Róbert Paradi: S juniormi zabojujeme o postup do extraligy!

  • Hokej / Šport
  • 12. augusta 2018, 12:00

Hokejové družstvo juniorov sa v sezóne 2018/2019 opäť vráti do súťažného kolotoča. Najstaršia mládežnícka kategória nebude pôsobiť pod občianskym združením HK Havrani Piešťany, ale pod ŠHK 37 Piešťany. Hlavným trénerom tímu bude Róbert Paradi, s ktorým sme sa pozhovárali o nadchádzajúcej sezóne. V nej sa budú piešťanskí juniori pokúšať o postup do extraligy.

Káder piešťanskej juniorky tvorí dvadsaťštyri hráčov. © Marek Bučko
Družstvo juniorov sa na súťažnú mapu vracia po ročnej prestávke. Z hľadiska mládežníckej pyramídy je určite dôležité túto kategóriu mať obsadenú, vnímali ste to takto aj vy v klube?

Kategóriu juniorov otvárame po roku, keď vôbec nepôsobili v súťaži. Hráčom, ktorí spadali do tejto vekovej kategórie, mohli odísť na hosťovanie. Rozhodli sme sa, že je veľmi dôležité túto kategóriu mať z koncepčného hľadiska práce s mládežou, aby chlapci v nižších ročníkoch videli, že sa stále majú kam posúvať.

Juniorské družstvo nebude pôsobiť pod občianskym združením HK Havrani, ale pod ŠHK 37 Piešťany. Prezident klubu Jaroslav Lušňák avizoval, že chce pre družstvo vytvoriť kvalitné podmienky, aby sa mohlo sústrediť len na hokej. Všetko zatiaľ funguje podľa predstáv?

Treba poďakovať pánovi Lušňákovi i vedeniu HK Havrani, že sa na to dali. Juniorská súťaž je veľmi náročná po materiálnej stránke a chalanom v juniorskom veku už treba vytvoriť adekvátne podmienky. Keďže hráči už majú nad 18 rokov, chceme ich aj rodičov odľahčiť od klubových poplatkov, ktoré budú len minimálne, a klub chce vytvoriť pre hráčov podmienky, aké budú v jeho možnostiach.

Hlavným trénerom juniorov ŠHK 37 Piešťany bude Róbert Paradi.
Minulý týždeň ste prvýkrát vykorčuľovali na ľad, no ešte predtým ste absolvovali dril na suchu. Môžete nám k tomu povedať viac?

Prípravu na sezónu sme absolvovali v štandardnom procese. Stretli sme sa na začiatku mája a do konca júna sme absolvovali sedem týždňov prípravy na suchu. Bola kombinovaná posilňovňa, telocvičňa, terén v okolí Piešťan. Príprava prebehla vo vysokom objeme, chalani sa s tým stotožnili. Budeme bazírovať na tom, aby bola počas celej sezóny vysoká morálka počas tréningového procesu. Momentálne sme na začiatku prípravy na ľade, keď objem a zaťaženie v tréningu je vysoké. Trénujeme dvojfázovo, kombinované tréningy na ľade a na suchu. Je toho dosť, ale zatiaľ to chlapci zvládajú. Dúfam, že im to vydrží čo najdlhšie, a sami uvidia, že tvrdou a poctivou prácou sa môžeme posúvať. Postupne budeme do tréningov začleňovať aj prvky herných systémov, aby sme išli čo najlepšie pripravení do súťaže.

Sú už známi aj súperi, s ktorými si zmeriate sily v rámci prípravy?

Máme naplánovaných šesť prípravných zápasov. Zmeriame si sily s jedným maďarským tímom aj družstvami z okolia a našej súťaže. Tie nám ukážu, ako na tom sme.

Ste spokojní so zložením kádra, ktorý máte k dispozícii?

V príprave máme k dispozícii 24 hráčov. Máme ešte jedného dlhodobo zraneného, no v úvode súťaže by nám mal byť k dispozícii. Určite však zamýšľame sa ešte posilniť. Mal by to byť jeden kvalitný obranca a útočník s tým, aby to neboli hráči na výnimku (v juniorskom veku môžu hrať piati vekovo o rok starší hráči na výnimku), ale takí, aby mohli hrať minimálne aj o rok.

V družstve sa nachádzajú prevažne domáci odchovanci, niektorí však už hrali aj v iných tímoch aj extraligu. Bolo prioritou dať opäť dokopy chlapcov, ktorí prídu pomôcť piešťanskému hokeju?

Káder je vyskladaný z domácich hráčov. Máme tu len na hosťovaní brankára z Nitry. Sú tu chlapci, ktorí prešli plynule z dorastu do juniorky, a ostatní sú takí, ktorí minulý rok boli na hosťovaní. Určite pre nich nebolo jednoduché opustiť extraligové tímy. Je na nás, aby sme ich viedli k tomu, že materský klub, kde sa naučili hrať hokej, potrebuje ich pomoc. Ak budeme zmýšľať spoločne a pôjdeme za jedným cieľom, tak môžeme byť úspešní. Sám som prešiel tým, že moji rovesníci ako Heňo Ručkay a ďalší chalani sme sa stretli v doraste a prešli sme spolu prvou ligou, postúpili sme do extraligy, tak isto aj v juniorke. Sú to chalani, ktorí sa presadili aj vo veľkom hokeji a nič im neušlo, vypracovali sa takouto, možno skromnejšou cestou, ale na konci bol úspech.

K oporám družstva by mal patriť Adrián Valo (v popredí)
Tím, ktorý sa tu dal dokopy, vyzerá, že môže byť konkurencieschopný. Budete mať ambíciu pobiť sa o postup do extraligy?

Účastník prvej ligy musí mať tie najvyššie ambície. Máme úmysel postúpiť do extraligy a spravíme všetko, čo bude v našich silách.

Podľa vašich slov o tréningovom procese sa dá usúdiť, že budete veľmi dbať na kondíciu a korčuľovanie. Máte už ideu, akým štýlom hokeja sa budete chcieť prezentovať?

Predstavu už mám, postupom času budeme dávať družstvu tvár. V hlave už mám vytvorené dvojičky na základe ich osobnostných vlastností. Pre mňa je veľmi dôležité, aby chalani boli skromní, mali pokoru a boli pracovití. Je dôležité, aby sme vytvorili dobrú partiu, kde sa bude môcť každý na každého spoľahnúť.

V nadchádzajúcom ročníku prvej juniorskej ligy bude novinka, víťaz súťaže priamo postupuje do extraligy a nebude sa hrať baráž. Ako vnímate túto skutočnosť?

Postupový kľúč, že prvé družstvo postupuje priamo do extraligy, je veľmi prijateľný. Dlho sme o to bojovali, pretože baráže sú vždy veľmi náročné. Podobné ambície však môže mať viacero klubov. Len v západnej časti bude Trnava, Topoľčany, Ružinov, HOBA Bratislava a Považská Bystrica. Na východe zase Prešov, Michalovce, Zvolen, ktoré budú mať postupové ambície. Súperi budú veľmi dobre pripravení a robíme všetko preto, aby sme na tom boli lepšie.

Alex Rymarenko bude asistentom trénera juniorov.
Zloženie súťaže aj jednotlivých tímov napovedá, že prvá liga juniorov bude poriadne vyrovnaná. Aj keď je ešte možno skoro o tom hovoriť, vyzerá to na zaujímavú sezónu…

Súťaž bude kvalitná, zápasy budú vyrovnané, je o čo hrať a bude to veľká výzva. Bude rozhodovať kondičná stránka a morálno-vôľové vlastnosti a detaily. Treba byť precízny a prísny v tréningovom procese. Každá maličkosť nás môže obrať o body, ktoré môžu byť v konečnom zúčtovaní dôležité.

Kto bude vaším asistentom a máte v realizačnom tíme aj ďalších členov?

Mojím asistentom bude Alex Rymarenko a máme k dispozícii aj vedúceho družstva a pána Beňačku, ktorý sa nám stará o ekonomické veci. Nápomocní nám určite budú aj ľudia z HK Havrani, súčinnosť medzi nami funguje výborne.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín