Skoncujú s poloprázdnymi autobusmi?

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2017, 07:28
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská radnica chce nechať optimalizovať mestskú autobusovú dopravu za 54-tisíc eur. Názory poslancov na túto sumu sa líšia. Poslankyňa Iveta Babičová ju považuje za prehnanú, iní jej kolegovia návrh na navýšenie pôvodnej sumy o ďalších 24-tisíc eur podporujú.

O optimalizovaní autobusovej dopravy na území mesta hovoria poslanci takmer od začiatku roka 2015. Autobusy jazdia podľa projektu starého 15 rokov. Odvtedy sa však zmenili miesta, odkiaľ a kam sa Piešťanci potrebujú presúvať a zásadným spôsobom narástla aj individuálna doprava.
Autobusy sa tak vyprázdňujú a, naopak, mesto zapĺňajú osobné automobily. Poslanci od radnice žiadajú, aby bol vypracovaný nový projekt riešenia liniek autobusov i individuálnej dopravy na území mesta spôsobom, ktorý by autobusovú dopravu zatraktívnil a zhospodárnil.
Mesto autobusovú dopravu každoročne dotuje a za posledné dva roky táto suma narástla až na 400-tisíc eur ročne. „Štyristotisíc eur, ktoré na prázdne autobusy vynakladáme, je hrozne veľa. My nie sme také veľké mesto, aby sme si to mohli dovoliť. Bojíme sa ľuďom povedať, že napríklad ku každému jednému vlaku autobusový prípoj jednoducho nebude. My sa snažíme každému vyhovieť. Ale už treba konečne povedať aj nie! Mne samotní vodiči autobusov povedali, že s tým treba niečo robiť, lebo sa bežne stáva, že jazdia prázdni,“ vysvetlil počas mestskej rady konanej v pondelok 11. septembra poslanec Juraj Brna.
Pri rozhodovaní sa čo ďalej poslanci v úvode leta tohto roka schválili predĺženie zmluvy s dopravcom len na dobu jeden a pol roka. Dovtedy sa mala stihnúť optimalizácia. Jej spracovanie však podľa odhadov bude trvať 8 až 12 mesiacov. Na základe výsledkov musí radnica spustiť proces verejného obstarávania autobusového dopravcu na základe nových požiadaviek plynúcich z projektu optimalizácie, čo je tiež niekoľkomesačný proces.
Súčasnému dopravcovi predĺžili zmluvu do konca roka 2018, no keďže sa mesto doteraz tejto problematike naplno nevenovalo, je otázne, či celý proces stihne. O navýšení rozpočtu na optimalizáciu však musia poslanci rozhodnúť čo najskôr, zrejme už na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Inak hrozí, že sa bude podpisovať ďalšie predĺženie zmluvy s dotáciou 400-tisíc eur, proti ktorých bezhlavému míňaniu poslanci bojujú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland