V Piešťanoch je na jeden byt aj 15 záujemcov

  • Spravodajstvo
  • 12. septembra 2017, 07:59
  • Autor:zrks

Piešťany priťahujú turistov a teda aj investorov. Tí v centre skupujú celé budovy a prerábajú ich na byty alebo apartmány za účelom predaja alebo prenájmu. Ako to ovplyvňuje realitný trh? Môže si bežný obyvateľ Piešťan dovoliť kúpiť byt za normálnu cenu?

Počet kupujúcich ostáva, ale počet ponúk nehnuteľností na predaj sa rapídne znižuje. Tento trend panuje na celom Slovensku a výnimkou nie je ani kúpeľné mesto Piešťany. „Za posledného 1 – 1,5 roka sledujeme výrazný pokles ponuky, evidujeme výrazný nedostatok nehnuteľností. To je dôvodom, prečo ceny narástli a často sú pri enormnom záujme i preplácané,“ uviedla maklérka z piešťanskej realitnej kancelárie AB Contact Marcela Bartovicová.
V praxi sa bežne stretáva so situáciou, že v priebehu prvého týždňa, čo je nehnuteľnosť v inzercii, sa ozve 10 až 15 kupujúcich. V skutočnosti však môže nehnuteľnosť kúpiť iba jeden. A spravidla je to ten, čo ponúkne najvyššiu cenu a tá je vyššia ako inzerovaná.
Najväčší dopyt v Piešťanoch je, samozrejme, po bytoch. „Ceny bytov začali narastať už na konci roka 2015, počas roka 2016 sa mierne vyladili a udržali sa dodnes. V súčasnosti už ďalšie zvyšovanie neočakávame. Ak by ceny mali rásť ešte vyššie, bolo by to pre trh neakceptovateľné,“ tvrdí miestna realitná agentka. Pre porovnanie nám udala niekoľko príkladov. „V roku 2015 sme realizovali predaj trojizbového bytu s rozlohou 64 m2 v pôvodnom stave za 55 000 eur. Rovnaký byt sa v tomto roku predáva za 65 000 € až 69 000 eur,“ ozrejmila štatistiku M. Bartovicová.
Realitná kancelária AB Contact v roku 2014 predávala byt po kompletnej rekonštrukcii za 63 500 eur, takmer identický byt v rokoch 2016 a 2017 ide za sumu 75 000 až 79 000 eur. Podľa odborníkov sú za zvyšovaním cien nehnuteľností dostupné hypotekárne úvery. „Dnešné úrokové sadzby dávajú možnosti. Či už predávajúcim využiť kúpyschopnosť, alebo kupujúcim získať výhodnejšie mesačné splátky, a tak si zabezpečiť svoje bývanie. Veď každý chce bývať radšej vo svojom, ako platiť prenájom, ak sa to mesačne prejaví v zaujímavej a výhodnej splátke,“ hovorí o zmýšľaní kupujúcich maklérka.
Keďže sú Piešťany kúpeľným mestom, darí sa tu aj prenájmom nehnuteľností. Či už sú to študenti, manažéri, zamestnanci, mladé páry alebo dočasní nájomníci, ktorí potrebujú vykryť bývanie než sa presťahujú do svojho. „Taktiež evidujeme záujem o prenájom obchodných priestorov. Mesto v tomto smere žije, máloktorý zaujímavý priestor nájdete opustený alebo nevyužitý. Dokonca ľudia, ktorí majú možnosti nakupujú budovy, aby sa prerobili na kancelárie, byty alebo apartmány s cieľom prenajímať,“ prezrádza M. Bartovicová.
V Piešťanoch výrazne narástli ceny pozemkov. Je po nich enormný dopyt. Cena bežného pozemku sa pohybuje od 100 do 150 eur/m² v závislosti od polohy, rozlohy, šírky, sietí a podobne. Samozrejme, čím bližšie k centru a väčším možnostiam využitia (aj na komerčné účely), cena rastie. „Čo sa týka novej výstavby bytov, voľný pozemok na bytovú výstavbu len tak v Piešťanoch nenájdete! Investori skupujú väčšie budovy a ak je možnosť, rekonštruujú ich na bytové domy alebo apartmánové domy s cieľom vytvoriť nové bývanie,“ vysvetlila maklérka s tým, že naďalej dopyt prevyšuje ponuku.
Do akého času bude tento stav pretrvávať nevie odhadnúť nikto, no pokiaľ výrazne nenarastú úroky hypotekárnych úverov, bude situácia stabilná a trhom akceptovateľná.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav