Unikátny nález – bronzový meč z Ducového

  • História
  • 11. apríla 2020, 08:00

Medzi veľmi zaujímavé nálezy z priestoru bývalého toku Váhu v Ducovom smerom na severozápad od dominantnej polohy Kostolec patrí bronzový meč s jazykovou rukoväťou. Môžeme ho spojiť s osídlením Kostolca v dobe bronzovej a s existenciou hradiska velatickej kultúry v tejto polohe.

Meč po zreštaurovaní. Foto: Eva Drobná

Rôzne typy mečov s jazykovitou rukoväťou sa vyskytovali od strednej doby bronzovej až po staršiu dobu železnú.

Uplatnenie mečov v boji prinieslo zásadné zmeny vo vojenskom umení. Príslušníci velatickej kultúry doby bronzovej využili výhodnú polohu Kostolec – výbežok Považského Inovca vybiehajúci do nivy Váhu a priekopou a mohutným valom opevnili šiju ostrohu s predhorím.

Z hradiska pochádza i malý fragment bronzového panciera zdobený hviezdicovým slnečným motívom. Dokladá existenciu príslušníkov elity vtedajšej spoločnosti – vládnucej vrstvy na hradisku.

Bronzový meč s jazykovitou rukoväťou sme určili ako typ Sprockhoff Ia. Tento typ mečov poznáme napríklad z Rimavskej Soboty, z Malých Levárov, nálezy bronzových mečov sú známe aj z okolia Piešťan. Viaceré z nich pochádzajú z Váhu.

Unikátny bronzový meč s liatou rukoväťou sa našiel v priestore bývalého brodu v polohe Lido a z Piešťan poznáme nález kratšieho meča s jazykovitou rukoväťou. Meč z Ducového pochádza zo štrkových náplav z bývalého koryta rieky Váh. Rieka tu menila koryto, vytvárala bočné ramená a v čase povodní prinášala aj veľké množstvo rôzneho materiálu a tvorila mohutné štrkové vrstvy.

Do rieky sa meče ale aj iné druhy zbraní mohli dostať z rôznych príčin, ktoré dnes v tom, ktorom prípade nie je možné presnejšie zistiť. Mohlo ísť o náhodnú stratu predmetu v miestach brodov, mohlo ísť o dôsledok nehody pri plavbe po rieke či bojových stretnutí. Vo viacerých prípadoch v dobe bronzovej však mohlo ísť aj o dar alebo obetovanie predmetu.

Po skončení epidémie budete môcť meč obdivovať v opäť otvorenej hlavnej expozícii Balneologického múzea Imricha Wintera. www.balneomuzeum.sk

V. Krupa/FB Balneo Múzeum

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel