Chcete mať doma pekné trvalky aj po zime?

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 23. augusta 2022, 08:59
  • Autor:Jozef Šimko

Koniec leta môže byť v záhrade nádherný. Samozrejme, najmä vtedy, ak ste sa o ňu počas sezóny starali. Kvitne množstvo krásnych rastlín a nápadnejšie začínajú byť aj okrasné trávy. Nekonečné možnosti záhradníckeho kúzlenia ponúkajú dekoratívne trávy okrasné. Všetky druhy trvaliek a tráv dnes zakúpime v kontajneroch, preto ich môžeme vysádzať takmer celý rok, keď sa teplota pohybuje nad bodom mrazu.

Najvhodnejším ročným obdobím je však jar, keď je celá rastlina veľmi aktívna a dobre zakoreňuje. Pri jesennej výsadbe nastáva väčšie riziko napádania rastliny plesňami a horšie zakoreňovanie. Citlivé trvalky ako Echinacea a Paeonia a podobné druhy vysádzame na jar. Vtedy vykonávame aj zrezanie súkvetí i tráv. V zime nadzemná časť slúži nielen ako okrasa, ale hlavne zaisťuje zimnú ochranu, ktorú odstránime až na jar.
Rastliny treba hneď v prvopočiatku rozmiestniť tak, aby mali dostatok miesta, aj keď vyrastú, a neochudobňovali sa navzájom o životný priestor, čo platí najmä pre dominantné solitéry. Pri výsadbe musíme dopredu obmedziť agresívne sa rozrastajúce druhy, napríklad bambusy, zlatobyľ, niektoré okrasné trávy či astry takzvanou koreňovou zábranou – fóliou, plechovými alebo plastovými pásmi. Vzdialenosť sadeníc nižších trvaliek je 0,25 – 0,3 metra, stredne vysokých 0,4 – 0,5 m, vyšších 0,6 – 0,7 m.

Rastliny sadíme do jamiek takej veľkosti, aby sa do nej dobre zmestil koreňový bal a aby v nej mohli byť korene voľne rozložené, nesmú byť ohnuté smerom nahor. Sadenicu v jamke sa prihrnieme substrátom, ktorý musíme okolo rastlinky dobre pritlačiť, aby sa zabezpečil kontakt okolia s balom, inak bal rýchlo preschne a rastlinu potom nevieme „uzalievať“ a napriek následnej zálievke zaschýna. Hĺbka sadenia má byť taká, aby vegetačné púčiky rastlín, takzvané srdiečko, boli bezprostredne pod povrchom pôdy. Výsadbu dôkladne zalejeme, aby sa pôda spojila s koreňmi, intenzívna zálievka by mala byť minimálne 14 dní po výsadbe.

Prihnojovať môžeme začať až v nasledujúcom roku po výsadbe. Čerstvo vysadené rastliny nehnojíme. Moderné výsadby trvaliek a letničiek sa kombinujú s nízkymi drevinami ako vresy, ruže a podobne. Tieto rastliny tvoria kostru záhona a môžu sa podľa sezóny obmieňať. V jesennom období sa vyhýbame rezu teplomilných trvaliek, akými sú levandule, šalvie. Prestávame hnojiť rastovými, dusíkatými hnojivami a uprednostňujeme hnojivá na vyzrievanie, fosforečné a draselné, aby rastliny pred zimou lepšie vyzreli. Citlivé rastliny ako mrazuodolné palmy, niektoré okrasné trávy zakrývame až po príchode chladu. Skoršie zakrývanie spôsobuje zahnívanie a neskorší úhyn. Najškodlivejšia je pre citlivé trvalky kombinácia chladu a vlhka, preto sa snažíme zabrániť u nich trvalému prevlhčeniu v zimnom období tak, že ich zviažeme, prikryjeme materiálom, ktorý dýcha, napríklad jutou, papierom, vyhýbame sa textílii, a odumreté časti striháme až na jar.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín