Recepty: Carrot cake – mrkvový koláč
Suroviny na cesto:
300 g hladkej alebo špaldovej múky, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička mletej škorice, 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov, 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška, štipka soli, 4 vajcia, 300 ml olivového oleja alebo po 150 ml olivového a kokosového oleja, 400 g práškového cukru alebo po 200 g trstinového cukru a medu, 300 g nastrúhanej mrkvy, 150 g hrubšie pomletých vlašských orechov alebo pre lepšiu chuť mix z vlašských orechov, mandlí, lieskovcov a pekanových orechov, 4 polievkové lyžice horúcej minerálnej vody
Postup:
V mixéri vyšľaháme 4 žĺtky, cukor, vodu, olej a pred koncom mixovania zvyšné koreniny. Do hmoty pridáme preosiatu múku, sódu bikarbónu, orechy, nastrúhanú mrkvu a pomaly zapracujeme tuhý sneh zo 4 bielkov. Vylejeme na plech alebo tortovú formu, vymastenú a vysypanú múkou alebo obloženú papierom na pečenie. Predhrejeme rúru na 180 °C a dáme piecť na 45-50 minút. Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme cez stred napoly.
Suroviny na plnku:
500 g mascarpone, 250 g masla, 160 g práškového alebo hnedého cukru
Postup:
Ak všetky suroviny nemajú izbovú teplotu, pri šľahaní sa „zrazia“. Najskôr vyšľaháme maslo s cukrom a postupne zapracujeme mascarpone. Natrieme na vychladnutý a cez stred prekrojený korpus, zvyšok dáme navrch a dookola.