Zoznámili sa s technikou Služieb mesta Piešťany

  • Nezaradené
  • 28. septembra 2016, 14:41
  • Autor:vd

Priestor pri obnovenej bylinkovej skalke v mestskom parku sa vo štvrtok 22. septembra zaplnil deťmi, ktoré s údivom i zvedavosťou sledovali pílenie, kosenie, zametanie či polievanie priľahlých plôch. Techniku aj starostlivosť o zeleň prezentovali pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP).

„Je to úžasné, že im môžeme ukázať našu prácu a techniku, ktorá je potrebná, aby sme udržiavali poriadok i údržbu v meste,“ povedala pre Piešťanský týždeň riaditeľka SMP Hana Dupkaničová. Jej kolega, manažér strediska zelene Peter Tekula, odovzdal koordinátorke environmentálneho programu plnú igelitku sladkostí pre deti, ktoré si ich ale mohli zjesť až po obede. Deti z Materskej školy Valová a jej elokovaných pracovísk Považská a Detvianska si za pomoci „ujov“ zo strediska zelene zaradom posadali do nových výkonných univerzálnych kosačiek, sledovali, ako pilčíci vysúvajú k stromom vysokozdvižnú plošinu, ako zapínajú píly, krovinorezy i fúkače lístia, ako spúšťajú mechanizmus polievania z multifunkčného vozidla s cisternou, ktoré sa dá využiť na odvoz odpadu i údržbu chodníkov v zime. Zaujímal ich aj žltý chrobák – spider, ktorý sa samočinne pohyboval po trávnatom kopčeku a kosil trávu neďaleko Domu umenia. To už od ihriska prichádzalo malé zametacie auto, ktoré s vysunutými okrúhlymi kefami čistilo chodníky okolo džavotajúcich detí.

„Som rád, že deťom aj verejnosti môžeme prezentovať naše nové kosačky. Považujem ich za úplné bomby! Kým bežné kosačky, ktoré sme mali hádam aj šestnásť rokov, kosili tento priestor dva dni, dve nové mašinky to urobia za pol pracovného dňa. Sú výkonné a dajú sa použiť aj na zber lístia či zimnú údržbu, pretože sú viacúčelové. Odhrabávajú a zberajú sneh,“ uviedol P. Tekula. Práve za pomoci týchto mechanizmov plánujú SMP zintenzívniť frekvenciu kosenia celých Piešťan. „Jedna etapa nám doteraz trvala šesť týždňov, teraz ju chceme skrátiť na štyri. Ľudia síce neboli s kosením spokojní, ale mnohí ani netušili, že pri starých kosačkách sme v jeden deň kosili a na druhý opravovali pokazené stroje,“ dodal šéf zelene.

Jeho tím pozostávajúci z 35 chlapov a žien, ktorí sú počas leta posilnení o piatich sezónnych pracovníkov, hospodári na 85 hektároch verejnej zelene. „Na prvý pohľad sa zdá, že to je malá plocha, ale treba si uvedomiť, že ide o celé katastrálne územie Piešťan. Našou úlohou je nielen zabezpečiť kosenie, ale aj starostlivosť o záhony. A tak sa deväť chlapov a žien stará o záhony, šesť pracovníkov vykonáva arboristiku – orezávanie a výruby a zvyšok tvoria kosci,“ dodal P. Tekula.

Pracovník strediska zelene ukázal deťom, ako pracuje fúkač lístia.

Pracovníkov SMP príjemne prekvapilo, ako deti počúvali i vypytovali sa, ktorý stroj ako pracuje. „Vnímam to ako veľmi dobrú akciu, budeme radi, keď ju opäť zopakujeme o rok aj pri vyššej účasti detí zo škôl. Je vidno, že majú rady prírodu a možno práve niektoré z nich upozorní nespratníka, ktorý zahodí papierik na trávu či chodník so slovami, aby ho zdvihol, lebo potom po ňom musia ujovia zo služieb mesta upratovať,“ uviedol šéf strediska zelene.

Na vydarenej prezentácii bolo plno rečí i smiechu. Pri predstavovaní fúkača lístia a nečistôt koordinátorka projektu Marta Hudcovičová pribehla k spustenému fúkaču a nastrčila hlavu, aby deti videli, akou intenzitou prístroj vyfúka jej vlasy. „Sme tu najmä preto, aby sa deti zážitkovým a situačným učením oboznámili s činnosťou strojov a prácou zamestnancov SMP. Aby vnímali starostlivosť o životné prostredie i dôležitosť jeho ochrany. Za prezentáciu sme veľmi vďační riaditeľke a vedúcemu strediska zelene SMP, ale aj všetkým pracovníkom,“ zdôraznila M. Hudcovičová.

Pozrite si fotogalériu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 27. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila