V Sokolovciach sa neboja priložiť ruku k dielu

  • Spravodajstvo
  • 3. augusta 2017, 07:07
  • Autor:Gabo Kopúnek

O titul Dedina roka 2017 aktuálne súťaží 20 slovenských obcí, ktoré prezentujú svoje výsledky dosiahnuté pri obnove a rozvoji. Do deviateho ročníka súťaže sa, žiaľ, nezapojila žiadna obec z nášho regiónu, dokonca ani z celého Trnavského kraja. To však neznamená, že by naše obce spali a nič sa v nich nedialo.

Preto sme sa rozhodli krátkymi reportážami nazrieť do pomyselnej kuchyne, kde sa „varí“ každodenná polievka z úspechu či strastí, ktorá ovplyvňuje život obyvateľov nášho vidieka.
Ako prvú sme navštívili obec Sokolovce, ležiacu na ľavom brehu Váhu, na hranici s Hlohovským okresom. Obec nielen bohatú na históriu, ale tiež na ľudí, ktorí sú súčasťou jej pulzujúceho života.

V obci budujú nové kanály na dažďovú vodu.

„Problémov tu máme habadej. Skutočne nevieme, kam skôr skočiť,“ privítal nás slovami staronový starosta Marián Dóczy. Priznáme sa, naša návšteva ho trošku zaskočila, no spravil si na nás čas a ochotne sa s nami porozprával o aktuálnych problémoch i malých výhrach. „Minulý rok sa nám podarilo zrekonštruovať budovu kultúrneho domu, konkrétne sálu v ňom, a tento rok by sme chceli za 13-tisíc eur vymeniť okná na jeho budove a aspoň sčasti spraviť fasádu, ak sa nám to podarí. Naraz sa to nedá, dokončili by sme ju budúci rok,“ prezradil časť plánov starosta.
V prípade Sokoloviec sa naozaj pri zmienke o práci v obci hovorí v množnom čísle. Okrem starostu a poslaneckého zboru sa do budovania či skrášľovania obce zapájajú brigádnicky aj jej obyvatelia. „Nie je to hromadne ako kedysi v ‘akcii Z’, väčšinou sa zapoja poslanci a ja, ale každá ruka sa ráta. Ľudia majú dostatok vlastných starostí, takže sa niet čomu čudovať. V obci však žijeme ako jedna veľká rodina a my im musíme ísť príkladom i v tom, že čo tu vybudujeme, to tu ostane aj pre nás a ďalšie generácie,“ uviedol M. Dóczy.
Školákov čaká prekvapenie – vymaľované triedy a novučičké sociálne zariadenia.

Školáci do nového


Vlani takto vynovili sálu v kultúrnom dome, tento rok sa na začiatku prázdnin brigádnicky zapojili do búracích prác pri rekonštrukcii sociálnych zariadení v plno organizovanej deväťtriednej základnej škole. Zišla sa tiež šikovnosť a odbornosť poslancov – strojárov či elektrikárov.
„V týchto chvíľach sú kompletne vybúrané pôvodné záchody a urobené nové rozvody vody, odpady i omietky. Všetko je pripravené na uloženie obkladov a dlažby,“ sprevádza nás starosta po stavenisku a zároveň rozoberá s majstrami aktuálny stav prác. „Termín sme si stanovili do 25. augusta s tým, že keď žiaci 4. septembra nastúpia do školy, budú mať nanovo vymaľované triedy. Robíme to z vlastných finančných prostriedkov za približne 28-tisíc eur. O peniaze sme niekoľkokrát žiadali aj príslušné ministerstvo, no bez odozvy. Školský úrad v Trnave síce prisľúbil, že máme nárok na pomoc, keďže išlo o havarijný stav, čakať dlhšie sme si však nemohli dovoliť. A tak sme sa s poslancami dohodli, že škola bude prioritou. Niektoré akcie sme posunuli a pozastavili. Dorobíme školu a počkáme, či tie peniaze od štátu prídu. Keď ich nedostaneme, žiaľ, peniaze vyčlenené na škôlku a iné minieme na školu,“ smutne skonštatoval M. Dóczy.
Rušno je i na ulici pred školou. „Momentálne prerábame odtokové kanály na dažďovú vodu na Školskej ulici. Pôvodné, rekonštruované v minulosti a vystužené betónovými železničnými podvalmi, nevydržali, zosypali sa na nich boky. Robíme to nanovo a zároveň čakáme, či nám Trnavský samosprávny kraj prispeje z krízového fondu. Uvidíme, v obci s nízkym rozpočtom sa každé euro ráta,“ poznamenal starosta.

Trnavská nemocnica ukončila prevádzku liečebne v kaštieli na sklonku roka 2007. Potom objekt ako prebytočný predala a ten opustený chátra dodnes.

Nevábivá ruina


Nevábivá ruina – aj takto dnes možno nazvať niekdajšiu pýchu Sokoloviec – barokovo-klasicistický kaštieľ postavený začiatkom 18. storočia a jeho priľahlý park. Hoci ide o národnú kultúrnu pamiatku, už roky ju nepripomína. „Je to veľká chyba štátu, že takéto niečo dovolil. Doslova bijeme do ministerstiev kultúry i spravodlivosti, že sa ničí národná kultúrna pamiatka, ale nekoná sa,“ niekoľkokrát poznamenal M. Dóczy s ťažkým srdcom.
Myslí tým nielen predaj objektu súkromníkom, ale hlavne zanedbaný dozor nad tým, čo sa s kaštieľom dialo. „Kým tu bola Psychiatrická liečebňa, naposledy vo vlastníctve Fakultnej nemocnice v Trnave, bolo všetko na poriadku i spolupráca bola dobrá. Dnes sa nový majiteľ necíti byť vlastníkom, dokonca na súde chcel spochybniť svoje vlastníctvo, ale piešťanský sudca to zmietol zo stola. Napriek tomu, že sa necíti byť vlastníkom, riadne si platí dane z nehnuteľnosti a na liste vlastníctva je stále zapísaný. Tragédia tohto začarovaného kruhu spočíva v tom, že objekt po predaji súkromníkovi ostal nestrážený a nechala sa rozkradnúť medená strecha kaštieľa. Tým nastala degradácia objektu a postupuje veľmi rýchlo. Bombardujeme Krajský pamiatkový úrad v Trnave, no ten tvrdí, že nemá páky na vlastníka. V podstate vedia trestať len slušných ľudí, ktorí niečo robia, a keď niečo chcú robiť, tak mi dávajú milión nariadení, ako by to mali robiť,“ sťažuje si starosta na alibizmus úradníkov.
Niekoľkokrát písal aj ministrovi kultúry, no tiež bez výsledku, ktorý by priniesol kaštieľu reálny osoh. „Bola by tu vraj šanca na vyvlastnenie kaštieľa a parku v prospech toho, kto by strechu opravil. Nehrozí, že by to bolo v silách obce. My máme tenký rozpočet, z ktorého stíhame realizovať len základné veci, aby obec fungovala, ako má. Hentam idú ťažké milióny,“ namieril starosta svoj pohľad na siluetu kaštieľa. „Zdá sa, že v Moravanoch nad Váhom sa podaril zázrak, tamojší kaštieľ má nového majiteľa. Aj tu boli všelijakí okukávači. My ako obec sme nastavení tak, že v maximálnej miere, pokiaľ siahajú naše možnosti, pomôžeme, ak by to chcel niekto kúpiť,“ podotkol M. Dóczy.
Obec však ani v otázke kaštieľa nesedí so založenými rukami. „Konečne sa nám podarilo prehovoriť vlastníka, aby dal aspoň park do poriadku. Vyčlenil na to tritisíc eur, za ktoré sme brigádnicky v spolupráci s miestnym farmárom Jozefom Slovákom aspoň park vyčistili. Vtedy sme zbadali, aký je nádherný a aké vzácne stromy v ňom rastú. Radi by sme chceli aspoň sfunkčniť park, ktorý by bol lákadlom aj pre turistov. Na túto tému však očakávam ešte dlhé a náročné rozhovory s majiteľom objektu.“

Rozvoj prioritou


Sokolovce patria medzi obce, kde nemajú problém s úbytkom obyvateľstva. Pribúdajú nové lokality na výstavbu. „Aktuálne robíme elektrifikáciu obce smerom na Ratnovce, na budúci rok by sme chceli začať budovať vodovod na novovznikajúcej Vysokej ulici. Z tých menších akcií spomeniem aspoň opravu škôlky, chodníkov, ďalších dažďových kanálov či obnovu fasády domu smútku i školy, no prioritou pre obec je jej odkanalizovanie. Stavebné povolenie na budovanie kanalizácie už máme, na realizáciu však potrebujeme získať zdroje z envirofondov, na ktoré podávame žiadosť. Aj pre rozvoj turizmu a ekologickejšie napojenie na okresné mesto už máme naprojektovaný päť metrov široký chodník pre chodcov a cyklistov pozdĺž cesty na Piešťany. Ak ho dokončíme, dokážeme sa napojiť na val Sĺňavy a na cyklookruh,“ dodal starosta Sokoloviec.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel