Bielonedeľná púť k ruinám Katarínky už tento víkend

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2017, 09:20
  • Autor:Michaela Stareková

Obnovenej tradície z minulosti, keď na Katarínku pri obci Dechtice putovali tisíce pútnikov na čele s biskupom, sa opäť bude môcť zúčastniť široká verejnosť. Prvá verejná akcia na Katarínke, 18. ročník Bielonedeľnej púte, sa uskutoční už v nedeľu 23. apríla. Celé podujatie organizujú dobrovoľníci z projektu Katarínka, ktorí sa najmä počas letných mesiacov podieľajú na konzervácií ruín Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej z 18. storočia.

Putovanie sa začne okolo 9.30 h zo železničnej stanice Buková príchodom osobného vlaku (z Trnavy odchádza o 9.03). Celá trasa má dĺžku 10 kilometrov a vedie príjemnou cestou lesmi Malých Karpát po červenej značke. Približne trojhodinové putovanie bude sprevádzané krátkymi zastaveniami so zamysleniami a zavŕšené svätou omšou priamo v ruinách kostola na Katarínke v popoludňajších hodinách, približne o 14.15.

Po skončení omše sa návštevníci môžu tešiť na program. Pripravené bude historické sprevádzanie turistov s výkladom od dobrovoľníkov. Priaznivci sa tak môžu oboznámiť o fungovaní projektu Katarínka, dozvedieť sa viac z histórie kostola a kláštora či vypočuť si plánované práce počas leta. Ostatní pútnici si budú môcť oddýchnuť v areáli Katarínky a na vyhradenom ohnisku bude možné spoločné opekanie.

Minulý rok putovalo na Katarínku okolo 200 záujemcov. Omše v tradičnom dobovom štýle sa zúčastnilo viac ako 400 návštevníkov, čo bolo zatiaľ najviac v histórii obnovených pútí.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže a od založenia sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo už 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka ďalšie podujatia pre verejnosť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 18. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav