Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 3. februára 2017, 09:50
  • Autor:Jaroslav Haššo

Rybári to majú v zime ťažké. Hlavne tento január priniesol extrémne studené počasie. Nielen jazerá, ale aj rieky pokrýva ľad a znemožňuje lov rýb. Posledným januárovým dňom sa končí možnosť loviť dravce prívlačou a na živú či mŕtvu rybku. A nakoľko hrúbka ľadu na jazerách dosahuje až 40 centimetrov, neostáva rybárom nič iné, ako skúsiť to pod ľadom. Lov pod ľadom je podľa zákona v rybárskych revíroch zakázaný, jediná možnosť je navštíviť niektorý zo súkromných rybníkov.

Špecifiká lovu pod ľadom – na dierkach



Otvor v ľade si zhotovíme špeciálnym vrtákom, sekerou alebo pílou väčšinou v tých najhlbších partiách jazera, pretože v nich je voda aspoň o jeden stupeň teplejšia ako v iných miestach, čo je v zime veľmi rozhodujúce.

Denná doba lovu: Pravá hodina, keď ryby berú, snáď ani neexistuje, ale mne sa osvedčil najviac čas obeda a pred zotmením. Boli to dve fázy, v ktorých ryby atakovali nástrahu. Nie žeby v ostatných hodinách nemali záujem, ale zábery v inej dobe prichádzali veľmi ojedinele. Samozrejme, rozhoduje aj to, ako sekáte dieru do ľadu. Hneď po vysekaní nečakajte záber, ryby sú totiž vyplašené. Pstruhy sú zvedavé a priplávajú o chvíľu, ostatným rybám to trvá dlhšie.

Úspech závisí od zvoleného miesta a krmiva.

Kŕmenie: Ako som sám zistil, menej znamená viac – kŕmime veľmi opatrne. Krmivo som používal B 22 GardonsRed Roach od Browningu. Osvedčilo sa mi to viackrát. Zmiešal som ich jedna ku trom, lebo B 22 je veľmi silná. Pri jej použití sa ryby hrnuli na kŕmne miesto. Videli sme to v kamere, ktorú sme si nastavili na dno kŕmneho miesta. Ako nástrahu používam len mrazené kostné červy, pretože keď ich rozmrazíme, sú mäkké a oproti živým majú výhodu, že ich ľahko ryba nasaje a sú prirodzenejšie. Zvyknem nimi aj kŕmiť, a to tak, že občas posypem dierku v ľade a nechám ich padať na dno.

Montáže: Vzhľadom nato, že ryby ozaj len tak zobkajú, do návnady musíme k tomu prispôsobiť aj montáž našej udice. Prút používame krátky špeciálne vyrobený pre lov na dierkach, silon max. 0,18 mm kmeňový a 0,12 mm nadväzcový. Chytáme na plavák, ktorý má byť čo najľahší, maximálne dvojgramový. Musíme ho presne vyvážiť, pretože zábery rýb v tomto období sú extrémne jemné. Stáva sa, že ryba plavák len posunie trochu po hladine, a ak nezareagujeme včas, nástrahu pustí. Najdôležitejšie je vymerať si správne hĺbku vody a nástrahu s háčikom umiestniť tak centimeter nad dno. Na tomto si treba dať vážne záležať.

Samotný háčik používame čo najtenší. Najviac sa osvedčila veľkosť 16. Napichujeme naň jedného kostného červa alebo pinku. Ak je ryba na kŕmnom mieste a nemáme dlhšiu dobu záber, znamená to, že našu montáž zaregistrovala. Musíme zjemniť koncovú zostavu. Netreba sa báť použiť vlasec aj 0,08 mm a háčik 18 s jedným kostným červom napnutým úplne jemne. Ak sa pri love na dierkach budeme špecializovať na pstruhy, nemusíme klásť dôraz na jemnosť náradia či nástrahy. Pstruh je dravec a zmocní sa všetkého, čo sa vo vode trochu pohne alebo mu zavonia. Atakujú aj väčšie nástrahy, ako sú štyri kostné červy a kukurica.

Dobrá rada na záver: Výsledky nášho lovu na dierkach si ovplyvňujeme sami. Musíme byť maximálne potichu, chytáme predsa nad rybími hlavami a každé dupnutie a rušný pohyb ryby vyplaší. Ak sa rozhodnete uloveným rybám darovať život, púšťajte ich do dierky, ktorá je od tej, na ktorej lovíte, vzdialená aspoň päť metrov. Je to preto, aby pustená ryba svojím správaním nestiahla so sebou aj ostatné z nášho kŕmneho miesta. Potom by sme dlho čakali, kým sa ryby vrátia. Pustená ryba púšťa totiž do vody stresový hormón, čo ostatné vycítia a odplávajú vyplašené preč.
Ak sa rozhodnete v mrazivých dňoch loviť ryby na dierkach, nezabudnite na kvalitné oblečenie. Nie je nič horšie, ako keď vám premrznú nohy alebo vám je zima.

PREDAJ POVOLENÍ NA RYBOLOV



■ Mo SRZ Piešťany:
január – jún
pondelok 15.30 – 18.00
streda 15.30 – 18.00
piatok 15.30 – 18.00
júl – december
piatok 15.30 – 18.00

■ Mo SRZ Vrbové:
V piatok od 16.00 do 17.00 h počas mesiacov január, február a marec.

■ Mo SRZ Drahovce:
február
5. 2. (nedeľa) 9.00 – 11.00
12. 2. (nedeľa) 9.00 – 11.00
19. 2. (nedeľa) 9.00 – 11.00
marec
každý piatok 17.30 – 19.30
každú nedeľu 9.00 – 11.00

Rybárska televízia



Každý dobrý rybár pozná internetovú reláciu Rybárska televízia. V pravidelných dvojtýždňových intervaloch prinášame aktuality o vašich postrehoch, nápadoch či úlovkoch z rybárskych revírov celého Slovenska. Kvalitu príspevkov okoreňujú aj najlepší slovenskí testeri a pretekári či odborné reportáže od servisných technikov a špecialistov.

Naším cieľom je vyjsť v ústrety každému rybárovi. V relácii riešime najčastejšie problémy, s ktorými sa na nás obraciate, a berieme do úvahy všetky podnety. Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia, na facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

Veríme, že v Rybárskej televízii nájdete všetko, čo potrebujete k vylepšeniu vášho lovu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava