Duálne vzdelávanie ponúka študentom zárobok už pred maturitou

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2015, 08:42
  • Autor:pr

Kam po základnej škole je základná otázka skoro všetkých deviatakov a ich rodičov. Mnohí sa rozhodujú na základe „módnych“ povolaní bez ohľadu na potreby súčasného trhu práce. Ten trpí najmä nedostatkom absolventov technických škôl. Súčasní tínedžeri ich veľakrát nepovažujú za dosť atraktívne.

Minimalizácia nákladov na štúdium



V mnohých rodinách pri rozhodovaní hrá čoraz dôležitejšiu úlohu minimalizácia nákladov na štúdium či možnosť zarábať si už pred maturitou. Toto všetko poskytuje nový systém prípravy študentov pre reálne potreby zamestnávateľov s rovnakým podielom teórie a odbornej praxe, nazvaný duálne vzdelávanie. Od septembra ho v rámci spolupráce so Strednou priemyselnou školou v Novom Meste nad Váhom využíva aj spoločnosť Vacuumschmelze, s.r.o., so sídlom v Hornej Strede.
„V posledných rokoch máme problémy s obsadzovaním pracovných pozícií vyžadujúcich technické znalosti a zručnosti, preto sme sa rozhodli ísť do duálneho vzdelávania. Spolupracujeme s novomestskou priemyslovkou, zabezpečujúcou teoretickú časť vyučovania, pretože jej odbory majú u nás z hľadiska výrobných potrieb uplatnenie,“ hovorí Elena Uhlíková, vedúca personálneho útvaru Vacuumschmelze.
Štyri roky štúdia s praxou v zahraničnej firme a perspektívou zamestnania ihneď po škole využíva od septembra šesť prvákov. Striedajú týždeň v škole s päťdňovou praxou v novozriadených priestoroch pracoviska praktického vyučovania v budove technickej údržby Vacuumschmelze, kde pod odborným dohľadom profesionálov získavajú prax v oboroch mechanik nastavovač a mechanik mechatronik.
Cieľom firmy je navýšiť ešte každoročne prijímaný počet študentov z dnešných 6 na 9. „Slovenská legislatíva však pozná pojem duálne vzdelávanie len od marca tohto roku a na mnohých základných školách bolo k nemu doteraz len minimum informácií. Preto pre budúci školský rok pripravujeme viaceré aktivity, aby nielen deti, ale aj rodičia získali čo najviac informácií o tejto forme štúdia,“ konštatuje E. Uhlíková.

Podnikové štipendium od prvého ročníka



K lákadlám kampane patrí podnikové štipendium už od prvého ročníka, pracovný odev i obuv či doprava do firmy zdarma, rovnako aj stravovanie v prvom ročníku. Postup je jednoduchý. Ak si mladý človek vyberie niektorý z dvoch už spomínaných študijných odborov, nahlási do firmy záujem o praktické vyučovanie v Hornej Strede a príde na pohovor. Ak si ho vyberú, dostane potvrdenie, ktoré priloží k prihláške na Strednú priemyselnú školu v Novom Meste nad Váhom. Po prijatí na štúdium podpíše s Vacuumschmelze učebnú zmluvu, ktorá ho však nezaväzuje zostať vo firme aj po skončení školy.
Pätnásťročný Timotej z Beckova absolvoval pohovor vo Vacuumschmelze i skúšky na priemyslovke a od septembra každý druhý týždeň ráno vstáva a dochádza na prax do Hornej Stredy. „Dozvedel som sa o tejto možnosti na Základnej škole v Beckove. Novinka ma zaujala a teraz každý párny týždeň dochádzam s otcom, ktorý robí tu,“ vysúkal zo seba základné info. Duálne vzdelávanie mu vyhovuje a oceňuje aj skutočnosť, že po skončení školy sa nemusí zaviazať odpracovať určitý počet rokov vo firme. „Ak sa to oplatí, ostanem aj po maturite, inak idem do Nemecka,“ pomerne jasne vidí svoju budúcnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava