Lančár: Vatra zvrchovanosti aj s tancovačkou

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 15. júla 2018, 15:00

Od prvých osláv schválenia deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky uplynulo už štvrťstoročie. Pri tejto príležitosti a na oslavu schválenia deklarácie sa pred štvrťstoročím na mnohých miestach Slovenska rozhoreli Vatry zvrchovanosti. V obci pod horami, v Kočíne-Lančári takúto vatru zapálili národniari v sobotu 14. júla. Išlo o slávnosť v lone prírody. Atmosféra bola vynikajúca.


Emília Slabá si akciu užívala nielen s vnučkou, ale i celou rodinou. (Autor: Viera Dusíková)

„Som veľmi rád, že sem prišli ľudia od Vrbového po Chtelnicu. Vatru sme zapálili večer, do tanca nám hrá Borovienka, ľudia sa bavia, deti s rodičmi si opekajú špekáčiky. Počasie nám vyšlo na jedničku,“ uviedol organizátor podujatia Milan Slabý.

Vatra zvrchovanosti horela symbolicky na pomedzí dvoch obcí, ktoré sú súčasne spojené do jedného územného celku.

Ľudia sedeli v susedstve vinohradu – v lone prírody.  Tancovali na tráve, deti si tu robili kotrmelce aj mlynské kolá.

Vyjašili sa dosýta, ako za starých čias na dedine.   „Domáci to tu volajú  Vinohrad pri Jánovi Pavlovi, to boli dvaja bratia,“ vysvetlila Emília Slabá.

 Na kolenách držala vnučku, ktorá sa hrdila trošku pripáleným špekáčikom, lebo opekať pred deviatou večer ešte nedalo celkom bez rizika pripálenia jedla, vatra sálala príliš horúce teplo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek