Chuťovky, čo oslovia aj náročné plesové jazýčky
Ešte stále trvá obdobie plesov, zábav a tancovačiek. Ak chystáte nejakú špeciálnu párty, určite svojich
hostí ohúrite nielen chutnými, ale aj vynikajúco vyzerajúcimi studenými misami s kuracími či syrovými roládami, cesnakovými, tuniakovými alebo lososovými nátierkami. Nechajte sa inšpirovať našimi receptmi. Pripravili sme pre vás inšpirácie hodné šéfkuchárov prestížnych hotelov.
Piešťanskému týždňu poskytol recepty Pavol Masaryk, majster odborného výcviku na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch.
Pripravila Viera Dusíková
Bryndzová pena
Potrebujeme:
150 g tvrdého syra
125 g masla
125 g bryndze
50 ml smotany na šľahanie
1 kávová lyžička mletej červenej papriky
soľ podľa chuti
Postup:
Zmäknuté maslo metličkami vyšľaháme spolu s bryndzou a mletou paprikou. Z plátkov tvrdého syra vytvoríme kornútik, ktorý naplníme bryndzovou penou. Ozdobíme kápiou a pažítkou.
Syrová roláda so šunkou
Potrebujeme:
200 g eidamskej tehly nakrájanej na plátky
100 g nakrájanej šunky na plátky
Plnka:
200 g taveného syra
125 g masla
4 ks vajec uvarených natvrdo
1 ks červenej papriky
štipka soli
štipka korenia
Postup:
Plátky syra poukladáme na alobal a naň rozložíme plátky šunky. Natrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla taveného syru postrúhaných vajec, papriky, soli a korenia. Opatrne zvinieme a uložíme na niekoľko hodín do chladničky. Po vychladení odbalíme a krájame.
Kuracia roláda
Potrebujeme:
1 ks kurča
2 polievkové lyžice oleja
mleté biele korenie
soľ
Plnka:
300 g mletého bravčového mäsa
100 g šunky
50 g oravskej slaniny
2 ks vajec
1 ks cibule
soľ
muškátový kvet
biele korenie
Postup:
Kurča úplne vykostíme, aby vznikol súvislý plát. Dvakrát zomleté bravčové mäso zmiešame s vajcami a šunkou nakrájanou na kocky. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu,
pokrájanú cibuľu, soľ, korenie a muškátový kvet. Na rozložený plát kuracieho mäsa rozotrieme plnku, zvinieme, previažeme niťou a uložíme na pekáč. Podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180 °C asi hodinu. Po vychladnutí pokrájame.
Cesnaková nátierka
Potrebujeme:
150 g trvanlivej salámy väčšieho priemeru
100 g masla
100 g taveného syra
3 malé strúčiky cesnaku
1/2 cibule
soľ
Postup:
Zmiešame maslo, syrokrém – vyšľaháme dopenista, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku, dochutíme soľou. Z koliesok salámy tvarujeme kornútiky, ktoré plníme pomocou cukrárskeho sáčku cesnakovou nátierkou. Každý kornútik dozdobíme kúskom papriky alebo petržlenovou vňaťou či pažítkou.
Šunková pena
Potrebujeme:
150 g masla
100 ml smotany
250 g šunky
mletá sladká paprika
soľ
Postup:
Na veľmi jemno zomelieme šunku, ak je to potrebné, aj niekoľkokrát. Vyšľaháme zmäknuté maslo a postupne doň zašľahávame šunku a smotanu. Takto pripravenú penu osolíme a ochutíme štipkou mletej papriky. Penu môžeme použiť ako plnku do kornútikov alebo do zeleniny. Môžeme ju servírovať ako predjedlo alebo s pečivom na večeru či raňajky.