Rok 2018 v znamení výborných výkonov piešťanských športovcov

  • Šport
  • 26. januára 2019, 14:00

Rok 2018 sa v piešťanskom športe tradične niesol v znamení výrazných úspechov medzi jednotlivcami i kolektívmi. Hádzanári si vybojovali postup do extraligy, futbalisti PFK Piešťany zasa postúpili do šiestej ligy, Piešťanské čajky získali extraligový bronz. Medzi jednotlivcami sa výborne darilo kanoistke Lucii Valovej, triatlonistom Ondrejovi Kubovi a Lýdii Drahovskej, plavkyni Sáre Niepelovej či mnohým ďalším. My sme si pre vás pripravili súhrn najzaujímavejších športových udalostí uplynulého roka.

Hádzanári MHK Piešťany po dlhých rokoch postúpili do extraligy.

JÚL

Valová majsterkou i vicemajsterkou Európy. Lucia Valová z ŠK KAJAK Moravany nad Váhom úspešne reprezentovala Slovensko na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike juniorov a pretekárov do 23 rokov v talianskom Auronze. Nádejná kanoistka získala titul majsterky Európy medzi juniorkami v disciplíne C1 na 500 m a vicemajsterkou sa stala na 200-metrovej trati.

Basketland privítal vyše 300 detí. Začiatkom júla sa v Piešťanoch uskutočnil najväčší basketbalový kemp na Slovensku – Basketland. Vyše 300 detí sa v dvoch turnusoch pod dozorom skúsených trénerov a stále aktívnych hráčov zdokonaľovalo v basketbalových zručnostiach, no absolvovali aj množstvo nebasketbalových aktivít.

Po letisku sa opäť preháňali motocykle. Organizátori z Piešťanského motocyklového klubu pripravili tretí ročník veľkej ceny, ktorou sa snažia nadviazať na bohatú históriu organizovania motoristických podujatí v Piešťanoch, konkrétne na Cenu Slovenska. Práve tento rok bol jubilejný, pripomenuli si jej 60. výročie.

Vančo získal v Portugalsku zlato. Piešťanský veslár Richard Vančo získal na štvrtých Európskych univerzitných hrách v portugalskej Coimbre zlatú medailu v skife ľahkých váh.

AUGUST

Kubo štvrtý na Ironman Gdynia. Piešťanec Ondrej Kubo dosiahol famózny výsledok na podujatí Ironman 70.3 Gdynia v Poľsku, kde sa umiestnil na štvrtej priečke. Pre jedného z najtalentovanejších slovenských triatlonistov išlo o premiéru v elitnej sérii Ironman medzi profesionálmi.

Metelka majstrom sveta v časovke. Slovenský reprezentant a piešťanský paracyklista Jozef Metelka sa stal majstrom sveta v časovke jednotlivcov na 27,2 km v kategórii C4 na svetovom šampionáte v cestnej paracyklistike v talianskom Maniagu.

O Pohár SNP súťažilo takmer 400 kanoistov. Druhý augustový víkend patrila piešťanská Lodenica ďalšiemu veľkému a veľmi obľúbenému podujatiu. Uskutočnili sa tu preteky v rýchlostnej kanoistike – 58. ročník Pohára SNP. Domácemu klubu Kajak – Kanoe Piešťany sa tradične darilo výborne, keď sa v celkovom poradí klubov umiestnil na druhom mieste za najúspešnejším Komárnom.

Horanský vyhral prvý challengerový turnaj. Piešťanský tenista Filip Horanský nasadený ako šiesty vyhral turnaj ATP Challenger Tour v nemeckom Meerbuschi s dotáciou 43-tisíc eur a vôbec prvýkrát v kariére získal trofej z podujatia tejto úrovne.

Veronika Kolníková sa po zdravotných problémoch dostala do výbornej formy.

SEPTEMBER

Víťazný vstup MHK do extraligy. Prvý zápas po návrate do extraligy a hneď víťazstvo na palubovke súpera dosiahli hádzanári MHK Piešťany, ktorí uspeli v Malackách v dueli so Strojárom 28:22. V druhom kole sa Piešťanci zasa postarali o prekvapenie, keď doma porazili Tatran Prešov.

Na Diplomat Cupe privítali atraktívnych súperov. Piešťanské basketbalistky hostili medzinárodný turnaj Diplomat Cup 2018, ktorý bol generálkou pred začiatkom sezóny. Čajky si pozvali atraktívnych súperov – ZVVZ USK Praha, KP Brno a UNI Győr. Hoci predviedli sympatické výkony, na turnaji ani raz nevyhrali a skončili štvrté.

Vodnopólisti štvrtí v Slovenskom pohári. Hráči KVP Kúpele Piešťany obhájili štvrté miesto v Slovenskom pohári mužov vo vodnom póle. Na kúpalisku Eva totiž v stretnutí o bronz podľahli Novákom 5:15 a skončili bez medaily. Napriek tomu ide o ďalší skvelý výsledok pre piešťanské vodné pólo.

OKTÓBER

Nemec majstrom Slovenska. Talentovaný pretekár na motokárach Alex Nemec z Piešťan sa opäť stal medzinárodným majstrom Slovenska v kartingu. V triede Mini 60 opäť nenašiel premožiteľa a obhájil minuloročný triumf.

Čajky vyhrali na turnaji EWBL len jeden zápas. Basketbalistky z Piešťan sa predstavili na úvodnom turnaji Európskej ženskej basketbalovej ligy EWBL, ktorý sa konal v moravskom Brne. Z troch zápasov Čajky vyhrali len jeden nad Kibirkštisom Vilnius. S Horizontom Minsk i Žabinami Brno ťahali za kratší koniec.

Drahovská bronzová na ME v kros triatlone. Slovenská juniorská reprezentantka v kros triatlone a piešťanská rodáčka Lýdia Drahovská získala bronzovú medailu na majstrovstvách Európy na španielskom ostrove Ibiza.

Kanoistka Lucia Valová (uprostred) získala viacero skvelých umiestnení na domácej i medzinárodnej scéne.

NOVEMBER

Košút zamieril do Bulharska. Futbalista Tomáš Košút má nové pôsobisko. Dvadsaťosemročný rodák z Piešťan posilnil účastníka najvyššej bulharskej súťaže FK Bereya Stara Zagora.

Kadeti KVP tretí na majstrovstvách SR. V Novákoch uskutočnili Zimné majstrovstvá Slovenska kadetov vo vodnom póle, na ktorých sa predstavilo päť družstiev. Hráči KVP Kúpele cestovali na turnaj s cieľom získať medailu, čo sa im podarilo – Piešťanci si vybojovali bronz.

Vodnopólové kadetky majsterkami Slovenska. Víťazstvá nad všetkými tímami znamenali pre vodnopólové kadetky KVP Kúpele Piešťany zisk zlatých medailí na zimných majstrovstvách SR v Topoľčanoch.

DECEMBER

Čajky na domácom turnaji EWBL stopercentné. Pod vlastnými košmi v Diplomat aréne na turnaji Európskej ženskej basketbalovej ligy EWBL vyhrali Piešťanské Čajky oba zápasy. Najskôr zdolali o sedem bodov Dynamo Moskva a o 12 bodov Amsterdam Angels.

Rekordná plavkyňa Kolníková. Piešťanská plavkyňa Veronika Kolníková stanovila nový slovenský rekord na 1500 m voľný spôsob. Čas 16:43,51 minúty zaradil 28-ročnú členku moravského TJ Znojmo na prvé miesto výsledkovej listiny. Predošlé národné historické maximum (16:53,49) dosiahla takisto Kolníková na novembrových majstrovstvách Slovenska v Šamoríne.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín