Horná Streda: Pre záplavy sa presunula za Váh

  • Spravodajstvo
  • 28. decembra 2009, 10:49
  • Autor:šg

PIEŠŤANY – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Nasleduje Horná Streda.

Horná Streda v číslach:
■ 1259 – počet obyvateľov
■ 983 ha – rozloha chotára
■ r. 1263 – prvá písom. zmienka
■ r. 1948 – súčasný názov obce
Prierez históriou
Podľa archeologických nálezov bolo územie dnešnej Hornej Stredy osídlené už za čias Veľkej Moravy. Prvá písomná zmienka o Hornej Strede pochádza z roku 1263. Vtedy sa volala Sceredahel. V tomto čase ju kráľ Belo IV. daroval benedik-tínskemu kláštoru sv. Martina na Panónskej hore ako náhradu za hrad Gustig. V 17. storočí patrila obec trnavským jezuitom a od roku 1773 ostrihomskému arcibiskupstvu. V 18. storočí získal časť obce rod Erdödyovcov.
Horná Streda zažila v minulosti niekoľko veľkých povodní. Najhoršia bola v roku 1813, keď zničila celú obec. Veľké škody však spôsobili aj povodne v rokoch 1894 a 1913. Nebezpečenstvo povodní bolo zažehnané až v druhej polovici minulého storočia, po vybudovaní vážskej kaskády a hydrocentrály. Obyvateľstvo sa živilo prevažne poľnohospodárstvom. Od roku 1920 mala obec názov Streda, od roku 1927 Horná Streda nad Váhom, a od roku 1948 nesie súčasný názov Horná Streda.
Obecné symboly
Obecná pečať, ktorá bola použitá na kongregačnom spise Nitrianskej župy, pochádza z roku 1745 a je uložená v štátnom archíve v Šali. Keďže vtedajší obyvatelia obce sa živili poľnohospodárstvom, aj symboly obce ho zohľadňujú. Erb obce pozostáva z bieleho štítu, v ktorého spodnej časti sú dve hrotmi hore smerujúce radlice: lemeš a črieslo. Dominantou erbu je červená ruža na zelenej stopke s dvoma zelenými listami. Trojcípa vlajka pozostáva z piatich pruhov – zeleného, bieleho, červeného, žltého a čierneho.
Oplatí sa vidieť
Najvzácnejšou historickou pamiatkou obce je barokový rímskokatolícky kostol Všech svätých z roku 1728, ktorý bol postavený na mieste pôvodného gotického kostola z roku 1353. V roku 1924 ho úplne prestavali a rozšírili o priečnu loď. Z pôvodného zariadenia sa zachovalo šesť svietnikov z druhej polovice 18. storočia a dve sochy kľačiacich anjelov. K ďalším pamätihodnostiam patria zrúcaniny kostola a kláštora jezuitov zo 17. storočia (v roku 1813 boli zničené povodňou), barokový trojičný stĺp z 18. storočia a pamätná tabuľka svetoznámeho vedca, veterinára Jozefa Mareka, ktorá bola odhalená v roku 1988.
Horná Streda dnes
Napriek tomu, že je už 21. storočie, Horná Streda ešte stále nemá vodovod a kanalizáciu. „Žiaľ, je to tak. Problém s pitnou vodou zatiaľ riešia studne, no už vlani sme začali stavať vodojem pre obecný vodovod," hovorí starosta obce Ľubomír Krajňanský, ktorý nastúpil do funkcie v tomto volebnom období. „Naším cieľom je v dohľadnom čase začať budovať obecný vodovod i kanalizáciu. Zatiaľ sú vybudované inžinierske siete v lokalite Za prekopané, kde sa stavia 30 rodinných domov.
Okrem toho sa zelektrifikovala a splynofikovala Železničná ulica. V tomto roku bol odovzdaný do užívania nájomný dom s tromi troj- a piatimi päťiz-bovými bytmi. Zároveň sme začali stavať ďalšiu bytovku, ktorá bude hotová v budúcom roku. Podarilo sa nám vymeniť väčšinu okien a opraviť strechu na budove základnej školy s materskou školou," dodáva hornostredský starosta.
Spoločenské vyžitie
V obci má najväčšiu tradíciu ochotnícke divadlo. Prvý súbor založili bratia Jozef a Martin Klčovci už v roku 1919. Jeho nasledovníkmi sú v súčasnosti súbory Divoch a Dino. V obci má zastúpenie Jednota dôchodcov i Slovenský zväz ťažko postihnutých. V obci fungujú aj poľovníci a rybári. Zo športov je najpopulárnejší futbal. Najkrajšie časy zažili hráči i jeho priaznivci v roku 2004, keď Horná Streda vyhral štvrtú ligu. Okrem neho sa tu hrá volejbal, stolný tenis a svojich vyznavačov má i turistika.
Jozef Markech prežil plodný život
Najstarším občanom Hornej Stredy je spomedzi mužov 89-ročný Jozef Markech. Ten sa však môže pochváliť aj viacerými ďalšími miestnymi prvenstvami. Tri desaťročia pôsobil na vtedajšom miestom národnom výbore, kde bol najskôr „richtárom", potom tajomníkom, rovnaký čas bol aj šéfom Dozorného výboru MO Jednoty dôchodcov a 35 rokov bol hospodárom miestneho poľovníckeho združenia Bažant. „Do funkcie predsedu MNV som nastúpil v roku 1955. V tom čase som robil majstra vo firme Štefanec a Lozovský, ktorá budovala v našej obci prívodný kanál hydrocentrály.
Za môjho richtárčenia sa postavila základná škola, semenársky podnik i dnešný Slovchmeľ. Peňazí síce nebolo nikdy dosť, no poznámosti sa dalo aj vtedy veľa vybaviť." Jozef Markech, ktorý spolu s manželkou Cecíliou oslávil v tomto roku 60 rokov spoločného života i diamantovú svadbu, bol pol storočia aj vychýreným obecným mäsiarom a vášnivým rybárom. „Počas sezóny som zabil najmenej sto svíň, z rýb boli mojimi najväčšími úlovkami 20-kilový sumec a o polovicu ľahší kapor. Tie menšie ani nerátam. Bolo by ich aj za vagón," smeje sa najstarší obyvateľ obce.
ZAUJÍMAVOSTI
■ Obec bola istý čas filiálkou farnosti Pobedím, kde pôsobili dvaja významní kapláni: v rokoch 1785-1849 najväčší bernolákovský básnik Ján Hollý a v rokoch 1892-1899 národný buditeľ, novinár, ovocinár, včelár a ľudový liečiteľ Eduard Šandorfi – Škrabánek.
■ Horná Streda ležala pôvodne východne od Hydrocentrály na mieste, kde je staré koryto Váhu. Keďže bola povodňami viackrát zničená, domy zrútené, obyvatelia si začali stavať domy na vyššie položené miesta, ďalej od Váhu. „Stánie" pred súčasným Obecným úradom bývalo často zaplavované, občania sa počas povodní prevážali do obce na člnoch.
■ V roku 1868 sa v obci narodil jeden z najvýznamnejších predstaviteľov svetovej veterinárnej medicíny, profesor VŠ zverolekárskej v Budapešti MVDr. et. PhDr. Jozef Marek.
■ V obci sídli v súčasnosti viacero firiem so zahraničnou účasťou. Je tu však aj podnik s celoslovenskou pôsobnosťou, Slovchmeľ.
■ Obyvateľov Hornej Stredy zvyknú ich neprajníci prezývať „Za trinásť". Prezývku vraj dostali vďaka jednej miestnej staršej a už dobre nepočujúcej trhovníčke, ktorá predávala kačice. Keď sa jej zákazníčka opýtala, odkiaľ je, v domnení, že sa pýta na cenu, odpovedala „za trinásť".
■ Obec sa môže pochváliť až dvoma divadelnými súbormi, Divoch a Divadlo Dino. V súbore Divoch, ktorý založili v 1986, hrával aj vtedajší starosta obce Jaroslav Hladký. Divadlo Dino vzniklo v roku 1999. Za desaťročie existencie sa môže pochváliť prvenstvom na celoslovenskej súťaži hier s dedinskou tematikou v Trebišove i ďalšími oceneniami na festivaloch v Martine, Čadci a Kremnici.
■ Futbalisti Spartaka Horná Streda si v roku 2004 vybojovali pod vedením trénera Pavla Bartoša postup do tretej ligy. Po odchode hlavného sponzora však súťaž ponúkli Novomešťanom, ktorí skončili v tabuľke len o skóre za nimi na druhom mieste. Sami po odchode väčšiny hráčov úspešného mužstva postupne vypadli až do okresnej súťaže druhej triedy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava