Čo všetko sme prežili v roku 2015 (1.)

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2016, 21:18
  • Autor:ben

Rok 2015 bol plný udalostí, ktoré sme sa snažili zaznamenať na stránkach Piešťanského týždňa. V pravidelnej kronike prinášame prehľad aspoň niektorých – pútavých či významných pre náš región.

JANUÁR


■ NOVÁ PREDNOSTKA MESTSKÉHO ÚRADU. 

Novozvolený primátor Miloš Tamajka začal s personálnymi zmenami na radnici tak, ako sľuboval v predvolebných vyhláseniach. Prvý výmena nastala na poste prednostky úradu, kde Denisu Bartošovú vystriedala Dáša Reháková.

■ VRBOVSKÁ PRIMÁTORKA SI NAVRHLA ZÁKLADNÝ PLAT. 

Novozvolení poslanci a primátorka Mesta Vrbové Ema Maggiová sa prvýkrát zišli až 2. januára. V zmysle zákona po uplynutí tridsiatich pracovných dní odo dňa konania komunálnych volieb. Poslanecké sľuby zložili zrejme ako poslední v regióne. Poslanci odhlasovali i plat primátorky. Sama si ho navrhla na najnižšej zákonnej úrovni vo výške 1929 eur.

■ PRIMÁTOR ZARAZIL VÝRUB STROMOV V CELOM MESTE. 

Primátor Miloš Tamajka vydal príkaz na pozastavenie výrubu všetkých stromov na mestských pozemkoch. Zákaz sa vzťahoval aj na stromy s už vydaným povolením na výrub. Išlo o desiatky drevín.

■ POČET PIEŠŤANCOV KLESOL. 

Piešťancov ubudlo. Oproti roku 2013 v meste k 31. decembru 2014 žilo o takmer sto obyvateľov menej – 28 705 ľudí.

■ SMRŤ PRI ČERTOVEJ PECI. 

Čelnú zrážku pri Radošine neprežila 57-ročná žena z tejto obce. V Škode Fabia sa viezla s vodičkou, svojou 33-ročnou dcérou. Pri predbiehaní traktora sa pravdepodobne nestihli s autom zaradiť do svojho jazdného pruhu a čelná zrážka s protiidúcim autom stála spolujazdkyňu život.

■ CELÚ NOC HASILI ORAVCOV MLYN. 

S požiarom mlyna vo Veľkých Kostoľanoch bojovalo 12 hasičov z Piešťan, Hlohovca, Trnavy a dobrovoľníci z obecného hasičského zboru. Plamene pohltili strechu i obytnú časť historickej budovy. Akoby zázrakom sa vyhli zariadeniam pôvodného Oravcovho mlyna, ležiaceho na brehu Dudváhu.

■ PODPAĽAČ ÚRADOVAL. 

Neznámy podpaľač si v Piešťanoch vybavoval účty. V blízkosti bikrosovej dráhy na Ulici E. F. Scherera zapálil luxusné BMW. Majiteľovi spôsobil škodu vo výške približne 25-tisíc eur.

Braňo Jobus svoje knihy ochotne podpisuje kdekoľvek a kedykoľvek.

■ VRBOVČANA JOBUSA NOMINOVALI NA KRIŠTÁĽOVÉ KRÍDLO

Branislav Jobus je jeden z trojice autorov, nominovaných na cenu Krištáľové krídlo v kategórii literatúra a publicistika. Vrbovský hudobník, spevák a spisovateľ sa medzi finalistov dostal za najnovšiu knihu rozprávok Ja nič, ja muzikant.

FEBRUÁR


■ MESTSKÚ POLÍCIU VO VRBOVOM POSLANCI ZLIKVIDOVALI. 

Mestskú políciu vo Vrbovom tamojšie zastupiteľstvo hlasovaním k 1. júnu zrušilo. Už od polovice roka 2014 mala len troch príslušníkov a podľa primátorky Emy Maggiovej v takomto stave neplnila svoju funkciu.

■ NA SPOJENEJ ŠKOLE UŽ SCHODY NIE SÚ PROBLÉM. 

Dvomi novými šikovnými plošinami pre uľahčenie pohybu imobilných žiakov sa pochválila Spojená škola na Žilinskej ceste v Piešťanoch. Inštalované zariadenia majú hodnotu 23-tisíc eur.

■ OPERENÝ DRAVEC ZASTRELENÝ NAD HLAVAMI ŠKÔLKAROV. 

V Hubine padol za obeť nezodpovednému strelcovi celoročne zákonom chránený myšiak lesný. Mŕtvy operenec spadol priamo do dvora materskej školy. Poľovníci tvrdili, že išlo o hrubé porušenie zákona a žiadali tento čin riadne vyšetriť.

■ NEPLATNÉ REFERENDUM. 

Referendum o ochrane rodiny Piešťancov k urnám neprilákalo. Rozhodlo sa k nim ísť len 19,7 percenta oprávnených voličov. O niečo disciplinovanejšie sa ukázali obyvatelia Vrbového – účasť dosiahla 21,65 %.

■ SÚKROMNÁ TV KARPATY MESTSKÉ PENIAZE NEDOSTALA. 

Piešťany minulý rok neprispievali na vysielanie súkromnej regionálnej televízie. Čiastku 50-tisíc eur mestské zastupiteľstvo v rozpočte presunulo na vybudovanie parkoviska pri novej basketbalovej hale. V položke pre regionálnu televíziu ponechali poslanci necelých dvetisíc eur.

■ ZLATÝ SLÁVIK V ELEKTRÁRNI. 

Fanúšikovia pop-rockovej hudby si prišli na svoje v Elektrárni Piešťany počas akustického koncertu päťnásobného Zlatého slávika Petra Cmorika.

■ TORÉZ OPÄŤ VYHOREL! 

Vrbovský bezdomovec Anton Bielka alias Toréz tretíkrát vyhorel. Tentoraz oheň, rozpútaný v bezbariérovom dome na Beňovského ulici, sprevádzal aj výbuch. Starček sa pri požiari vážne zranil – obhorela mu ruka a prekonal otras mozgu.

Kino v Dome Umenia prešlo digitalizáciou.

■ KINO V DOME UMENIA PREŠLO DIGITALIZÁCIOU. 

V piešťanskom Dome umenia zmodernizovali premietaciu techniku a nainštalovali veľké nové filmové plátno. V premietacej kabíne je digitálny projektor s 2D technológiou a napojením na internet.

MAREC

■ ŠKOLÁČKA SKONCOVALA SO ŽIVOTOM. 

Hneď na začiatku jarných prázdnin si siahla na život výstrelom zo zbrane 14-ročná ôsmačka z Piešťan. Poraneniam na mieste podľahla. Polícia cudzie zavinenie vylúčila, podľa predbežného vyšetrovania žiačka spáchala samovraždu.


■ STVORILA VÍŤAZNÚ KARNEVALOVÚ MASKU. 

Piešťanka Jana Palenčárová získala už po štvrtý raz cenu na veľtrhu kozmetiky Interbeauty v Bratislave. V kategórii aplikácie na telo za pôvabný strašidelný model, inšpirovaný benátskou tradičnou maskou vybojovala zlato.

■ STARENKU ZHODILI Z BICYKLA A OLÚPILI. 

V Drahovciach olúpili dve ženy 85-ročnú starenku. Dôchodkyňa išla bicyklom na nákup. Zlodejky si ju vyhliadli pri kultúrnom dome, pribehli k nej a zabránili jej v ďalšej jazde. Jedna ju sotila do hrudníka a keď stará žena spadla na koleno, z vrecka jej vzali peňaženku so 150 eurami.

■ VO FITNESCENTRE CVIČILI PACIENTI S ROZTRÚSENOU SKLERÓZOU. 

Pacienti s roztrúsenou sklerózou, ich rodinní príslušníci a priatelia z celého Slovenska sa stretli v Piešťanoch na cvičebnom maratóne. Na športových náradiach cvičilo sedemdesiat ľudí vo veku 15-65 rokov.

■ ŠKANDÁL NA RADNICI! 

Piešťanská radnica čelila podozreniam s manipuláciou s údajmi svojich zamestnancov. Primátor Miloš Tamajka odovzdal viceprimátorovi Michalovi Hynekovi administrátorský príkaz k doméne mesta, umožňujúci prístup ku všetkým počítačom na úrade. Údaje z nich sťahovali zástupcovia firmy illi, hoci ešte nemali podpísanú s mestom zmluvu.

■ STARONOVÁ SPRÁVNA RADA NEMOCNICE. 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nevymenoval v Nemocnici A. Wintera, vyšetrovanej pre kúpu predraženého cétečka, za členov správnej rady zástupcov vyššieho územného celku či mesta, ako to prezentoval na verejnosti, ale ponechal vo funkcii dovtedajších členov z rezortu zdravotníctva.

■ SLUŽBY MESTA S NOVÝM RIADITEĽOM. 

Služby mesta Piešťany dostali konečne riaditeľa. Na mestskom zastupiteľstve zvolili poslanci do tejto funkcie takmer jednohlasne Miroslava Prochásku. Rodák z Piešťan, žijúci v Prievidzi, vystriedal dosluhujúcu poverenú riaditeľku Annu Klimekovú.

Zábrany počas víkendu budovalo dvadsaťjeden dobrovoľníkov.

■ ŽABÍ ZÁCHRANÁRI V PLNOM NASADENÍ. 

Záchranu žiab na jazere Striebornica si vzali na starosť dobrovoľníci z Občianskeho združenia Kvas. Spolu so skautmi, ale i náhodnými zúčastnenými postavili zábrany popri okraji cesty a potom prenášali zachytené žaby do protiľahlého jazera.

■ ZBABRANÝ PREPAD. 

Maskovaní lupiči prepadli s krátkou guľovou zbraňou čerpaciu stanicu pri nákupnom centre na Vrbovskej ceste v Piešťanoch. Obsluha sa nevyľakala a lupiči sa dali na útek s prázdnou igelitkou.

■ KAMEROVÝ ZÁZNAM UŽ NEEXISTUJE. 

Primátor M. Tamajka zvolal mimoriadne rokovanie mestskej rady, aby jej členom oznámil, že kamerový záznam, zobrazujúci dianie, pri ktorom malo prísť k manipulácii s počítačmi pracovníkov radnice a stiahnutiu údajov na externý harddisk, je zmazaný, hoci poslanci uznesením rozhodli o jeho zachovaní. Primátor argumentoval zákonom o ochrane osobných údajov, poslanci mu odpovedali, že má právo maximálne nepodpísať alebo pozastaviť výkon uznesenia, nie konať proti jeho zneniu.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek