Piešťanské múzeum zreštaurovalo unikátne preparáty živočíchov

Balneologickému múzeu Imricha Wintera v Piešťanoch sa podarilo zrekonštruovať jedinečné preparáty zvierat. S tými bolo v minulosti neodborne manipulované a boli tiež uložené v nevhodných podmienkach, čo sa na nich aj podpísalo. Dnes sú však vyčistené, zrekonštruované, vyretušované a dezinfikované.

Líška obyčajná po reštaurovaní. Foto: Eva Drobná

V roku 2019 podporil Fond na podporu umenia projekt Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch projekt Odborné ošetrenie a konzervovanie preparátov z prírodovednej zbierky. Vďaka tejto finančnej podpore sa podarilo zreštaurovať súbor zoologických preparátov z prírodovednej zbierky.

Dermoplastické preparáty daroval do zbierok múzea zakladateľ múzea Imrich Winter (1876 – 1943) a členovia Piešťanskej muzeálnej spoločnosti. Prvá prírodovedná časť expozície v múzeu bola vytvorená v rokoch 1932 – 1933 a obsahovala bohatú kolekciu živočíchov z okolia Piešťan, ako aj celého územia Slovenska.

Mnohé z týchto druhov sú v dnešnej dobe chránené zákonom. Zo šeliem to bola napríklad mačka divá (felis silvestris) a z vtákov tetrov hôlniak (tetrao tetrix), ktorý z mnohých oblastí úplne vymizol. K vzácnym exponátom patril preparát dropa fúzatého (otis tarda). Posledné jedince dropov prežívajú v Podunajskej nížine, pri obci Zlatná na Ostrove.

V minulosti neboli preparáty uložené vo vhodných podmienkach, čo spôsobilo ich poškodenie a veľa z nich bolo nenávratne zničených. Ich hodnota nie je len vedecká a spoločenská, ale sú aj dôležitou súčasťou histórie nášho múzea.

Medzi prvé exponáty určené na reštaurovanie múzeum zaradilo volavku popolavú – ardea cinerea, kačicu divú – anas platyrhynchos, jazveca lesného – meles meles, líšku hrdzavú – vulpes vulpes a sumca západného – silurus glanis.

Všetky exponáty vykazovali určitý stupeň poškodenia. Vznikli dlhodobým pôsobením biologických (roztoče, hmyz) a fyzikálnych (svetlo, vlhkosť) faktorov. Časté boli aj mechanické poškodenia, ktoré vznikli nešetrnou a neodbornou manipuláciou (poškodenia končatín, letiek, srsti, povrchov podložiek a pod.).

Preparátor Ján Šíro všetky dermoplastické preparáty vyčistil od prachu a nečistôt. Následne zreštauroval všetky poškodené miesta a vyretušoval ich kvalitnými akrylovými farbami. Posledným krokom bola dezinfekcia proti biologickým škodcom. Cieľom projektu je nielen postupné reštaurovanie existujúcich predmetov, ale aj doplnenie zničených preparátov. Tento projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Zdroj: FB Balneo Múzeum, foto a reprofoto: Eva Drobná

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav