Piešťanka zvíťazila s najkrajšou benátskou karnevalovou maskou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. marca 2015, 12:50
  • Autor:vd

Piešťanka Jana Palenčárová získala už po štvrtýkrát cenu na veľtrhu kozmetiky Interbeauty v Bratislave. V kategórii aplikácie na telo si za svoj pôvabno-strašidelný model inšpirovaný benátskou tradičnou maskou vybojovala zlato. Bola bezkonkurenčná.

Jednou z masiek, ktoré si talianske ženy s obľubou objednávajú u módnych tvorcov, je Kolombína – polovičná maska, zdobená zlatom, perím a kryštálmi striebra. Vraj herečka, podľa ktorej túto masku Benátčania pomenovali, si ju dala navrhnúť tak, aby celkom neprekryla jej pôvabnú tvár.
J. Palenčárová sa pre svoju „Kolombínu“ rozhodla krátko pred súťažou. „Asi týždeň som premýšľala nad tým, či sa do súťaže opäť prihlásim. Prvenstvo je totiž zaväzujúce, chcela som ho obhájiť, ale odkedy sa mi narodila dcérka, moje priority sa zmenili a priznám sa, už mi na víťazstve až tak nezáležalo,“ povedala nám víťazka. Súťaž naplánovali na piatok 13. februára a Piešťanka len deň pred veľtrhom začala s výrobou kostýmu. Okrem toho musela kompletne pripraviť masku, povystrihovať krajku a zladiť všetky komponenty do rovnakého zlatého tónu, vrátane pštrosích pier, labutienky, koráliek a kamienkov. „Časť vecí som mala v zálohe už z predchádzajúcich súťaží i z mojej práce vizážistky, ale niektoré som si musela dokúpiť. Uvedomila som si, že naše obchody sú síce plné tovaru, ale keď hľadáte niečo konkrétne, máte problém.“

Modelkinu tvár zdobili čipky, kamienky a korálky.

Keď dorazila okolo obeda na súťaž, jej súperi už boli v plnom nasadení. „Mala som šťastie, pretože som tu stretla kamaráta, známeho bratislavského kaderníka, ktorý mi pomohol s účesom a ušetril mi hodinu času. Obyčajne si svoj model aj načešem, ale vďaka nemu som sa mohla naplno venovať iba výrobe masky. Najskôr som pozlátila tvár a postupne dotvárala aplikácie tak, aby z nich vzišla konečná podoba. Aj keď súťažiaci má podstatné veci premyslené, predsa sa neubráni improvizácii. Tie chvíle tvorenia milujem. Človeku pri nich stúpa v krvi adrenalín. Neuvedomuje si, ako plynie čas. Všetko klapalo, bola som spokojná. Uvedomovala som si totiž, že keď vyhrám, vyhrám, keď nie, nič sa nedeje.“ Keď prišlo záverečné zúčtovanie v kategórii dospelých vizážistov, jej karnevalová maska zvíťazila.
Ďalšiu kategóriu tvorili študenti. „Pozorujúc nastupujúcu generáciu vizážistov môžem iba skonštatovať, že som rada, keď podávam stabilne dobré výkony a som stále v trende. Je to motivujúce. Za svoje úspechy vďačím najmä svojej úžasnej rodine a priateľom, ktorí ma vo všetkom podporujú,“ uviedla vizážistka.
Jana Palenčárová s víťaznou benátskou maskou.

Interbeauty bola pre túto umelkyňu len ďalšia výzva „mimo reality”. „Venujem sa hlavne vizáži neviest a dám, ktoré sa chystajú na plesy či stužkové. Prácu dopĺňam firemným poradenstvom, zmenami imidžu a občas i vizážami na módnych prehliadkach alebo pri fotení módnych bookov,“ zdôverila sa J. Palenčárová. Prácu si organizuje tak, aby jej ostal čas najmä pre rodinu. Snaží sa stále zdokonaľovať, sleduje módne trendy a postupy na internete a teší sa na ďalšie školenie s vizážistom Lukášom Kimličkom. Na jar sa chystá do Trenčína, kde chce svoje umenie predviesť na Majstrovstvách Slovenska v make-upe – Beauty forum Slovakia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 3. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela