Hegerovú si pripomenuli mimoriadnym koncertom

Bola to dôstojná spomienka na nezabudnuteľnú osobnosť česko-slovenskej hudobnej scény. V nedeľu 13. novembra vystúpili na pódium Domu umenia Piešťany muzikanti, speváci, no z videozáznamu sa prihovorili aj viacerí herci či iné osobnosti, aby si pripomenuli a uctili legendárnu domácu šansoniérku Hanu Hegerovú. Atmosféra počas koncertu bola mimoriadna, prívlastok „nádherná“ nie je prehnaný.

Foto: am

Dom umenia v nedeľu praskal vo švíkoch – dvakrát. Najväčšie hity Hany Hegerovej si prišlo vypočuť viac ako tisíc divákov, keďže pre veľký záujem organizátori pridali okrem štandardného termínu o 19.00 h aj jeden dodatočný, ktorý sa začínal o tri a pol hodiny skôr. Národná kultúrna pamiatka sa tak zaplnila popoludní i večer, čo neubralo na atmosfére a celkovom zážitku z podujatia.

Na elegantne pripravené pódium vyzdobené svetielkami krátko po plánovanom začiatku predstavenia vystúpili muzikanti, ktorí odohrali najznámejšie a najobľúbenejšie piesne šansoniérky. Zaspievala Lucia Šoralová, Zuzana Mauréry, ale aj Zuzana Kronerová, ktorá pridala aj niekoľko slov o svojom vzťahu s Hanou Hegerovou. Po vrúcnom príhovore zanôtila známe Čerešne, ku ktorým text napísal vlani zosnulý Milan Lasica a hudbu zložil Jaro Filip. Kronerová sa nechala počuť, že v rámci vystúpenia si plní sen – zaspievať si s Petrom Maláskom, dvorným klaviristom Hegerovej, ktorý šansoniérku hudobne sprevádzal dve dekády.

Ak by ktosi čakal, že notoricky známe a popovými hviezdami viackrát prespievané Čerešne boli vrcholom večera, mýlil by sa. Totiž i speváčka Lucia Šoralová sa blysla hneď niekoľkokrát, no jej interpretácia piesne Vana plná fialek iste nenechala divákov chladnými. Vystúpenie dýchalo veľkou dávkou „človečiny“, ako sa od šansónu žiada.

Krátko po jej vstupe prišiel Richard Müller, ktorý potlesk zožal už za svoje prvé kroky smerom na pódium. Sám prezentoval Rýmování o životě a potom privítal na javisku spevácku kolegyňu Šoralovú. Spoločne si zanôtili skladbu Stín stíhá stín, keď publikum opäť sledovalo plynúcu pieseň so zatajeným dychom. Veľmi vrúcne prijalo aj skladbu Tak abyste to vědela, ktorú si pre zmenu zaspieval so Zuzanou Mauréry.

Piesňou, ktorá síce nepatrila do repertoáru kráľovnej šansónu, no sama ju veľmi obľubovala, je skladba Rozeznávám od Richarda Müllera. Ten ju na prekvapenie divákov zaspieval iba v sprievode Petra Maláska. Nedočkal sa ovácií len po odznení posledného tónu, no radostné vzdychy bolo z publika zreteľne počuť už po ohlásení piesne. Bol to opäť jeden z výnimočných a zapamätateľných momentov celého koncertu.

Interpreti sa na pódiu ešte niekoľkokrát vystriedali, pričom ich vystúpenia boli pretkané video príhovormi osobností ako Anna Šišková či Adela Vinczeová a ďalších. Napokon došlo k veľkému finále dôstojnej spomienky – skladba Levandulová, prezentovaná ako duet Lucie Šoralovej a Richarda Müllera. Táto čerešnička na torte len umocnila atmosféru, ktorú toto mimoriadne vydarené podujatie v Dome umenia nastolilo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav