Chuťovky, čo oslovia aj náročné plesové jazýčky

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. februára 2019, 14:00

Ešte stále trvá obdobie plesov, zábav a tancovačiek. Ak chystáte nejakú špeciálnu párty, určite svojich
hostí ohúrite nielen chutnými, ale aj vynikajúco vyzerajúcimi studenými misami s kuracími či syrovými roládami, cesnakovými, tuniakovými alebo lososovými nátierkami. Nechajte sa inšpirovať našimi receptmi. Pripravili sme pre vás inšpirácie hodné šéfkuchárov prestížnych hotelov.

Bryndzová pena

Piešťanskému týždňu poskytol recepty Pavol Masaryk, majster odborného výcviku na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch.

Pripravila Viera Dusíková

 

Bryndzová pena

Potrebujeme:

150 g tvrdého syra

125 g masla

125 g bryndze

50 ml smotany na šľahanie

1 kávová lyžička mletej červenej papriky

soľ podľa chuti

Postup:

Zmäknuté maslo metličkami vyšľaháme spolu s bryndzou a mletou paprikou. Z plátkov tvrdého syra vytvoríme kornútik, ktorý naplníme bryndzovou penou. Ozdobíme kápiou a pažítkou.

Syrová roláda so šunkou

Syrová roláda so šunkou

Potrebujeme:

200 g eidamskej tehly nakrájanej na plátky

100 g nakrájanej šunky na plátky

Plnka:

200 g taveného syra

125 g masla

4 ks vajec uvarených natvrdo

1 ks červenej papriky

štipka soli

štipka korenia

Postup:

Plátky syra poukladáme na alobal a naň rozložíme plátky šunky. Natrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla taveného syru postrúhaných vajec, papriky, soli a korenia. Opatrne zvinieme a uložíme na niekoľko hodín do chladničky. Po vychladení odbalíme a krájame.

 

Kuracia roláda

Kuracia roláda

Potrebujeme:

1 ks kurča

2 polievkové lyžice oleja

mleté biele korenie

soľ

Plnka:

300 g mletého bravčového mäsa

100 g šunky

50 g oravskej slaniny

2 ks vajec

1 ks cibule

soľ

muškátový kvet

biele korenie

Postup:

Kurča úplne vykostíme, aby vznikol súvislý plát. Dvakrát zomleté bravčové mäso zmiešame s vajcami a šunkou nakrájanou na kocky. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu,

pokrájanú cibuľu, soľ, korenie a muškátový kvet. Na rozložený plát kuracieho mäsa rozotrieme plnku, zvinieme, previažeme niťou a uložíme na pekáč. Podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180 °C asi hodinu. Po vychladnutí pokrájame.

 

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka

Potrebujeme:

150 g trvanlivej salámy väčšieho priemeru

100 g masla

100 g taveného syra

3 malé strúčiky cesnaku

1/2 cibule

soľ

Postup:

Zmiešame maslo, syrokrém – vyšľaháme dopenista, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku, dochutíme soľou. Z koliesok salámy tvarujeme kornútiky, ktoré plníme pomocou cukrárskeho sáčku cesnakovou nátierkou. Každý kornútik dozdobíme kúskom papriky alebo petržlenovou vňaťou či pažítkou.

 

Šunková pena

Šunková pena

Potrebujeme:

150 g masla

100 ml smotany

250 g šunky

mletá sladká paprika

soľ

Postup:

Na veľmi jemno zomelieme šunku, ak je to potrebné, aj niekoľkokrát. Vyšľaháme zmäknuté maslo a postupne doň zašľahávame šunku a smotanu. Takto pripravenú penu osolíme a ochutíme štipkou mletej papriky. Penu môžeme použiť ako plnku do kornútikov alebo do zeleniny. Môžeme ju servírovať ako predjedlo alebo s pečivom na večeru či raňajky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel