Megacitrón Jozefa Kostolanského sa tento rok naklonoval

Aj keď tohtoročná citrónová nádielka je u pestovateľa Jozefa Kostolanského z Piešťan oproti minulému roku len o pár gramov ľahšia, ak dokopy zráta tie najkrajšie, trhnú minuloročného rekordéra – 650-gramový megacitrón. Tie súčasné citróniská majú totiž spolu úctyhodných 995 gramov. To je skoro ako kilo cukru.

archív Jozefa Kostolanského

„Som amatér a nijako špeciálne sa pestovaniu citrusov nevenujem. Tento citrónovník som dostal pred jedenástimi rokmi, je samoopelivý a na prvé plody som čakal niekoľko rokov. Citrón-rekordér dozrieval celý minulý rok. Na rastline boli aj vtedy viaceré plody, ale megacitrón bol najväčší,“ uviedol Jozef Kostolanský. Tento rok je Piešťanec hrdý najmä na dva kolosálne výpestky – jeden citrón má presne 500 gramov, druhý o päť gramov menej. Plody majú výbornú chuť a dovozové, ktoré dozrievajú cestou, sa na ne nechytajú. Predsa vypestované na Slovensku je kvalitnejšie.

V zime máva rastlinu uschovanú v byte, počas leta vykladá citrónovník na slniečko. „Prihnojujem maštaľným hnojom. Hnoj zalejem vodou, tú potom scedím a rastlinku polejem aspoň raz do týždňa alebo podľa potreby, keď je pôda v kvetináči suchá,“ dodal. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj