Je Rezort nástrojom politickej propagandy či organizáciou na podporu turistického ruchu?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. júla 2018, 09:00

Podporuje Rezort Piešťany turizmus v kúpeľnom meste alebo aj primátorské ambície Tomáša Hudcoviča? V súvislosti s tým, čo táto organizácia za posledné roky financuje a čo sa súčasne zjavuje vo forme reportáží na spravodajskom webe mestského poslanca Hudcoviča, ale aj na jeho profile na sociálnej sieti, je vcelku jednoduché sa v tom zorientovať.

Rezort Piešťany kamery na Vtáčom ostrove financuje a Tomáš Hudcovič sa tým chváli na svojom facebookovom profile. © FB Tomáša Hudcoviča

Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort) po komunálnych voľbách v roku 2014 ovládlo politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany (SpP) pod vedením Tomáša Hudcoviča. Do čela Rezortu ako predsedu predstavenstva dosadili Petra Tremboša, no ako udalosti z posledného obdobia preukázali, fakticky je jeho šéfom Hudcovič.

Mestskí poslanci sa už dlhodobo dožadujú od uvedenej dvojice vysvetlenia, čo vlastne Rezort financuje a aké plány má táto organizácia pri podporovaní cestovného ruchu v regióne. Odpovedí sa však nikdy nedočkali. Práve naopak. Pri diskusiách na túto tému počas zastupiteľstva sa im od Hudcoviča a Tremboša ušiel len výsmech a uštipačné poznámky.

A tak jeden z členov Rezortu stratil trpezlivosť a v rámci zabezpečenia transparentnosti činnosti tejto organizácie redakcii Piešťanského týždňa udelil plnú moc pre výkon členských práv. Vďaka čomu sme sa dostali nielen k objednávkam a faktúram, ktoré Rezort uhradil v predchádzajúcich obdobiach, ale aj k návrhu rozpočtu Rezortu na rok 2018, ktorý bol valným zhromaždením schválený 5. marca tohto roka.

Okrem štandardných položiek, ako je účasť na výstavách členov Rezortu či vydávanie propagačných materiálov, nám udrelo do očí niekoľko zvláštnych rozpočtovaných položiek, ktorých využitie je pri propagácii členov Rezortu doma i vo svete minimálne otázne.

Tak napríklad v kapitole podpora sociálnych aktivít svieti v tabuľke suma 500 eur s názvom určenia „Podujatia na podporu sociálnej inklúzie“. Presne takúto aktivitu Rezort financoval aj v minulom roku.

Rezort platí začleňovanie sociálne slabších do spoločnosti a T. Hudcovič to, samozrejme, na svojom súkromnom profile na sociálnej sieti prezentuje.

Výraz sociálna inklúzia v prerozprávaní do bežnej hovorovej reči vyjadruje snahu o začleňovanie ľudí na okraji spoločnosti do bežného života. A to napríklad aj tak, že ľudí žijúcich na ulici začnete privykať pravidelnej práci. A div sa svete, Hudcovič takúto brigádu s „bezdomovcami“ minulý rok aj organizoval a, samozrejme, sa s tým nezabudol pochváliť na svojom účte na sociálnej sieti. Rezort za to zaplatil 400 eur.

A keďže si obdobnú akciu Rezort do rozpočtu naplánoval aj v tomto roku, dá sa predpokladať, že pred novembrovými komunálnymi voľbami nám bude Hudcovič ukazovať, aké má sociálne cítenie, ale podľa všetkého opäť financované z peňazí daňových poplatníkov.

Ďalšia položka, ktorá nás upútala, je v časti rozpočtu s názvom „Tlačoviny a promo predmety“. Ide o aktivitu s názvom „Birdwatching – avifauna“, na ktorú je v rozpočte Rezortu z verejných peňazí vyčlenených 4050 eur. Rovnakú aktivitu však Rezort financoval aj vlani. Išlo o montáž kamery na Vtáčom ostrove na Sĺňave a zabezpečenie živých prenosov zo života operencov. Samozrejme, Hudcovič sa nezabudol aj pri tejto aktivite odfotografovať a na sociálnej sieti ju patrične prezentoval.

Aj napriek tomu, že živému vysielaniu z Vtáčieho ostrova sa dostalo množstvo mediálneho priestoru a financií od Rezortu, internetový prenos nefunguje.

Dokonca o tejto jeho „ochranárskej“ činnosti nájdete reportáže aj na Hudcovičovom spravodajskom portáli. A tak zrejme máme mať dojem, že Hudcovič sociálne cíti a je navyše ochranár, ale evidentne nie za svoje, ale za verejné peniaze.

V prípade zabezpečovania živých prenosov z Vtáčieho ostrova zrejme však išlo naozaj len sa u tejto aktivity odfotografovať a verejnosti sa pochváliť, nakoľko živý prenos z ostrova uprostred Sĺňavy budete márne hľadať, je nefunkčný.

V rozpočtovej kapitole Rezortu „Tlačoviny a promo predmety“ nájdete aj iné podivné položky s názvami „Chránené územia a krajiny“, kde bez rozpísania podrobností je naplánovaných 6930 eur, ale aj kapitoly „Vážsky ostrov“ 4050 eur a „Malá Vrbina“ 4050 eur.

A tak zrejme v predvolebnom období čakajú tieto lokality veľké upratovacie práce financované aj z mestskej kasy. Avšak poza chrbát poslancov, ktorí v dobrej viere, že prispievajú na zvýšenie návštevnosti kúpeľného mesta, financie z rozpočtu svojím hlasovaním Rezortu pridelili. A nejde o žiadne drobné, ale o 120-tisíc eur pre rok 2018.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela