Tip na výlet: Považský hrad

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 11. marca 2022, 08:00

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás zavedieme na Považský hrad.


Ruiny Považského hradu rekonštruujú. (Autor: Janette Benková Cisárová)

Neodmysliteľným strážcom Považia je dominanta Považského hradu. Ten stojí na strmom vrchu nad Váhom a z hora všetko stráži, aj keď z neho ostala už len ruina.

Náročnosť a dĺžka trasy

Trasa na hrad vôbec nie je dlhá, skôr naopak. O náročnosti by sme mohli prízvukovať, že sa ide na hrad, takže hore. Avšak Považský hrad je dobre umiestnený, čo znamená, že ani stúpanie nie je náročné. Z obce Považské podhradie ste za pár minút na hrade a kocháte sa okolím a históriou.

Kúsok od mesta Považská Bystrica sa nachádza obec Považské podhradie. Už samotný názov obce hovorí o prítomnosti hradu. V tomto prípade sa síce jedná o zrúcaninu, ale nemožno povedať že prehliadnuteľnú. Cestu na hrad si nájdete pomerne ľahko, stačí sa dostať do spomínanej obce. Ak by ste stále nevedeli kade, držte sa žltej turistickej značky, ktorá vás navedie hore dedinkou, kým na pravej strane neuvidíte múry hradu.

Zaujímavosti

Ak ste náhodou niekedy išli okolo Považskej Bystrice, do očí vám musel padnúť hrad na strmom vrchu na pravom brehu Váhu. Táto silueta patrí neodmysliteľne k symbolom Považia. Za dobu svojej existencie si hrad prešiel viacerými názvami, no teraz je známy ako Považský hrad, prípadne hrad Bystrica. Z jeho dávnej histórie a vzniku sa toho veľa nezachovalo, niektoré však správy hovoria, že bol postavený už v roku 1128 na ochranu dôležitej považskej cesty. Prvá písomná zmienka je ale až z roku 1316, kde sa hrad spomína ako Bystrický hrad. Hrad plnil svoju obrannú funkciu a po rozsiahlom požiari v roku 1543 sa rozhodli ho obnoviť a prestavať. Bránil územie pred tureckými nájazdmi, neubránil sa však vojsku počas povstania. Cisár sa bál, že by hrad mohol byť zneužitý a tak ho v roku 1698 nechal zničiť.

Do dnešného dňa sa zachovali obvodové múry a hradná veža. Tá patrí k najstarším častiam hradu a do dnešného dňa stráži Váh. V hrade sú viditeľné zvyšky okien a miestami aj pôvodné renesančné rímsy. V súčasnej dobe sa ho občianske združenie a aktivisti snažia opätovne reštaurovať a zabrániť ďalšiemu poškodeniu. Vstup do hradu je momentálne na vlastné riziko, avšak múry sú pevné a nebezpečenstvo nehrozí. Z hradu je nádherný výhľad práve na už spomínaný Váh a časť Považského podhradia.

O hrade sa traduje viacero povestí, z nich najznámejšou je povesť o krásnej Hedvige. Táto povesť sa ale mierne upravená spája aj so Spišským hradom, takže ju pravdepodobne priniesli zo Spiša na Považie. Alebo to bolo opačne? Tak či onak, k Považskému hradu sa viaže aj povesť o kráľovi Matejovi a jeho poľovačke. Jedného dňa sa vybral kráľ na poľovačku aby ulovil zver medzi Veľkým a Malým Manínom. Tu však na korisť striehli aj medvede, čo ale kráľ netušil. Vybral sa potichu kráľ za zverou, keď ho zrazu prekvapil obrovský medveď. Matej volal o pomoc, no jeho družina bola ďaleko. Už to vyzeralo, že s kráľom je koniec, keď tu pribehol hájnik a sekerou medveďa zabil. Matej sa mu bohato odmenil a pribral ho do svojej družiny.

Zdroj: Kam na výlety, foto: Janette Benková Cisárová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel