Peter Kalmus: Zákazmi sa to začína a končí deportáciami!

  • Nezaradené
  • 1. februára 2018, 16:20
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pred pár dňami sa Slovenskom niesla správa o cenzúre umenia v Piešťanoch. Na príkaz primátora Miloša Tamajku bola zmenená inštalácia obrazov v mestskej galérii, čím sa zmenila koncepcia výstavy i porušili autorské práva k nej.

Stalo sa tak zhruba mesiac po tom, čo mestskí poslanci i vedenie radnice zakázali pochod čertov. Kým táto akcia sa napriek tomu uskutočnila, nahnevaný autor výstavy obrazy z galérie zvesil a predčasne ju zrušil.
O týchto udalostiach sme sa rozprávali s piešťanským rodákom, výtvarníkom Petrom Kalmusom.
Ako vnímate udalosti okolo výstavy obrazov slávneho českého maliara Jiřího Načeradského v mestskej Galérii Fontána, ktoré na pokyn piešťanského primátora odstránili z výstavnej siene? Vraj išlo o nevkusné obrazy.
Nemôžete hodnotiť umenie, ak na to nemáte vzdelanie. A v tomto prípade išlo o nekompetentnosť, neznalosť a o hrubé zneužitie právomocí verejného činiteľa zo strany primátora. Je to, ako keď Kotleba zrušil divadelné predstavenie, lebo sa mu nepáčilo. Takéto hodnotenia treba nechať na návštevníkov galérie. Buď na výstavu neprídu, alebo prídu, a ak sa im obrazy nepáčia, môžu zanechať odkaz autorovi v knihe návštev.
Dalo by sa to posudzovať aj ako obmedzovanie umeleckého prejavu?
Sloboda umeleckého prejavu je ďaleko väčšia ako sloboda občianskeho prejavu. Ak napríklad „hajlovanie“ a propagovanie symbolov fašizmu je v občianskom živote trestným činom, tak vo filme, čo je tiež umelecké dielo, sa tieto nástroje bežne používajú v záujme stvárnenia situácií či udalostí. Pritom nie vždy ide o dokumentaristiký počin. Rovnako je to so zobrazovaním nahoty. Nahý človek na ulici nie je v súlade zo zákonom, ale na obraze či ako socha, alebo vo filme je to prejav slobody umenia.
Rozruch medzi miestnymi politikmi však prednedávnom narobil aj predvianočný pochod čertov.
V Biblii sa píše, že podľa ovocia poznáš strom. A nejaký maškarný sprievod pokorného a bohabojného katolíka predsa nemôže pohoršovať. Ja si však myslím, že slovenská katolícka cirkev a jej veriaci sa míňajú mysleniu Svätého Otca. Ten hlása toleranciu aj k inakosti a lásku a na Slovensku katolíci neustále proti niekomu alebo niečomu popudzujú nielen sami seba, ale aj verejnosť. Ak by som to trochu prehnal, tak na základe takýchto ich predstáv očakávam, kedy niekto z nich pôjde barlolámača zahaliť, lebo veď aj on stojí pred Kolonádovým mostom nahý.
Čiže aj reakcia na Krampus miestnou katolíckou obcou a poslancami mestského zastupiteľstva nebola v poriadku?
Celkom určite nie. Zbytočné hysterické reakcie na maškarný pochod. Okrem iného išlo o súkromnú akciu. Pre tú hystériu museli organizátori skrátiť trasu o jej podstatnú časť, čím došlo k nahusteniu návštevníkov, ktorí mali značne obmedzený zážitok.
Prospieva takéto zviditeľňovanie sa Piešťanom?
To, čo sa za poslednú dobu udialo, robí z Piešťan zadubené provinčné mestečko. Na záver by som však chcel dodať ešte jednu dôležitú myšlienku a odkaz: Zákazmi sa to začína a končí deportáciami!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel