Najväčší úspech pólistov za posledných 23 rokov

  • Vodné pólo / Šport
  • 16. júla 2017, 08:05
  • Autor:Tomáš Horký

Extraligoví vodnopólisti KVP Kúpele Piešťany majú za sebou úspešnú sezónu. V najvyššej slovenskej súťaži sa umiestnili tesne za elitnou štvorkou, keď obsadili piate miesto. Mladé družstvo KVP vedené trénerom Martinom Berlanským dosiahlo najväčší úspech za posledných 23 rokov.

Piate miesto v extralige

Piešťanskí vodnopólisti sa po základnej časti extraligy mužov umiestnili na siedmej priečke a čakala ich nadstavbová časť o piate až ôsme miesto. Tu sa im podarilo vyhrať všetky zápasy a zaslúžene obsadili piatu priečku. „V podstate sme obhájili umiestnenie zo Slovenského pohára, kde sme skončili tiež na piatom mieste. Do prvej štvorky sme sa nedostali, no v nadstavbovej časti muži vyhrali všetky stretnutia. Po základnej časti sme figurovali na siedmej priečke, takže to je výborný posun a boli sme veľmi spokojní. Dohodli sme sa, že spravíme všetko, aby sme skončili celkovo na piatom mieste. Takéto umiestnenie v extralige mužov dosiahli Piešťany naposledy v roku 1994, teda 23 rokov dozadu, keď väčšina družstva, ktoré hralo teraz, ešte nebola na svete,“ skonštatoval M. Berlanský.

Celková bilancia KVP v extralige je 20 zápasov – sedem výhier, 11 prehier a dve remízy. Rozdiely medzi tímami boli markantné a prvá štvorka, kde je Slávia UK Bratislava, KVP Nováky, ŠK Hornets Košice a ŠKP Modrí draci Košice, je výkonnostne lepšia než druhá polovica tabuľky. Napriek tomu mladé družstvo Piešťan dokázalo favoritov viackrát potrápiť. „V prvej štvorke sú viac-menej poloprofesionálne družstvá, s ktorými sa v tejto chvíli nevieme rovnať. Či už kádrom, finančnými možnosťami, no v prvom rade podmienkami na trénovanie. Dovolím si však tvrdiť, že aj v základnej časti sme my jediní dokázali favoritov potrápiť. Nechýbalo veľa a mohli sme im aj zobrať nejaký bod. Myslím si, že perspektíva do budúcnosti u nás je. Chalani fyzicky rastú, po taktickej aj hernej stránke sa zlepšujú. Potrebujú hrať podobne ťažké zápasy, ktoré im v tejto sezóne veľmi prospeli,“ povedal kouč piešťanských vodnopólistov.

Domáce podmienky – alfa omega úspechu

Za dobrými výsledkami v nadstavbovej časti treba hľadať aj to, že ju Piešťanci odohrali v domácom prostredí. Keďže od 1. apríla bol napustený bazén na kúpalisku Eva, mohli sa pripravovať intenzívnejšie, čo bolo dôležitým faktorom pri výkonnostnom raste. „Dôležité bolo, že sme v nadstavbe hrali všetky zápasy na Eve. V prvej polovici sezóny sme odohrali väčšinu našich domácich stretnutí vonku. Domáce prostredie nám určite prospelo a bolo vidieť, že chalani rástli od zápasu k zápasu. Vedeli sme, že s ostatnými družstvami v druhej polovici extraligy sme minimálne rovnocenní, tak sme sa zomkli, poriadne sme trénovali a aj preto sa nám podarilo uspieť,“ pokračoval M. Berlanský.

Je dlhodobo známe, že situácia s krytým bazénom v Piešťanoch komplikuje vodnopólistom život. Za tréningovým procesom musia dochádzať do Nového Mesta nad Váhom a domáce zápasy v prvej polovici sezóny hrávali v Novákoch. O dôležitosti domácich podmienok v tréningovom procese svedčí to, že druhej časti sezóny, keď sa mohli pripravovať na Eve, šla výkonnosť piešťanských vodnopólistov rapídne hore. Otázkou je, dopadli by ešte lepšie, ak by mohli celoročne fungovať v domácich podmienkach? „Už sme zvyknutí, že musíme trénovať inde než v Piešťanoch. Ak by sme mali podmienky na trénovanie celoročné, určite by sme boli ešte lepší,“ pripustil kouč KVP Kúpele.
Piešťanci patrili k príjemným prekvapeniam súťažného ročníka 2016/2017.

O talenty je záujem v iných kluboch

Obdivuhodné je, že v extralige, kde je plno skúsených slovenských vodnopólistov či legionárov, dokázali Piešťanci dosiahnuť piatu priečku s vlastnými odchovancami a tímom s nízkym vekovým priemerom, keď väčšina hráčov mohla nastupovať ešte v juniorskej kategórii. Výkony niektorých talentovaných mladíkov neunikli pozornosti družstiev z prvej štvorky a vyzerá to tak, že pred novou sezónou opustia piešťanský tím niektorí hráči. „Už registrujú aj ostatní, že v Piešťanoch celkom dobre pracujeme s mládežou a o chalanov je záujem aj v iných kluboch. Do Slávie Bratislava ide Rado Pieter, môj syn Adam Berlanský odchádza do Novák aj pre štúdium na strednej škole, Timotej Filo má možnosť ísť do Hornets Košice, ale ešte to nie je úplne uzavreté. Nás to, samozrejme, teší, ale na druhej strane aj mrzí. Vieme, že sa v iných kluboch budú môcť chalani ešte viac zlepšovať, a veríme, že sa k nám raz vrátia a svoje nazbierané skúsenosti odovzdajú v prospech KVP,“ uviedol M. Berlanský.

Odchody spomenutých hráčov určite v KVP pocítia, no ich miesto zaplnia ďalší mladíci, do ktorých sa vkladá budúcnosť. „Máme pomerne dosť talentovaných chalanov, a aj keď budú nejaké odchody, vieme káder doplniť ďalšími mladíkmi. Určite aj budúci rok budeme mať ambíciu skončiť aspoň na piatom mieste,“ doplnil tréner KVP Kúpele, z kádra ktorého je viacero hráčov aj v mládežníckych reprezentáciách do 15, 17 či 19 rokov.

Bohaté vodnopólové leto na Eve

Vodnopólisti sa počas letných mesiacov budú snažiť využiť bazén na kúpalisku Eva čo v najväčšej možnej miere, aby sa pripravili na nasledujúcu sezónu. „Zrkadlom“ výkonnosti pred štartom extraligy bude tradične Slovenský pohár, ktorý sa uskutoční koncom septembra. „Je zvykom, že tam sa väčšinou ukáže predbežná výkonnosť pred štartom extraligy. Pretože my máme dobré podmienky na trénovanie v lete, u nás nejaké veľké voľno nehrozí. Tréningový proces stále prebieha a nemôžeme si dovoliť nič nerobiť,“ prezradil tréner. M. Berlanský okrem iného uviedol aj to, že o usporiadanie jednej skupiny Slovenského pohára sa budú uchádzať i v Piešťanoch.

Okrem toho nebude na Eve o vodné pólo v mládežníckych a mužských kategóriách núdza. „Začiatkom augusta sa chystáme organizovať mužský turnaj Memoriál Ladislava Bačíka, kam prídu tímy z Olomouca, Viedne a Vrútok. Na konci augusta to bude Pohár primátora mesta Piešťany, kde by v kadetskej kategórii malo byť šesť družstiev. Vrcholom leta bude začiatok septembra, keď by sme tu mali mať juniorskú reprezentáciu Austrálie, Nemecka, Maďarska a slovenskú ‚sedemnástku‘, čo budú určite atraktívne konfrontácie,“ dodal na záver M. Berlanský.

Konečné poradie extraligy mužov 2016/2017: 1. Slávia UK Bratislava, 2. KVP Nováky, 3. ŠK Hornets Košice, 4. ŠKP Modrí draci Košice, 5. KVP Kúpele Piešťany, 6. KVP Komárno, 7. VK Esá Žilina, 8. SC Pirana Topoľčany 

Káder KVP Kúpele Piešťany: Roman Klampár, Timotej Filo, Jakub Berlanský, Ján Baranovič, Radovan Pieter, Adam Berlanský, Norbert Kozmér, Andrej Polák, Ján Adamkovič, Martin Bebjak, Ľuboš Venény, Juraj Stančík, Martin Nedelka, Simon Kalnický, Denis Horvát, Jakub Holič, Róbert Mladý, Peter Vlachynský, Michal Kozák

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel