O letisko prejavili záujem traja investori

  • Spravodajstvo
  • 13. januára 2017, 08:12
  • Autor:Jozef Vojčiniak

O piešťanské letisko sa zaujímajú tri veľké finančné spoločnosti. Trnavský samosprávny kraj sa z dôvodu nezmarenia rokovaní o podrobnostiach zatiaľ nechce vyjadrovať. Nám sa však podarilo zistiť, že jeden z trojice záujemcov má svoje sídlo v Ruskej federácii, druhý pochádza zo Švajčiarska a predbežný záujem prejavil aj silný domáci podnikateľský subjekt. Rokovania ale môžu skrachovať i pre blokovanie majetku letiska Mestom Piešťany a nezáujem radnice o zachovanie leteckej prevádzky v kúpeľnom meste.

Rokovania s dvomi možnými strategickými partnermi letiskovej spoločnosti sa uskutočnili ešte v závere minulého roka. Predstavitelia firiem si od vedenia akciovky prevzali potrebnú dokumentáciu spolu s prekladmi do svojej materinskej reči a po oboznámení sa s hospodárskym stavom letiskovej spoločnosti prisľúbili svoje vyjadrenia v čo najskoršej dobe.

Zo strany riadiacich orgánov letiska sa však uskutočnili rokovania i s menšími podnikateľskými subjektmi, ktoré by chceli na piešťanské letisko priniesť charterové lety z Nemecka, ale aj Izraela.

V prípade, ak sa tieto menšie spoločnosti s vedením letiska na podmienkach spolupráce dohodnú, by mohlo ísť o dvanásťtisíc cestujúcich ročne, ktorí by prešli bránami piešťanskej letiskovej haly. To sú však plány uskutočniteľné až v roku 2018, nakoľko cestovné kancelárie majú prepravné kapacity aj cieľové destinácie pre svojich klientov na rok 2017 už zmluvne uzavreté.

Pre úplnosť je potrebné dodať, že pre ekonomickú sebestačnosť letiskovej spoločnosti by bol potrebný počet prepravených cestujúcich okolo stotisíc ročne. To znamená, že ponuka dvoch spoločností na charterové lety tvorí zhruba len desať percent z požadovaného počtu. Ekonomickú situáciu letiska to zásadne nerieši, len mierne spomaľuje tempo každoročného zadlžovania sa akciovky.

Letisko zachránia len súkromné investície


Takýto, i keď zatiaľ len čisto teoretický počet cestujúcich prepravených charterovými letmi v roku 2018 však bez účasti strategického partnera, ktorý by odkúpil aspoň 51 percent akcií, letiskovú spoločnosť nezachráni.

Za účelom zachovania svojej funkčnosti v roku 2017 má spoločnosť zámer zobrať si bankový úver v objeme jeden milión eur. Akciovka počíta i so 150-tisícovou dotáciou od štátu, ale zároveň aj so splnením prísľubu Mesta Piešťany, že pozemky v hodnote dlhu letiska voči mestu v sume zhruba 620-tisíc eur, na ktoré má mesto záložné právo, vloží do letiskovej spoločnosti. To by znamenalo, že dlh letiskovej spoločnosti voči Piešťanom sa vynuluje a mesto následne v tejto hodnote získa adekvátny počet akcií.

Radnica blokuje akékoľvek dohody


Reálne kroky kúpeľného mesta však zatiaľ o záujme na záchrane letiska nesvedčia. Mesto ešte v závere minulého roka celý nehnuteľný majetok v hodnote viac ako dve desiatky miliónov eur na katastri zablokovalo svojou k hodnote majetku letiska len 620-tisícovou pohľadávkou.

T. Mikuš (vľavo) so zástupcom ruského investora Arnoldom Timofejevičom Ivanovom.

To však znemožňuje letiskovej spoločnosti uchádzať sa o bankový úver, ale aj viesť seriózne rokovania s možným strategickým partnerom, nakoľko v súčasnej dobe letecká akciovka vďaka pochybným krokom piešťanskej samosprávy nemá svoj majetok plne pod kontrolou. Letisková spoločnosť sa preto obrátila na mesto, aby zablokovanie jej majetku na katastri odstránilo.

Podľa našich informácií však radnica túto požiadavku odignorovala, a tak sa spoločnosť obrátila na obvodný úrad, aby ako druhostupňový orgán katastrálneho úradu toto jeho rozhodnutie o zablokovaní celého nehnuteľného majetku Mestom Piešťany zrušil. Letisková akciovka sa pri svojej požiadavke opiera hlavne o dva argumenty. Jednak o skutočnosť, že ide o neúmernú výšku zablokovaného majetku k hodnote dlhovanej sumy, ale najmä o argument, že zablokovanie infraštruktúry slúžiacej leteckej prevádzke je v rozpore so zákonom.

Radnicu charakterizuje populizmus a klamstvá


Ešte v minulom roku primátor Miloš Tamajka na tlačovom brífingu po mimoriadnom valnom zhromaždení letiskovej spoločnosti pred novinármi tvrdil, že mesto si svoju pohľadávku na dani z nehnuteľnosti nijakým spôsobom neuplatní.

Následné kroky radnice však svedčili o opaku. Na decembrovom mestskom zastupiteľstve radničný právnik Pavol Vermeš dokonca poprel aj verejné tvrdenia oboch viceprimátorov o snahe podať pomocnú ruku Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) pri konsolidácii letiska. A poslancom tvrdil, že radnica sa do tohto procesu vtiahnuť nedá.

A tak populistické vyhlásenia viceprimátorov Michala Hyneka a Tomáša Hudcoviča zo sklonku minulého roka o tom, ako mesto má na záchranu letiska plán, len väčšinový akcionár ich nechce vypočuť, sa v následnom deji udalostí javia ako čisté klamstvo. TTSK v decembri minulého roka Mesto Piešťany písomne vyzval, aby predstavilo svoju predstavu na záchranu letiska. Odpoveď však od radnice doposiaľ neprišla.

Poslanecký prieskum či predvolebný míting


No i napriek týmto skutočnostiam predseda predstavenstva Tibor Mikuš zvolal na január mimoriadne valné zhromaždenie, ktorého sa radnica domáha. A väčšinový akcionár predpokladá, že mesto aspoň v rámci tohto oficiálneho rokovania predstaví svoj zatiaľ pred verejnosťou prísne utajovaný plán na záchranu letiskovej spoločnosti.

V tomto svetle sa minuloročný poslanecký prieskum poslancov národnej rady Jozefa Viskupiča a Borisa Kollára a následný mediálny „humbuk“, ktorý sa okolo prieskumu v letiskovej spoločnosti udial, javí len ako súčasť Viskupičovej predvolebnej kampane, nakoľko, ako nám osobne potvrdil, o svojej kandidatúre na trnavského župana vo voľbách na jeseň tohto roka reálne uvažuje.

Potvrdzuje to i fakt, že vo chvíli, keď sa o ich prieskum prestali zaujímať novinári, obaja politici v súvislosti s letiskom stíchli. A doposiaľ ani ich piešťanský predvolebný míting s názvom „poslanecký prieskum“ nemá žiadne ukončenie. A už vôbec nemá vyhodnotenie v duchu, či sa letiskovej spoločnosti nedarí z dôvodu objektívnych príčin a zlej situácie v leteckej doprave, alebo je to, ako poslanci hlásali spolu s obomi piešťanskými viceprimátormi, z dôvodu zlého súčasného manažmentu akciovky.

A tak v strate záujmu poslancov národnej rady, ale i vedenia mesta o osud letiska sa ako mydlová bublina rozplynula aj iniciatíva piešťanských dôchodcov, ktorí za záchranu letiska zorganizovali petičnú akciu.

Zrejme si čelní predstavitelia piešťanskej radnice neuvedomujú, že vôľa niekoľkotisíc občanov kúpeľného mesta, ktorí sa podpísali pod túto petíciu, je smerovaná aj k nim. Lebo zatiaľ TTSK je jediný, kto i napriek nepriaznivej situácii v leteckom odvetví za záchranu letiska v Piešťanoch podniká ozajstné a reálne kroky.

Možné scenáre ďalšieho vývoja


■ „Privátny“: Niektorý z troch strategických partnerov majetkovo vstúpi do letiskovej spoločnosti. Odkúpi nadpolovičnú väčšinu akcií. Akciovka získa potrebnú finančnú hotovosť, vyplatí svoje dlžoby, stane sa väčšinovo súkromnou spoločnosťou s menšinovou účasťou mesta, kraja a štátu. V prípade, ak by strategický partner získal viac ako dve tretiny akcií, aj bez zmeny súčasných stanov spoločnosti by ju plne ovládol a menšinoví akcionári by stratili dosah na akýkoľvek chod v spoločnosti.

■ „Pre investora odvážny“: Strategický partner vstúpi do letiskovej spoločnosti svojimi prostriedkami vy výške 1,9-miliónového súčasného dlhu letiska a spoločnosť jednorazovou finančnou investíciou ozdraví. Týmto spôsobom by mu však majetkový podiel nezabezpečil ani len jednu tretinu akcionárskeho podielu a bol by pri riadení chodu spoločnosti odkázaný na vôľu politikov, ktorí letisko prostredníctvom akcií vo vlastníctve samospráv či štátu ovládajú. A keďže letisko ovládané politikmi sa nedarí z červených čísiel dostať už celé roky, znamenalo by to pre súkromného investora, že jeho vlastné prostriedky vloží do rúk ľuďom, ktorí za svoje manažérske rozhodnutia neručia ani jediným svojím vlastným eurom.

■ „Pre samosprávy najdrahší“: V prípade, ak súčasné vedenie letiska nenájde strategického partnera a nepristúpi k likvidácii letiskovej spoločnosti, no zároveň bude chcieť vyčerpať všetky možnosti pre jej záchranu, je tu i možnosť vypísania medzinárodného tendra na odpredaj spoločnosti. I pre tento krok sú potrebné hotovostné prostriedky. Jednak vo výške 600-tisíc eur na zabezpečenie chodu letiska v roku 2017, ale aj finančné prostriedky na zabezpečenie poradcu pre zrealizovanie tendra. To je pri účtovnej hodnote letiskovej spoločnosti 22 miliónov podľa našich informácií suma zhruba 500-tisíc eur. A ak budeme uvažovať o tom, že tieto prostriedky musia zabezpečiť akcionári s ohľadom na svoj percentuálny vlastnícky podiel, tak TTSK na tento účel musí zo svojho rozpočtu vyčleniť hotovosť niečo málo nad pol milióna eur, štát a Mesto Piešťany viac ako 250-tisíc. Ale ani tento postup však nemá stopercentnú záruku, že sa letisko predá a vložené peniaze sa samosprávam z predaja letiska vrátia.

■ „Súčasný“: Radnica deklaruje, že o zachovanie prevádzky letiska má záujem. A jej kroky v zachraňovaní letiska spočívajú v tom, že mu zablokuje nakladanie s majetkom. Zároveň ústami radničného právnika Vermeša vedenie mesta vyhlasuje, že to, čo bude s letiskom ďalej, nie je ich problém a má si s tým dať rady TTSK. Letisková spoločnosť však musí každý mesiac riešiť, kde vôbec vziať prostriedky zamestnancom na výplaty.

Čo na situáciu hovoria „petičiari“


Čo však na scenár s názvom „súčasný“, ktorý dnes je aj v letiskovej spoločnosti reálny, hovoria aktívni piešťanskí seniori zoskupení v takzvanom Seniorskom parlamente, ktorí boli iniciátormi petície za zachovanie leteckej prevádzky v kúpeľnom meste?

Alebo tejto malej skupinke aktívnych dôchodcov v krokoch za rozhýbanie sa v prospech zachovania letiska a v nátlaku na piešťanskú radnicu bráni politická spriaznenosť s väčšinovým poslaneckým klubom zoskupeným pod názvom Spoločne pre Piešťany a súčasne i časťou vedenia mesta reprezentovanou druhým viceprimátorom T. Hudcovičom?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj