O letisko sa zaujíma líder v testovaní áut

  • Spravodajstvo
  • 24. júla 2017, 20:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Z výstavby automobilky pri Nitre by mohli profitovať aj Piešťany. Práve kúpeľné mesto padlo do hľadáčika jedného z najdôležitejších partnerov britskej automobilky Jaguar Land Rover. Na pozemkoch vo vlastníctve letiskovej spoločnosti by mohlo vzniknúť skúšobné a vývojové centrum celosvetového lídra vo vývoji a testovaní motorových vozidiel, britskej spoločnosti HORIBA MIRA Ltd.

Firma prejavila záujem o vstup do krachujúcej letiskovej spoločnosti ako strategický partner. Zástupcovia spoločnosti o tom informovali predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša na ich spoločnom stretnutí 12. júla. Britskú firmu pri rokovaniach zastupoval Declan Allen, Chief Operational Officer, Steve Jaspal, Regional Director, a Tomas Csobonyei, Chief Strategy & Investment Officer. Spoločne predstavili svoj podnikateľský zámer županovi i členom vedenia letiska.

„Podstatou zámeru nie je letecká činnosť ani výroba, ale pridaná hodnota z prepojenia automobilových výrobcov na Slovensku, v Maďarsku a v Českej republike, vedeckej a výskumnej bázy v SR, vývojových pracovísk v Trnavskom kraji, podnikateľov a subdodávateľov v automobilovom priemysle s ohľadom na vytvorenie testovacieho a skúšobného centra,“ vysvetlil na stretnutí T. Csobonyei.

Podľa predstaviteľov britskej spoločnosti výhodnosť Piešťan spočíva v centre akčného rádia 200 kilometrov (SR, Maďarsko, ČR), kde sa nachádza šesť významných automobilových výrobcov. Výhodou je i multimodálny bod Piešťany v súvislosti s existujúcim intramodálnym dopravným koridorom (diaľnica, cesta I. triedy, vážsky kanál, železnica a letisko).

Podľa Tomasa Csobonyeiho výskumné rozvojové centrum by spolupracovalo s univerzitami, vysokými školami a vedeckými pracoviskami. „Na letisku by však mohla pokračovať i naďalej letová prevádzka, prenájom priestorov a nadväzujúce obchodné činnosti. Tento zámer HORIBA MIRA Ltd. plne rešpektuje,“ vysvetlil.

T. Mikuš na stretnutí s predstaviteľom britskej spoločnosti skonštatoval, že projekt považuje za taký rozsiahly, že je ho možné realizovať len na úrovni vlády SR. Preto odporučil rokovanie rozšíriť o účasť zástupcov ministerstiev hospodárstva i dopravy a výstavby. Zároveň Britom vysvetlil komplikovanú finančnú situáciu letiskovej spoločnosti i snahu a záujem naďalej pokračovať v leteckej prevádzke v Piešťanoch.

„Zmena podnikateľskej stratégie a čiastočne aj účelu využitia letiska môže byť úspešným manažérskym a podnikateľským projektom, čo sa týka zamestnanosti a ekonomiky,“ vysvetlil Steve Jaspal a uviedol, že s obdobným projektom majú skúsenosti a realizujú ho na letisku v Maďarsku.

T. Csobonyei na záver poznamenal, že zhruba o mesiac poskytne vedeniu letiska informáciu o vývoji a o tri mesiace aj o výsledku štúdie, ktorej predmetom je vyhodnotenie možného strategického vstupu do spoločnosti Letisko Piešťany, a.s., alebo inej formy spolupráce.

Britská spoločnosť MIRA bola založená v roku 1946. V roku 1968 ako prvé skúšobné centrum na svete zaviedli crash-testovanie (úmyselné vrazenie automobilu do pevného predmetu pri presne stanovenej rýchlosti). V strednom Anglicku sídli na letisku v minulosti patriacom kráľovským leteckým silám RAF. HORIBA MIRA je poskytovateľom produktov z oblasti strojárstva, výskumu, testovania, vývoja a certifikácie v celosvetovom sektore dopravy. Jej činnosť zahŕňa havárie, testovanie, aerodynamický dizajn a ergonómiu vozidla. Pôvodne bola založená s cieľom poskytnúť výskum pre britské spoločnosti, v súčasnosti zabezpečuje inžiniersku poradenskú činnosť pre klientov po celom svete.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela