Vydajte sa na najvyšší vrch Považského Inovca

  • Tip na výlet
  • 15. augusta 2023, 06:57

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás pozývame na Inovec, najvyšší vrch pohoria Považský Inovec.

Nadmorská výška Inovca je 1042 metrov. (Autor: supa)

Pohorie Považský Inovec vyhlásili za prírodnú rezerváciu v roku 1988. Pod prísnu ochranu spadajú najmä bukové lesné porasty. Pohorie je dlhé asi 48 kilometrov, najvyšším vrchom Považského Inovca je rovnomenne nazvaný vrch Inovec s nadmorskou výškou 1042 metrov.

Výstup je možný z niekoľkých smerov – od obce Selec, z Trenčianskeho Jastrabia či Mníchovej Lehoty. Môj výber padol na posledne spomínanú dedinku od motorestu Radar, ktorý je vyznačený i v turistickej mape. Cesta vedúca k Inoveckej chate a odtiaľ na vrch Inovec je možná po červenej a zelenej značke.

Myslím si, že výstup po červenej a zostup po zelenej je ideálnou kombináciou. Celá cesta je zalesnená, stromy poskytujú v letných horúčavách dostatočný úkryt pred slnkom a umožňujú pohodlné túlanie sa lesom s občasnými potešujúcimi výhľadmi na okolité miesta i mestá. Po hodine a pol výstupu sa spoza lesa objaví Sedlo Jarabský vrch, ktorý sa nachádza vo výške 834 m n. m.

Odtiaľ je to už len na skok k Inoveckej chate (790 m n. m.), ktorú postavili už v roku 1921. Znovu ju vybudovali po druhej svetovej vojne. Postupnými prestavbami, úpravami a poslednou rekonštrukciou z roku 2010 vytvára príjemný oddych pred výstupom na vrchol Inovca a hravé potešenie pre malé deti. Chata okrem oddychu ponúka i vtipné detaily s plným využitím okolitej prírody.

Asi najstrmšia časť výstupu je hneď za chatou. Po jej zdolaní nás príroda opäť obdarí výhľadom. Po krátkej ceste lesom nezabudnite odbočiť vľavo a zastaviť sa na Vyhliadke Dr. Bundalu.

Samotný vrchol Inovca je zahalený v korunách stromov, no o krásne výhľady do širokého okolia neprídete. Nachádza sa tam totiž meteorologická telekomunikačná rozhľadňa Helena, ktorá ponúka pohľad ponad stromy. Nenechajte si ujsť i ďalšiu možnosť vyhliadky zvanej Palúch vo výške 1004 m n. m.

Pre zmenu sa môžete nazad vydať zelenou značkou a zastaviť sa pri jaskyni, v ktorej sa v polovici 17. storočia usídlil pustovník. Vraj pomáhal ľuďom, no možno on sám potreboval pomoc. Skrýval sa pred nešťastnou láskou. Zostup lesom k motorestu je už len príjemnou oddychovou turistikou spojenou s preskakovaním potoka.

Pre menej zdatných turistov je možnosť skrátiť si cestu až po Inoveckú chatu automobilom, zaparkovať ho na tamojšom parkovisku a odtiaľ sa vydať peši na vrchol. Trvať vám to bude asi hodinu. Na Inovec sa po značenej cyklotrase dostanú aj vyznávači horskej cyklistiky.

rh/red.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek