Rady pre spotrebiteľa: Tepelné čerpadlo

  • Nezaradené
  • 19. júna 2014, 14:37
  • Autor:pr

Mnoho Slovákov si pravdepodobne ani neuvedomuje, že konštruktér prvého tepelného čerpadla na svete je Slovák Aurel Stodola, ktorý sa narodil v Liptovskom Mikuláši a bol profesorom svetoznámeho Alberta Einsteina. Jeho tepelné čerpadlo z roku 1928 pracuje dodnes vo Švajčiarsku a vykuruje radnicu v Ženeve. Tento vzácny vynález napriek tomu na Slovensku ani takmer po 100 rokoch nie je využívaný tak, ako by si zaslúžil.

Uskutočňované inovácie všetkých ohrievačov vody a aktívny vývoj vyústili v popradskej spoločnosti Tatramat do výroby tepelných čerpadiel na ohrev vody. Tento produkt sa môže pýšiť teda nielen prívlastkom „vyrobený na Slovensku“, ale aj „vyvinutý na Slovensku“. Na našom, ale i zahraničných trhoch stihol už tento produkt získať viaceré ocenenia. V roku 2013 získali výrobky TEC 220 TM a TEC 300 TM druhé miesto v súťaži Národná podnikateľská cena za životné prostredie 2013 a aktuálne tepelné čerpadlá na ohrev vody Tatramat získali čestné uznanie za výrobok roka 2014 na výstave Aquatherm 2014 v Nitre.
Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré pracuje na princípe využitia inak nevyužiteľnej energie nízko potenciálneho tepla z nášho okolia, napríklad z vody, vzduchu, zeme, alebo z odpadového tepla. Takto získanú energiu potom využíva napríklad na ústredné kúrenie alebo ohrev úžitkovej vody. Tento spôsob využitia energie je ekologický, ale hlavne ekonomický.
Na ohrev úžitkovej vody ohrievačmi Tatramat sa využíva tepelné čerpadlo „vzduch – voda“, ktoré sa skladá zo štyroch hlavných častí: výparník, kompresor, kondenzátor a škrtiaci ventil. Čerpadlo využíva teplo zo vzduchu, ktorý sa nachádza v miestnosti, kde je zariadenie inštalované. Dochádza tým k malému zníženiu teploty v tejto miestnosti, no zároveň sa z miestnosti odvádza vlhkosť. Pomer tepelného výkonu (t.j. odovzdaného vykurovacieho výkonu) a spotrebovanej energie (t.j. elektrického príkonu na pohon čerpadla) je kľúčovým parametrom tepelného čerpadla a nazýva sa výkonové číslo. To udáva, koľkokrát sa dodaná energia technológiou tepelného čerpadla za stanovených podmienok znásobí a využije na ohrev či už úžitkovej vody alebo vody vo vykurovacom systéme. Výkonové číslo tepelných čerpadiel Tatramat je väčšie ako 3,2 (EN 16147). Z toho vyplýva, že použitím tohto duhu ohrievača vody je možné usporiť až 70 percent nákladov oproti klasickým ohrievačom. V praxi to znamená, že návratnosť investície je menej ako tri roky.
Prečo tepelné čerpalo Tatramat
Spoločnosť Tatramat – ohrievače vody, s.r.o., je tradičným slovenským výrobcom s bohatou históriou, ktorá predstavuje viac ako 165 rokov výroby strojárenského spotrebného tovaru. Skúsenosti, stabilné zázemie a moderná technológia jej umožňuje produkovať široký sortiment ohrievačov vody vysokej kvality pod značkou Tatramat. Sortimentná skladba produktov predstavuje elektrické, kombinované, plynové ohrievače vody, ohrievače vody s nepriamym ohrevom, solárne ohrievače vody i tepelné čerpadlá s 220- a 300-litrovým zásobníkom.
Tatramat pôsobí na celosvetovom trhu s najväčším podielom najmä v európskych krajinách, ako sú Česko, Nemecko, Holandsko, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko, Ukrajina, Rusko, pobaltské štáty i štáty bývalej Juhoslávie. Dodávky sa realizujú i do USA, Kanady a ázijských krajín. Dominantné postavenie na Slovensku i neustále rokovania so zahraničnými výrobcami i distribútormi predstavujú nové odbytové možnosti aj inovačné námety. Produkty tejto spoločnosti sa vyznačujú najprestížnejšími bezpečnostnými certifikátmi západoeurópskych skúšobní VDE i Kema, certifikátmi o kvalite smaltovacieho procesu i samotného smaltu EEA a Tatramat je už od roku 1996 držiteľom certifikátu ISO 9001, od roku 2003 certifikátu ISO 9001:2000 a do roku 2010 i ISO 14001.
Spoločnosť Tatramat – ohrievače vody, s.r.o., má dostatočný sortiment výrobkov, ktoré môže ponúknuť zákazníkovi. Má nielen výrobnú, ale aj technickú základňu pre splnenie ďalších požiadaviek zákazníkov a výrobky tejto spoločnosti predstavujú už dlhé roky u zákazníkov najvyššiu kvalitu a komfort v danom segmente.
Máte ďalšie otázky? Neváhajte a navštívte nás v OD DOMOSS, Bratislavská 11/a, Piešťany, kliknite na www.domoss.sk, prípadne zavolajte na tel. 0905/409 703.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav