Pomáhali snehom zavalenej Orave: Bohu na slávu, blížnemu na pomoc!

  • Spravodajstvo
  • 3. februára 2019, 10:00

Oravu zavalil sneh. Kalamitu, ktorú na severe Slovenska zažili, sledovali prostredníctvom médií i sociálnych sietí nielen obyvatelia našej krajiny, ale i zahraničia. Video rodáka z Oravskej Lesnej, kde napadlo viac ako meter snehu, odhalilo strhujúce okamihy pomoci dobrovoľných hasičov domácim obyvateľom, ale aj chvíle radosti a krásy z nádherne bielej krajiny.

Všetko bolo zasypané snehom, napadlo ho viac ako meter. Orave pomáhali desiatky hasičov, aj tí z Trnavského kraja. © Prezídium HaZZ

Hasiči zo striech oravských domov zhadzovali záľahy snehu, spriechodňovali cesty, prekopávali sa k obydliam. Na pomoc vyrazili aj dobrovoľní hasiči z Veľkých Kostolian a Vrbového. Tí sa už nezmestili do autobusov, ktoré vyslalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave. Išli po vlastnej línii.

To už v autobuse so značkou TT sadal v sobotu 19. januára skoro ráno za volant vodič z Okresného riaditeľstva HaZZ Piešťany Martin Piškula, aby postupne pozbieral hasičov z Trnavského kraja – z Galanty, Dunajskej Stredy, Trnavy či zo Senice. „Do Námestova k hasičskej zbrojnici nás prišlo v autobuse asi 42 hasičov z celého kraja. Tam nás rozdelili podľa potrieb starostov jednotlivých obcí. Nás poslali do Mútneho. V samotnej obci nám dal starosta inštrukcie, v ktorých domoch potrebujú pomoc. Išlo prevažne o obydlia, kde bývali osamelé starenky či starčekovia, ktorým sme pomáhali odpratať sneh zo striech a spriechodnili cestičky od domu. Oravskí ľudia sa z pomoci tešili, boli milí a ako mi potom prezradili kolegovia, nešetrili najmä pálenkou, pretože vonku bola naozaj strašná zima,“ uviedol M. Piškula. Podvečer sa akcia skončila a všetkých hasičov ešte zavolal a poďakoval im a pohostil osobne starosta obce Mútne.

V obci Krušetnica hasiči z Veľkých Kostolian a Vrbového zhadzovali sneh aj zo striech.

Na svojej facebookovej stránke uverejnili fotky zo zásahu na Orave aj dobrovoľní hasiči z Veľkých Kostolian a Vrbového. Vyrážali tam v sobotu. Ešte deň predtým sa hlásili k pomoci.

„V piatok 18. januára nás požiadali o pomoc pri mimoriadnej udalosti na Orave. Päť členov nášho Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Veľké Kostoľany bolo ochotných pridať sa k ďalším z okolia. Nakoľko bol záujem dostatočný, dva evakuačné autobusy HaZZ boli naplnené členmi DHZ z blízkosti miesta odchodu, teda z Galanty, a naša pomoc nebola z kapacitných dôvodov možná. Napriek tomu sme v sobotu ráno vyrazili s odhodlaním pomôcť. K šiestim členom DHZ Veľké Kostoľany s vlastnou technikou sa pridali dvaja dobrovoľní hasiči z Vrbového a vyrazili sme spoločne na Oravu,“ uviedli hasiči z Veľkých Kostolian.

Na Oravu vyrazili po vlastnej línii dobrovoľní hasiči z Veľkých Kostolian a Vrbového.

Na sever Slovenska v sobotu 19. januára dorazili všetci dobrovoľní hasiči, ktorí tam boli vyslaní na pomoc z viacerých kútov krajiny. Následky kalamity odstraňovalo sto dobrovoľných hasičov z Prešovského kraja, ktorí pomáhali v obciach Zákamenné, Novoť a Krušetnica. V poslednej z menovaných zasahovali aj hasiči z Veľkých Kostolian a Vrbového. Postarali sa napríklad o odstránenie vysokej nádielky snehu z novozrekonštruovanej školy, škôlky či z obecnej stolnotenisovej herne.

V oravských obciach bolo možné vidieť aj takéto záprahy so saňami.

Posádka trnavského autobusu s hasičmi z nášho kraja zasahovala v obci Mútne. Ďalšie posádky od Nitry a Bratislavy tiež nelenili. Bolo treba pomáhať všade, najmä v Oravskej Lesnej. Všetci dobrovoľní hasiči sa pustili, riskujúc vlastné životy, aj na strechy škôl, obecných úradov, do výšok, kde stačilo malé zaváhanie a mohlo dôjsť k nešťastnému pádu.

Slovensko ukázalo, že ľudia v núdzi nájdu u svojich krajanov pomoc. Vyjadril to v komentári k zásahom Vrbovčanov a Veľkokostoľancov ich krajan Martin Jursa: „Teraz nech niekto povie, že nie sme dobrosrdečný národ! Títo chlapi zo všetkých kútov Slovenska sa vybrali na Oravu pomáhať. Opustili svoje rodiny a vybrali sa na pomoc svojim krajanom, zasypaných snehom. Bohu na slávu, blížnemu na pomoc!“

Viera Dusíková

 

Do práce zapojili ťažké mechanizmy.
Sneh odpratávali počas celej soboty.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava