Vtáčia chrípka potvrdená už aj v Piešťanoch!

  • Spravodajstvo
  • 1. februára 2017, 14:22
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na piešťanských vodných plochách uhynuli v mesiaci január už štyri labute. Posledného mŕtveho operenca vytiahli hasiči z Váhu vo štvrtok 26. januára. Veterinári odobrali biologické vzorky zo všetkých uhynutých labutí a poslali ich na laboratórnu expertízu. V poslednom prípade sa však potvrdil vírus vtáčej chrípky. Či ide o čisto vtáčí druh vírusu s označením H5N8 alebo o obávanú mutáciu H5N7 prenosnú aj na človeka, odhalia až následné laboratórne testy.

V poslednom období sa výskyt vtáčej chrípky, ktorá doposiaľ ohrozuje len operence, rozšíril aj na území Slovenska. Štátna veterinárna a potravinová správa už potvrdila 19 prípadov, ktoré sa týkajú voľne žijúcich vtákov, najmä labutí. Tri prípady boli identifikované v drobnochove a jeden prípad u vtákov chovaných v zajatí v košickej zoologickej záhrade. Najviac zasiahnutou oblasťou je podľa veterinárov južné Slovensko, pričom až sedem prípadov ochorenia HPAI subtypu H5 potvrdili veterinári v okrese Komárno. A podľa najnovších informácií sa tento nebezpečný vírus objavil aj u populácie piešťanských labutí.

Nedávno zaznamenali kompetentné úrady výskyt nákazy vtáčou chrípkou len v niekoľko desiatok kilometrov vzdialenej Hornej Krupej u domáceho chovu hydiny. V dôsledku potvrdenej nákazy nariadili utratiť celý chov. V Piešťanoch boli v priebehu mesiaca január zaznamenané štyri úhyny majestátnych bielych operencov. Tri však podľa výsledkov laboratórnych vyšetrení boli len v dôsledku nízkych teplôt a nedostatku potravy. To sa však zmenilo pri mŕtvej labuti, ktorú minulý týždeň z Váhu uprostred Piešťan vylovili hasiči. Laboratórne vyšetrenia potvrdili tú najhoršiu možnosť, že už aj v kúpeľnom meste vyčíňa vírus vtáčej chrípky.

Podľa veterinára pri type vírusu (H5N8), ktorý bol u vtákov na Slovensku zatiaľ zistený, prenos na človeka nehrozí. „Tento vírus by musel zmutovať cez nám fyziologicky bližšieho živočícha, napríklad ošípanú. Aj nákazy, ktoré sa už v minulosti vo svete vyskytli, sa udiali v prostredí, kde ľudia žijú v tesnom kontakte so svojou domácou hydinou a bez akýchkoľvek hygienických návykov,“ vysvetlil nám veterinár.

Krajský veterinár Ján Šiška v tejto súvislosti i naďalej upozorňuje chovateľov, ale aj verejnosť, aby dodržiavali biologickú ochranu svojich chovov vtáctva a zabránili kontaktu s divo žijúcimi operencami. Zároveň odporúča, aby v prípade akýchkoľvek podozrení okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu. „Situácia na Slovensku je v porovnaní so zahraničím pokojná. Utratiť sa muselo 41 kusov domácej hydiny, do desať kusov pižmovky lesklej a 20 až 30 labutí,“ informoval médiá Michal Feik z odboru komunikácie rezortu pôdohospodárstva.

Výskyt vtáčej chrípky bol potvrdený už v takmer všetkých členských štátoch Európskej únie okrem pobaltských krajín, Belgicka a Portugalska. Jednou z najviac zasiahnutých krajín je Maďarsko, kde museli utratiť už viac ako dva milióny kačíc a husí. Prvý prípad vtáčej chrípky na Slovensku potvrdili v decembri v drobnochove v Bratislave. Medzi voľne žijúcim vtáctvom ochorenie potvrdili prvýkrát začiatkom januára na južnom Slovensku.

Najcitlivejšími operencami na prenos vírusu vtáčej chrípky sú podľa veterinára J. Šišku všetky druhy domácej či divoko žijúcej hrabavej a vodnej hydiny.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek