich aj tichí blázni. Je to z dôvodu, že nezainteresovaný človek má len obmedzené znalosti o ich živote. Faktom ale ostáva, že Slovenský rybársky zväz je najväčším občianskym združením na Slovensku a jeho členská základňa má vyše stotisíc členov. Je tvorená z menších jednotiek a jednou je aj MsO SRZ Piešťany. V okolí máme množstvo nádherných vôd, ktoré sú veľmi dobre zarybnené a poskytujú dokonalé vyžitie. Z dôvodu lepšieho poznania rybárskej komunity vám na stránkach našich novín budeme pravidelne prinášať informácie o ich činnosti.

Rybolov v januári


Január je všeobecne považovaný za najchladnejší mesiac. Dni sa pomaly, ale isto predlžujú a pokiaľ nám to počasie dovolí, môžeme si vybehnúť s udicou k vode. Denný čas lovu na kaprových vodách je od 7.00 do 17.00 h. Chytať možno všetky druhy rýb okrem lososovitých, lipňa, mieňa, šťuky a celoročne chránených. Povolený je lov na plávanú, na položenú, prívlačou a muškárením. Ak nás mierna zima a nezamrznuté vody vylákajú na rybačku, chytáme väčšinou z brehu, prípadne z člna na plávanú. Hodinu po západe slnka treba miesto lovu osvetliť a osvetlené musí byť aj pred východom slnka. V zime sú najčastejšími úlovkami jalec hlavatý, karas striebristý, plotica červenooká, červenica ostrobruchá a ostriež zelenkavý. Odporúča sa mierne vnadiť. Chytáme najmä na hnojové červy a patentky. Kto si dokázal pripraviť kostné červy, bude asi najúspešnejší.

Starostlivosť o ryby


Zamrznuté revíry bez prítokov prevzdušňujeme, aby sa v nich zlepšili kyslíkové pomery. Povinnosťou užívateľa revíru je počas mrazivého počasia preventívne vysekať do ľadu prevzdušňovacie otvory. Na zimoviskách rýb sa koncentrujú aj ich predátori. Zo vzduchu útočia kormorány, volavky a čajky, pod hladinou vydry.

V januári rybárska organizácia bilancuje uplynulú sezónu a vyhodnocuje hospodárenie v revíroch, aby mala podklady na nadchádzajúcu výročnú členskú schôdzu.
Stránkové dni MsO SRZ Piešťany sú stanovené na pondelok, stredu a piatok v čase od 15.30 do 18.00 h.

Aké arómy fungujú v chladnej vode? B 22 vás nesklame



K napísaniu článku, ktorý je venovaný všetkým, čo lovia spôsobom klasika, feeder či plavačka, ma inšpiroval môj nos. Pamätám si, ako som pred niekoľkými rokmi prišiel do obchodu a pýtal si niečo účinné do studenej vody. Predavač mi podal do ruky krmivo, ktoré malo zvláštnu príchuť. Citrus a niečo umelé, neidentifikovateľné, ale nezabudnuteľné. Na obale stálo X 21. Bola to žltá bomba do studenej vody, ktorú sme miešali s hlinou na kamuflovanie výraznej farby. Po rokoch sa toto krmivo vytratilo, a keď som ho zháňal na lov nástrahových rýb, dozvedel som sa, že už nie je na trhu.

nám niekedy na prevzdušnenie hladiny pomôže iba motorová píla.

O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som nedávno na zimnej výprave zacítil tú nezabudnuteľnú vôňu. Moja otázka lovcovi bola, na čo to chytá. Ukázal na vrecko s krmivom v tráve. B 22. Privoňal som a tá aróma bola identická ako X 21. Výprava bola smerovaná na mreny. Jeden rybár lovil na čisto syrové krmivo a druhý na B 22. Na syr reagovali iba mreny. Na B 22 sa nedalo určiť, ktorej rybe viac chutí. Zabrala tá, ktorá tam bola skôr. Spomeniem iba mrenu, ostrieža, jalca, pleskáča. Kým špecialista na syr čakal na záber dlhšie, čo je prirodzené, Paľo loviaci na B 22 mal záber ihneď po nahodení. Podotýkam, že to bolo v januári na tečúcej vode. Možno šťastný deň, možno náhoda a možno opäť univerzálne a spoľahlivé krmivo.
„Veď my sa ešte stretneme a uvidíme, či to bola náhoda.“ Netrvalo dlho, keď sme vyrazili na Váh. Krásne miesto s hranou a hĺbkou do štyroch metrov nám predurčovalo úspech. A na moju radosť Gabo vytiahol B 22. Plotice, pleskáče a mreny. Niekto povie, že to nič nie je a básnim o tom ako o úspechu. Ja ale za úspech nepovažujem náhodné ulovenie veľkej ryby. Úspechom je uloviť rybu, na ktorú sme sem prišli. A hlavne keď je po kolená snehu a teplota vzduchu pod nulou. Už len vydržať pri vode si zaslúži uznanie. A to, že sa lovia ryby ako mrena, pleskáč či plotica? Veď to skúste, koľko sa vám ich podarí dostať. A myslím si, že za 40 cm ploticu a 70 cm mrenu sa nemusí hanbiť nik. Takže viem, o čom píšem. Píšem o jednej vydarenej výprave v snehu, kde opäť perfektne zafungovalo krmivo B 22. Už verím, že nejde o náhodu, ale precízne prepracovaný recept.
Výrobcov krmív je veľa a niektoré sa vydarí viac, iné menej. Poznám krmivá, na ktoré brali nosále na jeseň na náhod, kým ostatné ignorovali. Jednoducho niektoré sa naozaj vydarí. Tak ako sa vydarila X 21 a teraz Browningu B 22. Pokiaľ ma inštinkty neklamú, chutiť bude aj rybám v marci. Určite sa s vami potom o ne podelím. Koniec koncov, nič za to nedáte, ak to skúsite aj sami. Možno budete mať úspech, možno nie. Isté je iba jedno – choďte na ryby.
„Doma pri telke a za počítačom rybu nechytíte.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav