V Piešťanskom týždni 5/2017 sa dočítate…

  • Spravodajstvo
  • 6. februára 2017, 15:41
  • Autor:red

Ak vás zaujíma aktuálne dianie v Piešťanoch, ale i v regióne, neváhajte a už v utorok ráno si kúpte najnovšie vydanie Piešťanského týždňa! Dočítate sa v ňom o horúcich novinkách v politickom, spoločenskom, kultúrnom i športovom dianí. Gazdinky sa môžu inšpirovať receptom, mladé ženy bábätkom, muži fotografiami krásnych dám a tí, čo ešte neobjavili naše kvality, listovaním 24 strán najčítanejšieho regionálneho periodika Piešťanský týždeň.

Letisko od bankrotu delí už len niekoľko dní

Priloží už konečne piešťanská radnica ruku k dielu a pomôže zachrániť svoje letisko? Alebo čelní predstavitelia mesta budú i naďalej tému letiska len zneužívať ako svoju osobnú populistickú predvolebnú agendu? Život na letisku je tesne pred kolapsom. Z hotovosti, ktorou akciovka disponuje, vyplatia vo februári mzdy zamestnancom naposledy. Prostriedky už nie sú ani na energie, ale ani na splátky úverov. A tak zatiaľ jedinou istotou je, že ak sa okamžite nenájde riešenie a nepríde finančná pomoc od akcionárov, už v marci hrozia letisku prvé exekúcie.

Vtáčia chrípka si vybrala ďalšie obete medzi operencami

Úhyny voľne žijúceho vodného vtáctva naberajú v Piešťanoch na množstve. Kým za celý január to bolo päť kusov, za minulý týždeň až sedem uhynutých operencov. U posledných kusov bol potvrdený i výskyt vírusu H5, takzvanej vtáčej chrípky. Piešťanské vodné plochy sú však aj miestom zimovania vodného vtáctva zo severných teritórií Európy, a tak pri takejto koncentrácii operencov akútne hrozí, že sa vtáčia chrípka bude naďalej šíriť.

Zima sa ešte neskončila, no v uliciach je 280 ton štrku s prachom

Piešťany majú za sebou najstudenší január za niekoľko posledných desaťročí. Zabrať dostali nielen naše organizmy vystavené treskúcim mrazom, čo sa prejavilo najmä chrípkovými epidémiami, no bojovať proti rozmarom prírody nebolo ľahké ani pre piešťanských cestárov. Snehu síce v úvode januára napadlo len pár centimetrov, ten však príchodom treskúcich mrazov zmrzol doslova na kameň. Pred nami je február a zima ešte stále nie je na konci.

Piešťanskí hasiči mali  sedem výjazdov k uhynutým vtákom

Piešťanskí hasiči mali v uplynulom týždni  sedem výjazdov k uhynutým vtákom.  Posledný januárový deň dávali do igelitového vreca mŕtvu labuť na brehu pri Dome umenia. V piatok 3. februára zbierali na Ratnovskej zátoke uhynuté volavky.  V sobotu 4. februára na Banke pri vchode do kúpeľov bola tiež uhynutá labuť.


Kornel Chmelo , vynikajúci detský primár by mal sto rokov

O pár dní, 10. februára si piešťanská verejnosť pripomína sto rokov od narodenia charizmatického primára Detského oddelenia bávalej nemocnice s poliklinikou, MUDR. Kornela Chmela.  Tento vynikajúci detský lekár získal až po smrti titul čestný občan Piešťan. Tiež bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák mu udelil Cenu biskupa Mons. Pavla Jantauscha In memoriam za rok 2011 za celoživotný prínos v oblasti vedy.


Chrípka naberá obrátky, zatvolila šesť škôlok v okrese

V uplynulom týždni nabrala chrípka a akútne respiračné ochorenia silnejšie obrátky. Hoci sa ľudia zväčša vyhýbali pobytu vo väčších miestnostiach a sálach, kde hrozil prenos chorôb, aj tak sa neubránili. Nepomohli aj zvýšené dávky vitamínov. Chorobu lapili aj niektorí lekári.

Poľovníci splácajú zveri svoj dlh – plnia krmelce

Sneh i ľad pokryl hory aj polia. A tak voľne žijúce zvieratá, lesná i poľná zver či vtáctvo hľadajú obživu, kde sa len dá. Spod snehu inštinktívne vyhrabávajú steblá tráv i ozimín, hľadajú semienka suchých šišiek, zvyšky repy či zabudnuté zrná kukurice na poliach. O lesnú zver sa starajú poľovníci, veď práve teraz sú zvieratá odkázané na ľudskú pomoc. Ak sa poľovníci starajú dobre, budú odmenení prírastkami, zdravou populáciou, ktorá im v lese pribudne. O prikrmovaní a nielen o ňom sme sa porozprávali s vedúcim kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Piešťanoch,  Petrom Tekulom.

Ročne sa v Piešťanoch uzatvorí takmer 200 manželstiev

Postaviť sa pred oltár a spečatiť svoju lásku prísľubom vernosti a oddanosti mnohí považujú za jeden z najvýznamnejších životných krokov. Druhú februárovú nedeľu kalendár pripomína Svetový deň manželstva. Piešťanský týždeň preto zaujímalo, koľko sobášov sa v Piešťanoch minulý rok uzatvorilo a kde všade si mladomanželia povedali svoje „áno“.

Bude v Piešťanoch prvá cirkevná škôlka?

Rodičia malých Piešťancov možno budú mať ďalší dôvod na radosť. Cirkevná spojená škola v kúpeľnom meste zažiadala o eurofondy, za ktoré chce pre veriacu komunitu zriadiť novú cirkevnú materskú školu, a to v priestoroch na Vodárenskej ulici, kde kedysi sídlili prvostupniari základnej školy.

Pred sto rokmi sa v Piešťanoch stretli traja cisári

Od jednej z najvýznamnejších udalostí novodobej histórie mesta Piešťany uplynulo na začiatku februára už sto rokov. V kúpeľnom hoteli Thermia Palace sa 2. a 3. februára 1917 stretli feudálni vládcovia Rakúsko-Uhorska, Nemecka a Bulharska pri vojnovej porade. Cisár Karol I., Wilhelm II. a Ferdinand I. spriadali v Piešťanoch plány na ponorkovú vojnu.

Piešťany tento týždeň privítajú tradičný hokejový Turnaj Vlada Dzurillu

Piešťanská Easton Aréna bude od štvrtka do soboty 9. – 11. februára 2017 dejiskom 16. ročníka Turnaja Vlada Dzurilla. Každoročná prestížna prehliadka hokejistov do 18 rokov je zasvätená najlepšiemu hokejistovi Slovenska 20. storočia a legendárnemu brankárovi, bude o to významnejšia, že je prakticky poslednou reprezentačnou skúškou troch účastníkov aprílových majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnia na Slovensku.

Golfisti Brezovský a Munk medzi slovenskou elitou

Slávnostné udeľovanie najprestížnejších golfových ocenení na Slovensku je oficiálne ukončené. Ceny najlepším golfistom odovzdávala už po šiestykrát  Slovenská golfová asociácia a medzi ocenenými boli aj dvaja Piešťanci – Tobias Munk a Michal Brezovský.

Filip Horanský vyhral turnaj v Glasgowe

Slovenský tenista Filip Horanský nasadený ako tretí zvíťazil za 69 minút jasne 6:2, 6:3 nad francúzskou šestkou podujatia Hugom Grenierom v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji ITF kategórie Futures v škótskom Glasgowe (dotácia 15 000 USD, tvrdý povrch v hale). Dvadsaťštyriročný piešťanský rodák Horanský, 416. v singlovom renkingu ATP, sa raduje zo svojej ôsmej trofeje vo dvojhre pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), prvej od vlaňajšieho marca, keď sa presadil v tureckej Antalyi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel