Historický úspech piešťanských vodnopólistiek

  • Vodné pólo / Šport
  • 10. decembra 2015, 09:06
  • Autor:th/jb

Ženské vodné pólo v Piešťanoch vstupuje do 25. sezóny. Hneď v jej úvode sa prepisuje história. Pólistky KVP Kúpele sa prvýkrát tešia z prvenstva v Slovenskom pohári žien. Po víťazstvách v kategóriách žiačok, kadetiek či junioriek ide o vôbec prvé víťazstvo medzi ženami v histórii klubu.

Krytá plaváreň v Topoľčanoch bola dejiskom finálového turnaja Slovenského pohára žien vo vodnom póle. Pólistky Pirana SC Topoľčany boli favoritom súťaže, vo svojom kádri majú najväčší počet – sedem slovenských reprezentantiek. Favorita a rovnako aj bratislavskú Sláviu UK dokázalo prekvapiť mladé družstvo KVP, ktoré pre Piešťany vybojovalo historicky prvú trofej medzi ženami.

■ Slávia UK Bratislava – KVP Kúpele Piešťany 8:12 (1:3, 2:1, 2:4, 3:4)
Zápas sa začal opatrne, ale postupne prevzali iniciatívu piešťanské hráčky. Vytvorili si dvojgólové vedenie 3:1, ale Bratislavčanky stav vyrovnali. V tretej štvrtine strelili hráčky z kúpeľného mesta v priebehu necelých dvoch minút štyri góly a upravili stav na 12:5. Z tohto úderu sa už súperky nespamätali a Piešťanky si vedenie s prehľadom ustrážili.

Góly KVP: Rybanská 3, Kováčiková a J. Pažická po 2, Kačková, Baranovičová, S. Pažická, Ragusa a Stankovianska po 1

■ KVP Kúpele Piešťany – Pirana SC Topoľčany 10:9 (3:3, 4:2, 1:1, 2:3)
Finálový zápas turnaja proti domácemu favoritovi začali Piešťanky lepšie, ujali sa vedenia 3:1, ale súperky skóre vyrovnali. V druhej štvrtine išli hráčky KVP znova do dvojgólového vedenia, ale súperky dotiahli na 5:5. Tesne pred koncom druhej štvrtiny bol stav 7:5 pre Piešťany a v úvode tretej časti hry dokonca 8:5, čo sa ukázalo pre ďalší vývoj stretnutia rozhodujúce. Topoľčianske pólistky zvýšili aktivitu, pritvrdili hru v osobných súbojoch a dokázali stav znížiť, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

Góly KVP: Kováčiková 4, Stankovianska a Rybanská po 2, Kačková a Baranovičová po 1

Zápas medzi Topoľčanmi a Bratislavou sa skončil víťazstvom domácich hráčok v pomere 7:5, a tak finálový turnaj Slovenského pohára žien vyhrali KVP Kúpele Piešťany, druhá skončila Pirana SC Topoľčany a tretia Slávia UK Bratislava.

O prvenstvo Piešťan sa pod vedením trénerov Jána Baranoviča a Petra Julínyho postarali hráčky: Stehlíková, Strušková – Kováčiková, Kačková, Baranovičová, S. Pažická, Ragusa, J. Pažická, Stankovianska, Rybanská, Juricová a Hanusová.

Tréner KVP J. Baranovič po zápase zhodnotil výsledok nasledovne:
„Účasť v Slovenskom pohári žien využívame ako dobrú prípravu na súťaže kadetiek a junioriek. Na zápasy sme nastupovali s cieľom podať čo najlepšie výkony. Proti Bratislave sme po opatrnom začiatku mali veľmi dobrú druhú a tretiu štvrtinu. V závere sme prestriedali a dali šancu hrať i striedačke. Proti favoritovi z Topoľčian sme zďaleka nepodali optimálny výkon, pokazili sme veľa finálnych prihrávok a nepremenili niekoľko vyložených gólových príležitostí. Dostávali sme sa do nich však, našťastie, dosť často, a tie, čo sme využili, na víťazstvo stačili. Po skončení som si ani neuvedomoval celkový výsledok. Sústredil som sa na zápas a bol som rád, že sme ho dotiahli do víťazného konca. Stále som prekvapený z celkového prvenstva. Je to super, veľký úspech pre mladý kolektív. Som rád, že sa nám podarilo do družstva angažovať skúsenú hráčku, olympijskú víťazku z Atén, Talianku Cinziu Ragusu, ktorá momentálne žije na Slovensku v Novákoch. Dokázala vo vode vyburcovať mladé hráčky k bojovnému výkonu aj v momentoch, keď sa nám nedarilo. Dievčatá majú talent a je len na nich, či ho dokážu poctivým tréningom pretaviť na ďalšie úspechy. V tomto momente im však v prvom rade musím za predvedené výkony poďakovať a prajem im veľa radosti z dosiahnutého víťazstva.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel