Elektrárňu opäť zaplnila energia

Drevo, oheň, voda, kov a zem. Tým všetkým spolu Francis Teynier vytvára jedinečné diela, ktoré si od minulého týždňa môžu prezrieť návštevníci Elektrárne Piešťany. V utorok 29. októbra slávnostnou vernisážou uviedli obrazy pomenované ako „phénographies“.

Elektrárňu zdobia takéto „phenograpies“. foto:autor

Výstava nesie názov Nespútaná energia. „My v týchto priestoroch máme veľmi radi podujatia, ktoré v sebe nesú slovíčko energia, pretože, koniec-koncov, sme v priestoroch bývalej obecnej Elektrárne. V tomto prípade to však určite nie je len slovo, ale z vystavených diel energia úplne sála,“ povedala Katarína Hallová, riaditeľka Elektrárne.

Diela a život Francisa Teyniera predstavila jeho manželka Yva. Ako prezradila, keď mladý Francis v 50. rokoch minulého storočia na parížskom predmestí dostal od svojho starého otca prvý fotoaparát, netušil, ako to zmení jeho život. Vyrastal v Kodani i Barcelone v umeleckej rodine a počas toho fotografoval. No neboli to portréty ani momentky zo života, ale statické prírodné objekty a architektúra. Fotografoval aj počas svojho pracovného života. Zaujali ho kmene stromov, kusy dreva so svojimi kresbami letopočtov, rieky, prírodné živly.

Počas dlhoročného pobytu na francúzskom ostrove La Réunion, kde žije veľká čínska komunita, si uvedomil, že fotografoval obrázky piatich elementov, ktoré sú jadrom čínskej filozofie. Podľa tejto filozofie všetky fenomény vo vesmíre sú vytvorené kombináciou základných elementov, ktorými sú drevo, voda, zem, oheň a kov v ich nestabilnom vzťahu vzájomného dopĺňania a protirečenia. Ako autor uviedol, pripadalo mu zrejmé, že akákoľvek kombinácia týchto elementov musí korešpondovať s minulým, súčasným alebo budúcim fenoménom vo vesmíre.

Autor teda vytvára kompozície, fenomény, ktoré pomenúva „phenograpies“. „Proces tvorby každej ‚phénographie‘ je ukončený, keď začína provokovať moju fantáziu zmesou známych aj neznámych, rozvíjajúcich sa aj protichodných pocitov, dúfajúc, že môže byť stimulom na zvedavosť, ba dokonca rozkývanie rovnováhy aj pre iných. Obraz potom už nepatrí mne, ale začína žiť svoj vlastný život v mysliach iných,“ konštatoval Teynier.

Výsledok fúzie týchto piatich elementov si v priestoroch Elektrárne môžete pozrieť do 15. novembra.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav