Na koňoch z Poľska do Ríma

  • Spravodajstvo
  • 30. marca 2016, 09:36
  • Autor:vd

Len kúsok od Piešťan povedie nová súčasť medzinárodnej trasy jazdeckej turistiky. Vychádza z poľského Krakova a cez Slovensko, Rakúsko a Slovinsko mieri do metropoly Talianska. Jazdecká sekcia Klubu slovenských turistov sa pripojila k zahraničným partnerom s cieľom zmapovať trasy i stanice pre kone, aby milovníci jazdeckej turistiky vedeli, kde môžu prespať oni i tátoše.

„Naša misia má za cieľ nájsť ochotných chovateľov koní, ktorí poradia, kade sa dá prejsť, ale i kde je najbližší veterinár či kováč. Kontaktujeme ľudí s príslušným technickým aj materiálnym zázemím, aby v núdzi poskytli i prepravník,“ skonštatovala Denisa Bolfová z Lovčíc pri Žiari nad Hronom. Chovateľka koní mapuje jazdecké cesty na Slovensku s ďalším nadšencom jazdeckej turistiky Martinom Miňom zo Sliača.

V stredu 23. februára dorazili na ranč Narisa v kopaničiarskej obci Jablonka. Vítal ich farmár Jozef Michalica, rodák z Piešťan. S manželkou Ingrid poskytli pútnikom nocľah, osviežujúci kúpeľ a nakŕmili nielen ľudí, ale aj ich unavené kone. „Zvieratá sme ustajnili, očistili, aby nabrali sily na druhý deň,“ uviedol J. Michalica.

„Od hraníc s Poľskom stretávame iba milých a ochotných Slovákov. Akcia sa začala 9. marca v poľskom Krakove. My sedíme v sedlách od 13. marca. Naša púť vedie od Chocholova cez Suchú Horu, Trstenú, Vasiľov, Zázrivú, Gbeľany pri Žiline, Rajecké Teplice, Čičmany, Zliechov, Omšenie, Trenčianske Teplice, Trenčín k Piešťanom a potom smerom na kopanice do Jablonky. Zajtra vyrážame s hostiteľmi a ich dcérou na Bradlo a Dobrú Vodu. Tu sa nás ujmú ďalší dobrovoľníci. Poputujeme až k rakúskym hraniciam. Od Schlosshofu prieskum vykonajú Rakúšania, potom Slovinci a v závere Taliani,“ povedala D. Bolfová.

Dvojica „rančerov“ zažila na dobrodružnej púti všeličo. Na Orave sa brodili závejmi. „Cestu nám sprístupnili obyvatelia na skútroch. Najväčší adrenalín sme ale zažili potom, čo kolega stúpil do diviačieho obydlia. Pri schádzaní z kopca v lístí nič podozrivo nevyzeralo, keď tu spod kopýt jeho koňa vybehovali malé pásikavce. Keby nás dobehla rozzúrená prasnica, asi sa tu dnes takto nerozprávame,“ smiala sa mladá žena. Obaja nadšenci jazdeckej turistiky skonštatovali: „Nielen cyklotrasy sú dnes aktuálne. Milovníkov koní prestáva baviť iba jazdenie v halách, chcú zažiť romantiku aj adrenalín po lesoch i poľných cestách strednej Európy.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava