Grafikon bez taktu

  • Spravodajstvo
  • 3. augusta 2017, 06:22
  • Autor:Peter Papík

V Piešťanskom týždni č. 28 ste uverejnili článok s názvom P. Tremboš: Predlžovanie zmluvy s prepravcom je nehoráznosť, v ktorom riešite problematiku Mestskej autobusovej dopravy (MAD) v Piešťanoch. Citujete aj poslanca Klapicu, ktorý hovorí, že „ja, keď sa do autobusov pozriem, ľudí tam nevidím“.

Ja sa do nich nemusím pozerať, ja v nich cestujem alebo cestoval by som aj častejšie. Iste sú niektoré spoje poloprázdne a niektoré plné. Prečo sú však poloprázdne? Pracujem v Trnave a denne dochádzam vlakom a spolu so mnou stovky ľudí z Piešťan a okolia, ktorí dochádzajú do Trnavy či Bratislavy. Ráno chodíme na stanicu na ranné vlaky, od piatej do siedmej idú na Bratislavu v polhodinových intervaloch, a popoludní sa vraciame. Pýtam sa, sú k nim prispôsobené spoje MAD Piešťany?
Odpoveď je ľahká, nie sú. Ľudia z Juhu, Trajana a iných lokalít musia často chodiť pešo, na bicykli alebo autom. Uvediem príklad. Vlaky, ktorými sa vraciame z práce, prichádzajú v 52. minútu, napríklad 14:52, 15:52, 16:52, atď. Pozrite si odchody linky č. 2 zo stanice, ktorá ide do mesta, na Juh i na Trajan, čiže je to pre veľa ľudí zaujímavý spoj. Linka má odchody 14:45, 15:50 a 16:50. Keď vystupujem z vlaku a vidím odchádzať prázdnu „dvojku“, napadajú mi slová Júliusa Satinského: „Šľak ma ide trafiť!“ Pretože takto nemôže spraviť grafikon človek znalý problematiky, odborník, ktorý má záujem, aby linky chodili vyťažené a slúžili ľuďom. Takto môže spraviť grafikon len diletant. A mohli by sme rozoberať ďalšie nadväznosti.
Keď som bol vo Švajčiarsku, bolo zaujímavé sledovať, ako na stanicu 10 minút pred príchodom vlaku prišlo viacero autobusov z okolitých usadlostí, ľudia v pokoji prestúpili a 10 minút po príchode vlaku zase všetky autobusy s cestujúcimi, ktorí pricestovali vlakom, odchádzali. Toto u nás niekedy pôjde? A to by sme sa mohli baviť o prímestských linkách, kde je to často podobné.
Ale zostaňme u MAD. Stačí spraviť trošku analýzu požadovaného pohybu cestujúcich a preštudovať si grafikon železníc a linky MAD nebudú chodiť poloprázdne. Napríklad iste i veľa a najmä starších ľudí navštevuje alebo by chceli navštevovať nedeľné bohoslužby. Zaujímal sa niekto z tvorcov grafikonu MAD, kedy sú bohoslužby v kostoloch a či sa ľudia zo sídlisk na ne včas dostanú? Asi nie a isto by taký spoj nezíval prázdnotou.
V posledných rokoch nás tvorcovia grafikonov učia zvykať si na tzv. takt, čiže že spoje odchádzajú z tej istej zastávky v rovnakú minútu, že sa to ľahko pamätá. No je to iste pravda, ale myslím si, že tvorcom grafikonu by nemal chýbať hlavne obyčajný ľudský takt, ktorý by zohľadnil, že spoje MAD treba prispôsobiť požiadavkám cestujúcich a grafikonu železníc či diaľkových autobusových liniek, lebo inak je to len plytvanie peniazmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav