Krojované bábiky opäť žiarili v letnom slnku Piešťan

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. júla 2019, 08:00

Je to úžasné, keď človek vidí, že klenoty našej minulosti ukryté v bábikách prežívajú aj v súčasnosti. Krojovanky z rôznych končín Slovenska už po šiesty raz vystavujú v kúpeľnom meste, tentoraz od pondelka 1. júla v priestoroch Malej scény Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch.

Veronika Cetliová vyšila aj túto bledomodrú krásku. foto: autor

Výstavu otvorila riaditeľka kultúrneho strediska Marta Jurčová, ktorá privítala všetky prítomné bábikárky a zdôraznila, aký význam má ich tvorba pre uchovanie tradícií. Iniciátorka výstavy Veronika Cetliová uviedla: „Tento rok v Piešťanoch prezentuje svoju tvorbu dvanásť bábikárok, ktoré sem priniesli stodvanásť bábik. Sú medzi nimi krojovanky z Piešťan, Trnavy, Moravského Lieskového, Šúroviec, Štiavnika pri Bytči, Púchova a ďalších regiónov. Som veľmi rada, že svoje bábiky tu vystavuje aj Marta Jurčová.“

Počas vernisáže, ktorú spevmi z nášho regiónu spestrili speváčky z piešťanskej Povoje, V. Cetliová predstavila tvorbu svoju aj diela kolegýň. Nezabudla uvítať tie najvzácnejšie. Osobitne privítala jediného muža, ktorý vyrába a v Piešťanoch aj prezentuje krojované bábiky, Miroslava Macucha z Púchova.

„Priniesol som bábiky odeté do krojov zo Záriečia. Ja sám pochádzam z Púchova a vyšívať ma naučila moja mama. Ako dlhoročný vodič diaľkovej dopravy som po čase ochorel, ostal som na vozíku, a tak som sa začal venovať vyšívaniu. Odvtedy uplynulo dvanásť rokov. Teraz už chodím, vozík som nechal v Bratislave v nemocnici, takže do Piešťan som prišiel po svojich, aj keď s paličkou pomocníčkou. Som rád, že ľudia z celého sveta ma oslovujú, posielajú mi prostredníctvom Facebooku rôzne obrázky a ja ich zväčšujem a vyšívam podľa predlohy. Takto vytváram nielen krojované bábiky, ale aj rôzne vyšívané obrazy. Moje výšivky majú aj v Mexiku či v španielskom Madride,“ povedal M. Macuch.

Nebyť zanietenej ľudovej umelkyne V. Cetliovej, ktorá pôsobila aj ako pedagogička na umeleckej škole v Bratislave, by sa do Piešťan výstavy podobného druhu zrejme nekonávali. To ona svojou energiou „nakazila“ ďalších, splnila si svoj sen – usporiadať prvú takúto výstavu v našom meste. „Toto je už v poradí šiesta výstava. Vytvárať krojované bábiky pre mňa znamená veľký relax. Ženy, vyšívačky, ktoré sú tu so mnou, prostredníctvom svojich krojovaniek zachovávajú kultúrne dedičstvo a tradície,“ dodala V. Cetliová.

Treba však podotknúť, že krojované bábiky nie sú bábiky na hranie. V minulosti ich dostávali nevesty ako symbol ukončenia detstva a začiatok nového života spojeného so založením rodiny. Krojovaná bábika mala svoje miesto na nádherne ustlanej posteli. Bola symbolom krásy, ľudovej tradície spojenej s odkazom predkov. Dnes krojovanky slúžia ako krásny prezent, symbolizujú kus našej histórie, veľa z nich putuje za hranice vlasti.

Ako sme sa dozvedeli, V. Cetliová počas niekoľkých rokov, čo sa tejto záľube venuje, odela do slovenského, najčastejšie piešťanského kroja asi deväťdesiat až sto bábik: „Tento rok som vyrobila tri. Moje bábiky putujú do celého sveta. Sú v Austrálii, Amerike aj v Ázii – v Japonsku i v Číne. V Piešťanoch vystavujem v súčasnosti dve, ktoré ešte ich majiteľky nedržali v rukách, ale zapožičali ich, aby sa ľudia potešili pohľadom na ich krásu. Jednu volám Celebrita, inak sa volá Zuzana. Celebrita preto, že spolu s krojovaným mládencom sa ocitla na plagáte k tomuto podujatiu. Druhá je odetá do bledomodrého kroja, volá sa Beáta a je taká bledučká, že som rozmýšľala, že ju troška prifarbím.“

Na čestnom mieste výstavy aj tento rok podobne ako po iné visel medzi zarámovanými fotografiami portrét piešťanskej vyšívačky Heleny Augustínovej, ktorá V. Cetliovú inšpirovala svojimi radami aj dielami k bábikárskej tvorbe. Sú tu aj jej bábiky a ako perličku iniciátorka výstavy spomenula, že do zdravotníckeho odevu obliekla bábiku, ktorá má symbolizovať jej prvú kritičku, piešťanskú lekárku Amáliu Rusnákovú, ktorá už, žiaľ, nie je podobne ako pani Augustínová medzi nami. „Vždy si želala, aby som vyrobila aj bábiku lekárku – v jej tradičnom pracovnom odeve, tak je tu aj zdravotné stredisko,“ smiala sa umelkyňa.

A pretože si treba uctiť tých, ktorí ešte na tejto zemi sú a pracujú, vyšívajú, tvoria bohatstvo a kultúrne dedičstvo národa, s veľkým potleskom si na výstave uctili prítomnosť deväťdesiatročnej Márie Zámečníkovej z Moravského Lieskového. A nielen jej. Aj ďalších, pretože bábiky krojovanky sú podobne ako ich „rodičky“ vzácne žienky. Preto si ich treba uctiť a šíriť ich slávu do celého sveta.

Mária Božíková zo Šurian sa na vernisáž výstavy krásne vyobliekala. foto: autor
Na vernisáži upozornili na jediného muža, čo priniesol svoje krojovanky – Miroslava Macucha. foto: autor
Bábiky z dielne Piešťanky Heleny Augustínovej. foto: autor
Spevmi podujatie spestrila ženská folklórna skupina Povoja. foto: autor

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav