Na Žilinskej otvorili novú špeciálnu škôlku

Je iba šiesta v celom Trnavskom kraji. V areáli Spojenej školy Piešťany na Žilinskej ceste sa podarilo čosi mimoriadne – vybudovať novú špeciálnu škôlku pre znevýhodnené deti.

Zariadenie škôlky ešte vonia "novotou". Foto: am

Na slávnostnom otvorení sa vo štvrtok 27. februára zúčastnili zástupcovia ministerstva školstva, Trnavského samosprávneho kraja, ale aj piešťanskej radnice, tiež pedagógovia, či susedia škôlky.

Počas príhovorov zaznelo, že vybudovanie škôlky je výnimočnou a veľmi dôležitou udalosťou. Nestáva sa totiž každý deň, že sa podarí postaviť nové vzdelávacie zariadenie pre deti.

Práve tu však budú môcť znevýhodnené deti tráviť čas v herni a spoznávať nové terapeutické pomôcky. V napredovaní im pomôže fyzioterapia, canisterapia, animoterapia so zajačikom, logopédia, multisenzorická stimulácia Snoezelen, integrované prvky montessori pedagogiky, ABA terapia a množstvo ďalších aktivít.

Špeciálna materská škola je totiž špecifická tým, že vychováva deti so zdravotným znevýhodnením, mentálnym, telesným, zrakovým, sluchovým, rečovým, alebo s kombináciou viacerých z nich, tiež deti s oneskoreným vývinom. „Výstavbou novej budovy sme začali skoro pred rokom. Celý proces nebol vôbec jednoduchý. Na začiatku bolo treba vypracovať projekt a získať finanaie. V tom nám viacerí veľmi pomohli,“ povedala Alexandra Thomová, riaditeľka Spojenej školy Piešťany a špeciálnej materskej školy, pričom vymenovala zástupcov inštitúcií, avšak poďakovala aj susedom, ktorí boli počas procesu výstavby ústretoví.

„Stojí tu nová budova, do ktorej sa čoskoro nasťahujú naši malí škôlkari. Verím, že sa budú v nových priestoroch cítiť dobre, že im pomôžeme v ich napredovaní a prekonávaní prekážok vyplývajúcich z ich znevýhodnenia. Verím, že budú môcť každý deň prežívať pocit uspokojenia a radosti z hier, rôznorodých aktivít, experimentovania a učenia sa. Získali priestor, v ktorom sa budú môcť pripraviť na ďalšie vzdelávanie, či už v základnej škole, alebo špeciálnej škole, alebo celkovo na život,“ dodala riaditeľka.

Pozrite sa, ako to v novej škôlke vyzerá:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela