Mesto chce vybudovať polopodzemné kontajnery, vytipované má už aj kde

Namiesto štandardných 1100-litrových kontajnerov by mali byť v niektorých lokalitách kúpeľného mesta umiestnené polopodzemné kontajnery. Mesto Piešťany zverejnilo oznam, že by tieto odpadové nádoby chcelo vybudovať na Sídlisku Juh, Waltariho, Vážskej ulici a K Lodenici. Teraz vyzýva verejnosť k pripomienkovaniu návrhu, pričom o kontajneroch sa bude aj diskutovať v novom termíne, teda 19. augusta v mestskej knižnici. Pôvodný termín verejného prerokovania bol pre koronavírus zrušený.

Zdroj foto: odborná štúdia mesta Piešťany

Dôvodom vybudovania polopodzemných kontajnerov je podľa zverejnenej odbornej štúdie narastajúce množstvo odpadu, ako aj zvyšovanie nárokov na triedenie. Taktiež štúdia uvádza, že využitie týchto typov kontajnerov pre zber a vývoz komunálnych odpadov je v súčasnosti považované za jednu z najprogresívnejších metód nárazového zníženia prevádzkových nákladov a zaťaženia životného prostredia počas zberu odpadov.

Pod zemou je umiestnená veľká časť kontajnera, ktorá má vyššiu kapacitu ako „staré“ kontajnery, vďaka tomu sa eliminuje zápach a nadzemná časť pôsobí estetickejšie. „Moderne zmýšľajúce mesto Piešťany sa rozhodlo postupne zmeniť systém a upraviť zber komunálneho odpadu tak, aby bol efektívnejší, hygienickejší a vzhľadovo príjemnejší pre jej obyvateľov,“ uvádza štúdia.

Zo 43 na 17 kontajnerov

V práci sa tiež píše o tom, že mesto urobilo obhliadku stojísk kontajnerov, ktoré aktuálne Piešťanci používajú. Po tom, čo prezreli na Sídlisku Juh, na Waltariho, K Lodenici a Vážskej dokopy 43 stojísk s 250 kontajnermi, zistili, že stojiská sú udržiavané v čistote, kontajnery nemajú závažné poškodenia a drvivá väčšina stojísk má vybudované 16 oplotenie. Niektoré veká kontajnerov vraj boli otvorené, čo môže komplikovať zber napríklad triedeného odpadu z papiera alebo plastov, pretože ich vietor môže ľahko rozfúkať po okolí. Niektoré nádoby sú tiež umiestnené na ceste. Ale preplnené kontajnery pri obhliadke nezaznamenali.

Podľa aktuálneho počtu kontajnerov sa snažili nájsť riešenie, ako umiestniť kontajnery tak, aby ich nebolo príliš veľa, aby optimalizovali investičné náklady, ale aby boli zachované minimálne štandardy zberu odpadov. Situáciu vraj komplikujú inžinierske siete. Snahou vraj bolo nezaberať parkoviská, avšak nie vždy sa tomu vraj dalo vyhnúť. Buď by totiž narazili na inžinierske siete, alebo by sa do danej lokality nedostala technika zberu.

Počet stojísk sa má zredukovať zo 43 na 17, pričom počet kontajnerov by mal klesnúť z 250 na 107. Plocha, ktorú zaberá 1100-litrový kontajner je 1,5 metra štvorcového a zabratá plocha 5 kubíkového polopodzemného kontajnera je 2,56 metrov štvorcových. Obyvatelia by mali nosiť odpad približne 60-80 metrov, v máloktorých prípadoch vraj takzvaná „donášková“ vzdialenosť presiahne 100 metrov.

Cena by mala byť približne pol milióna eur.

Mesto celú štúdiu zverejnilo k pripomienkovaniu verejnosťou. Je potrebné ich zaslať na e-mailovú adresu lucia.schultzova@piestany.sk, martina.halaskova@piestany.sk, alebo predložiť na verejnom prerokovaní. To sa uskutoční vo štvrtok 26. marca o 16.00 h v stredu 19. augusta o 16.00 h v mestskej knižnici na druhom poschodí.

Čo sú polopodzemné kontajnery

Polopodzemné kontajnery sú špeciálne kontajnery, ktorých väčšia časť zberného vreca (nádoby), približne 60% je zapustená do zeme. Pevne zabudovaná plastová šachta tvorí telo kontajnera, do ktorého je uložené zberové vrece s nosnou konštrukciou a vekom s vhadzovacím otvorom.

Keďže odpad je uložený pod úrovňou zeme, nižšia teplota zabraňuje rýchlemu rozkladu baktérií a do značnej miery sa eliminuje zápach z odpadu. Odpad prestáva byť lákadlom pre hmyz, hlodavce či divú zver. Pri porovnateľne zabratej ploche majú polopodzemné kontajnery násobne väčšiu kapacitu ako bežné kontajnery, keďže ich väčšia časť je skrytá pod zemou. Kľúčovou výhodou vertikálneho uloženia odpadov je, že pôsobením gravitácie sa odpad vlastnou váhou zhutňuje a tým umožňuje uskladniť ešte väčší objem odpadu. Toto je obrovská výhoda hlavne hromadnej bytovej zástavbe, kde je nedostatok parkovacích miest, trávnatej plochy či detských ihrísk.

Zber a vývoz odpadu z polopodzemných kontajnerov je veľmi jednoduchý. Zberné vrece sa pomocou hydraulickej ruky vytiahne zo šachty pomocou jednohákového systému. Hydraulická ruka presunie vrece nad otvorenú nadstavbu a obsluha vozidla pomocou patentovaného systému otvárania v spodnej časti vreca jeho obsah vyprázdni. Vrece sa opätovne uzavrie a vloží späť do šachty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava