Piešťanským Mostom svedčalo aj škótske káro

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 9. júna 2011, 11:01
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Minulý piatok sa piešťanská Fontána opäť premenila na miesto stretnutia zahraničných a slovenských umelcov počas deviateho ročníka medzinárodnej výstavy Mosty. Z Britských ostrovov si sem cestu našlo trinásť škótskych výtvarníkov. Rovnaký počet umelcov zastupoval na podujatí aj slovenskú stranu.

V predvečer otvorenia letnej kúpeľnej sezóny pod režisérskou taktovkou Zory Petrášovej sa opäť stretli milovníci umenia. Tentoraz pozvanie prijali škótski výtvarníci. „Keby ste sa ma spýtali, čo plánujem na desiaty ročník, okamžite vám viem odpovedať. No ten deviaty bol zo začiatku pre mňa záhadou. Našťastie, v čase Vianoc sa začal rysovať," povedala v príhovore Z. Petrášová.

Na slávnostnom otvorení výstavy sa zúčastnili zástupcovia našich partnerských miest. Vernisáž výstavy si nenechala ujsť ani Kristína Stankovská, vnučka Imricha Wintera. Chargé ďaffaires veľvyslanectva Veľkej Británie na Slovensku Dominic Schroeder si na účet organizátorov zažartoval: „Na tejto výstave sa už zúčastnilo toľko krajín, prečo vám to trvalo tak dlho, kým ste nás oslovili. Ak chcete vidieť ozajstné umenie, treba ísť do Veľkej Británie." Čestné miesto na vernisáži mala napríklad i manželka profesora Albína Brunovského, Klára. Na výstave si miesto našli tiež jeho diela. Podľa slov Z. Petrášovej takmer všetci zúčastnení slovenskí umelci sú spojení s menom a osobou Albína Brunovského.

Škótski umelci vystavujú v Piešťanoch svoje diela. (Foto: Igor Paulech)

„Sme veľmi šťastní, že sme v Piešťanoch," povedala trošku lámanou, no príjemne znejúcou slovenčinou Nan Mulder – jedna z pozvaných škótskych výtvarníčok. Okrem toho vyzdvihla a zdôraznila, že si počas návštevy vychutnávala výborné slovenské pivo a naše kúpele. Nan Mulder sa venuje grafike, maľbe a kresbe. Pôsobila na rôznych univerzitách, dokonca prednášala v Nepále. Spolu s ňou prišla tiež Louise Ritchie, ktorá má v obľube hlavne konceptuálne umenie či výrobky zo skla. Vo štvorici zahraničných výtvarníkov bol aj prezident Spoločnosti škótskych umelcov Christopher Wood a ilustrátor David Faithfull, ktorý svojou tvorbou presadzuje a upozorňuje na ekologické myslenie.

Vystavené exponáty Mostov IX. Škótsko – Slovensko si budete môcť pozrieť v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána do 22. júna. Niekoľko diel organizátori inštalovali aj v Galérii Domu umenia. Tu zostanú do 6. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava