Kniha týždňa: Besy kapitalizmu (Pavol Dinka)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. apríla 2012, 09:06
  • Autor:mg

Zorientovať sa v množstve ponúkaných titulov súčasného knižného trhu je niekedy veľmi náročné. V spolupráci s kníhkupectvom Bene Libri vám pomôžeme vybrať si ten najzaujímavejší v rubrike Kniha týždňa. Hľadáte alebo pátrate po podstate problémov, ktoré dnes kvária celý svet? Mnohé odpovede nájdete v novej knihe od Pavla Dinku BESY KAPITALIZMU alebo ZAČIATOK NOVEJ ÉRY? Vydalo Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2012.

Autor Pavol Dinka kladie otázky významným zahraničným a domácim filozofom, sociológom, politológom a ekonómom.

Názov knihy nielenže vystihuje globálny obsah rozhovorov, ale zároveň poukazuje na neutešený stav svetovej civilizácie. Kdeže sme sa ocitli? V neoliberálnej „spáse“ ľudstva či na prahu nových spoločenských alternatív, kontraprojektov voči kapitalizmu? Zmietame sa v permanentných krízach, zmocňuje sa nás identitárna panika, mocujeme sa s nespravodlivosťou a nerovnosťou, kódex ľudských práv sa ponáša na zdrap papiera, rozširujú sa rady vylúčených a zbedačených… to na jednej strane. Na druhej strane sa zvyšuje bohatstvo úzkej elitnej skupiny, ktorá si nárokuje nadvládu nad celou planétou. Jestvuje nejaké východisko? Autor sa ho spolu s interviewovanými pokúša nájsť. 

Usiluje sa viesť rozhovory tak, aby poskytol čitateľovi pohľad z diaľky, taký, aký majú kozmonauti z vesmíru na našu zemeguľu, aby sme si mohli všetci povedať, a to bez akýchkoľvek ideologických nánosov, tam, na tej malej bodke sa odohráva celý život, tam je bojové pole ekonomiky, politiky, kultúry atď., jej osud závisí len a len od nás. O tento pohľad sa musí snažiť každý z nás, no zároveň sa musíme usilovať o spiritualitu porozumenia. 

A to je rozhodujúce posolstvo knihy…

Filozof Jozef Lysý okrem iného o knihe povedal: "Potrebujeme iný prístup k svetu, neexistuje ostrov úniku. Dozrel čas na strategické zmeny, predátorskou súťažou v ekonomickom raste ničíme ZEM a pustošíme ducha. Rozhovory s kritickými intelektuálmi ponúkajú precitnúť zo sveta neoliberárnych ilúzii. Som rád, že na Slovensku vzniklo niečo, čo drží ruku na pulze súčasnosti."

Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v Kníhkupectve v centre mesta, Winterova 31(bývalý Mliečny bar), 921 01 Piešťany. 

Tel: 033/7730541

www.tklibri.com
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín