Vynovené Vojenské historické múzeum

  • Spravodajstvo
  • 1. marca 2016, 09:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Nové technológie Vojenského historického múzea na Žilinskej ceste
v Piešťanoch predstavili po prvý raz novinárskej verejnosti v piatok
26. februára. Unikátnu digitálnu technológiu v sume 2,9 miliónov eur zrealizovali z eurofondov. K vystaveným exponátom pribudla milovníkom
vojenskej histórie ďalšia možnosť oboznámiť sa s podobou slovenského vojenstva.

Nové vybavenie múzea umožní filmové zážitky v 3D technológii a priamo medzi exponátmi nájdu návštevníci aj dotykové panely, poskytujúce podrobné informácie o historickej vojenskej technike i technológii, vystavenej v múzeu. Podľa slov riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča zabezpečili ich z prostriedkov Európskej únie. Vybudovali digitálnu bádateľňu, ale i server na ukladanie trojdimenzionálnych záznamov vystavených predmetov. Vo výstavných priestoroch je sprístupnených viac ako 400 kusov trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku používanú v československej armáde od konca druhej svetovej vojny až po rok 1992.

V nadchádzajúcej turistickej sezóne návštevníci uvidia aj pútavý dokumentárny film, mapujúci slovenskú vojenskú históriu v 20. storočí.

Múzeum v Piešťanoch je súčasťou Vojenského historického ústavu s exponátmi, ale aj výstavnými priestormi po celom území Slovenska, napríklad na miestach významných bojových operácií počas druhej svetovej vojny vo Svidníku, ale i v Bratislave.

Najväčším zbierkovým fondom disponujú priestory piešťanského múzea. Začalo sa rodiť v roku 2002 v objektoch po zrušenej 32. leteckej základni. Pre depozitáre a administratívnu budovu určili kasárne SNP na Orviskej ceste. Časť bývalého vojenského letiska s tromi halami na Žilinskej ceste sa premenila na priestory stálej expozície. Vojenské múzeum registruje vo svojom fonde 8914 zbierkových predmetov, zaradených v 22 múzejných zbierkach.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav