Prvá dekáda fungovania parlamentu mladých

  • Nezaradené
  • 20. januára 2019, 14:00

Väčšina z nás si zvykne prelistovať ponuku podujatí a aktivít a následne si vyberie, kam zavíta a čím si vyplní voľný čas. A potom sú tu tí, ktorí vo svojom voľnom čase tieto podujatia pre ostatných organizujú a zabezpečujú. Takýmito aktivitami sa už x rokov zaoberá aj Parlament mladých mesta Vrbové.

Obľúbené deťmi i pracujúcimi rodičmi sú letné denné tábory. © archív PMMV

V mestečku pod šikmou vežou sa partia mladých ľudí stará o spestrenie všedných dní. Ako sa im minulý rok darilo a čo pripravujú do nového roka, nám prezradil predseda združenia Dušan Sabo.

Aký bol rok 2018 pre Parlament mladých mesta Vrbové?

Myslím si, že nám priniesol viac pozitívneho než zlého. Počas roka sa k nám pridalo viacero dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli nám pomáhať s aktivitami. Rozšírili sme taktiež základňu členov nášho parlamentu. V regióne nás spoznáva viacero ľudí alebo aj firiem, ktoré sú ochotné podporiť naše aktivity. Odrazilo sa to aj na tom, napriek tomu, že sme získali dotáciu len na dva projekty z ôsmich podaných, že sme zorganizovali všetky naplánované podujatia práve vďaka dobrým ľuďom, sponzorom.

Dušan Sabo je predsedom Parlamentu mladých mesta Vrbové.

Čo bolo minulý rok také naj? Najúspešnejšie alebo najnavštevovanejšie, že stojí za to si to pripomenúť?

Jednoznačne viem povedať, že najúspešnejším a najnavštevovanejším podujatím je Rozprávkový Čerenec, ktorý sa nám podarilo zorganizovať v septembri a už teraz nás oslovili sponzori, že by nám s touto akciou radi pomohli, zasponzorovali, preto už dnes všetkých pozývam v nasledujúcom septembri opäť na Čerenec, aby ste sa stretli s novými rozprávkovými bytosťami. Za zmienku stoja aj veľmi populárne tábory, ktoré organizujeme. V predchádzajúcom roku sa ich zúčastnilo 87 detí, čo nás veľmi teší.

Čo nové sa vám podarilo zrealizovať?

Podujatie, ktoré sme zorganizovali prvýkrát, je Noc svetiel, kde bola aj ohnivá šou a taktiež svetelný sprievod mestom.

Novinkou bola minulý rok decembrová Noc svetiel.

Ako dlho už fungujete? Čím ste začínali a koľko vás vtedy bolo oproti súčasnosti?

Minulý rok bol náš jubilejný, predstavoval desiaty rok od založenia Parlamentu mladých mesta Vrbové. Začínalo sa tak, ako vždy začína každý – od nuly, a tak vlastne finančne začíname každý rok. Nemali sme vhodné priestory na stretávanie, nikto nás nepoznal. Cieľ bol však jasný – pospájať členov mládežníckych organizácií, žiackych školských rád, aby boli jeden tím, a tak vylepšili dianie v meste, aby sa názory mladých dostali k vedeniu mesta. Pamätám si, že na začiatku sa nás stretávalo tak sedem ľudí a organizovala nás pani Skalská, ktorá mala vtedy na starosť školský úrad.

Je ťažké sa trafiť ľuďom do vkusu pri organizovaní podujatí?

Vždy sa zamýšľame, hľadáme, vymýšľame, čo by mohlo ľudí v našom malom meste zaujať. Samozrejme, chceme osloviť hlavne mladých, aby sa stretli, vyšli spolu von. Od detí zasa chceme, aby sa navzájom spoznali, nadviazali priateľstvá a kamarátstva. Nezabúdame pritom ani na starších, pre ktorých plánujeme zorganizovať podujatia. Chceme, aby na naše akcie prišli deti spolu s rodičmi a aj so starými rodičmi, lebo rodina je to, čo si vážime určite nielen my. A či triafame ľuďom do vkusu? Tak to je otázka skôr na nich, či sa im naše podujatia páčia alebo sa im radšej vyhýbajú, lebo ich nezaujímajú.

Rozprávkový Čerenec bol jedným z top podujatí.

Čo chystáte na rok 2019?

V decembri na valnom zhromaždení sme si zvolili nové predsedníctvo, vystriedali sa nám podpredsedovia, a hneď sme si naplánovali účasť v projektoch, do ktorých sa zapájame každoročne. Ako som už spomenul, určite sa chceme opäť stretnúť na podujatí Rozprávkový Čerenec, nebudú chýbať ani denné tábory a dokonca sme sa dali na prvý pobytový tábor na Dobrej Vode, kde sme si rezervovali jeden termín. Nebude chýbať ani tradičný partnerský tábor s naším družobným mestom Vítkov, po prvýkrát by sme radi zorganizovali Majáles pre deti, podáme projekt na Hľadanie Beňovského pokladu, nebude chýbať ani Bublinkománia alebo Noc svetiel. Od 9. januára v priestoroch klubu parlamentu mladých, ktoré máme vo výpožičke od mesta, prebiehajú tradičné tvorivé dielne s Maťou. V piatok zasa Čajík o piatej. Podujatí a akcií bude na rok 2019 požehnane. Veríme, že sa nám všetky podaria zorganizovať a organizačne dotiahnuť do vytúženého cieľa.

Odkedy sa ochladilo, Vrbovčania sa stretávajú pri piatkovom čaji o piatej.

Chcel by si ľuďom niečo popriať?

Do nového roka všetkým čitateľom Piešťanského týždňa prajem hlavne veľa zdravia, šťastia, lásky a plno energie, elánu, entuziazmu do všetkého, čo si naplánujú, nech sa im všetko vydarí a splní. A nech zavítajú aj na akcie, ktoré budeme v našom mestečku robiť my, členovia a dobrovoľníci Parlamentu mladých mesta Vrbové. Všetkých radi uvítame a privítame.

Alexandra Mathiasová

Pred Vianocami členovia parlamentu navarili kapustnicu.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava