Roľnícky domček v múzeu obohatila hodnotná majolika

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. júla 2019, 00:01

Balneologickému múzeu Imricha Wintera v Piešťanoch sa v roku 2018 podarilo získať hodnotnú kolekciu zbierkových predmetov do etnografickej a historickej zbierky múzea. Je to súbor predmetov interiéru z obchodu s výšivkami, ktorý vlastnila ešte v období rakúsko-uhorskej monarchie pani Mária Slobodová, rodená Zelenayová. Nachádzal sa v Piešťanoch na Erdödyho ulici.

Miska s datovaním 1911 v zelenom srdci uprostred rastlinných ornamentov. foto a reprofoto: Eva Drobná

Začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia Mária Slobodová, rod. Zelenayová, odišla do Kalifornie (USA) a otvorila si obchody so slovenskými výšivkami a krojmi v Los Angeles a San Diegu. Obchod v Piešťanoch prevzala pani Antónia Mišíková, rod. Zelenayová, a presťahoval sa do budovy Kurhotela (neskôr tu bolo sídlo riaditeľstva kúpeľov) na dnešnej Winterovej ulici. Potom obchod, kde predávali len výšivky z Piešťan a okolia, prevzal jej syn Víťazoslav Mišík.

Súbor majoliky, ktorý sa podarilo kúpiť do zbierok múzea (a je to len časť pôvodne v obchode vystavovanej majoliky), slúžil ako výzdoba obchodu. Ďalšie predmety tiež pochádzajú z vlastníctva pôvodných majiteľov obchodu, ktorý zanikol po zmene režimu vo februári 1948 v dôsledku znárodňovania po nástupe vlády jednej – komunistickej – strany.

Súbor majoliky, ktorý sme kúpili do múzea, tvorí šesť džbánov, štyri misky, sedem tanierov a jedna svätenička. Okrem toho dve zaujímavé kamenné plastiky, tzv. fľaša trpezlivosti a zobrazenie generála M. R. Štefánika.

Majolikové džbány z konca 19. storočia sú zdobené rastlinným dekorom – motívmi kvetov s pukmi, listami a tiež tulipánmi. Zastúpené sú farby modrá a zelená (niekedy doplnené žltou) na bielom podklade. Objavujú sa aj geometrické ornamenty tvorené mriežkou, horizontálnymi pásmi a vlnovkami.

Misky v zakúpenom súbore zdobia kvetinové motívy – ruže, lístky, vetvičky s pukmi – v typickej modro-zelenej farebnosti na bielom podklade. Jedna z nich má v strede zeleno-modré srdce s datovaním 1911. Toto datovanie je dôležité pre všetky misky v súbore, ktoré môžeme datovať do konca 19., resp. začiatku 20. storočia.

Ďalšiu časť kolekcie tvorí sedem kusov majolikových tanierov. Sú zdobené zeleno-modrým dekorom, niekde doplneným žltou farbou na bielom podklade. Výzdobné motívy predstavujú venčeky z kvetov a listov, kvety so stonkou a listami, kvet ruže obklopený menšími kvetmi na okraji taniera.

Zaujímavá je svätenička s motívom Troch kráľov, ktorá však nie je ľudovým výrobkom či výrobkom neznámeho keramikára, ale jej autorom je akad. sochár, profesor Leopold Velan. Je datovaná rokom 1946. L. Velan vyštudoval keramický odbor na umeleckej škole v Modre, potom na umeleckej priemyslovke v Hořicích. V Prahe v rokoch 1931-1935 absolvoval Akadémiu výtvarných umení, kde ho viedol vynikajúci český sochár Bohumil Kafka.

Získali sme aj dve kamenné plastiky zhotovené z pieskovca. Jedna z nich je dielom neznámeho sochára a predstavuje bližšie neurčenú sväticu alebo Pannu Máriu. Druhá – plastika Panny Márie – má ľudový, insitný, ale veľmi pôsobivý vzhľad. Obe plastiky majú ruky zopnuté k modlitbe.

Posledným artefaktom z tejto kolekcie zaradeným do etnografickej zbierky múzea je tzv. fľaša trpezlivosti – sklená fľaša, vnútri ktorej je vložený drevený kríž s Kristom a z dreva zhotovené nástroje umučenia. Naľavo od Krista sú tri klince, pred Kristom kopija, korbáč a trstina. Napravo od Krista sú kliešte a kladivo a vzadu rebrík a kohút s chvostom z pierka.

Do historickej zbierky sme zaradili portrét generála M. R. Štefánika vo francúzskej generálskej uniforme s vyznamenaniami na hrudi. Je vyrytý v kovovej postriebrenej platni, ktorá je zarámovaná v čiernom drevenom zdobenom ráme. Podobné pamätné predmety – portréty vydávané tlačou, maľby reprodukcie, plakety a reliéfy, zobrazenia Štefánika na pohľadniciach – patrili k typickým prejavom úcty k tejto osobnosti v období prvej Československej republiky (1918-1938).

Časť získaného súboru majoliky sme vystavili v interiéri piešťanského roľníckeho domu v etnografickej časti hlavnej expozície múzea. Akvizíciu súboru zbierkových predmetov podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Pôvodné – prvé sídlo obchodu s výšivkami v Piešťanoch. foto a reprofoto: Eva Drobná
Svätenička s motívom troch kráľov – koledníkov, autor Leopold Velan, r. 1946. foto a reprofoto: Eva Drobná
Džbán z keramického súboru z interiéru obchodu. foto a reprofoto: Eva Drobná
Ľudová kamenná plastika Panny Márie pochádzajúca z vlastníctva majiteľa obchodu Víťazoslava Mišíka. foto a reprofoto: Eva Drobná
Fotografia priečelia obchodu s výšivkami v Los Angeles, 20. roky 20. storočia. foto a reprofoto: Eva Drobná

Vladimír Krupa

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava