Veslárska regata O pohár SNP zaknihovala svoj 35. ročník

  • Veslovanie / Šport
  • 19. mája 2018, 13:21
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanskú Lodenicu počas minulého víkendu zaplavili veslári. Konal sa tu totiž už 35. ročník medzinárodnej veslárskej regaty O pohár SNP. Tradičné podujatie neodmysliteľne patrí k začiatku veslárskej sezóny a každoročne si naň nájde cestu množstvo veslárov vo všetkých kategóriách z viacerých krajín. Inak to nebolo ani tento rok.

Cieľom snaženia organizátorov z VK Sĺňava Piešťany bolo na trati dlhej 1000 metrov pripraviť tri dni plné krásnych súbojov pre všetkých, ktorým veslovanie prirástlo k srdcu – od žiačikov cez mladé nádeje národných reprezentácií až po veteránov a všetkých priaznivcov veslovania. To sa k spokojnosti všetkých strán podarilo a všetci si víkend na Lodenici užili.
Regata má motivovať mladých
Víkendová veslárska regata O pohár SNP bola už 35. ročníkom a dá sa povedať, že sú to jedny z najdlhších a najväčších pretekov, ktoré sa na Slovensku pravidelne konajú aj s medzinárodnou účasťou.

Riaditeľ regaty Miroslav Škulec.

„Mohli sme tu vidieť najmä pretekárov z Česka a Slovenska, ale aj z Rakúska a Maďarska. Súťažili tu všetky kategórie, ale hlavne je toto podujatie zamerané na detské kategórie, rozvoj mládežníckeho veslovania a na získanie radosti a súťaživosti z tohto športu,“ priblížil Miroslav Škulec, riaditeľ pretekov a podpredseda organizujúceho klubu VK Sĺňava Piešťany.
Okrem bohatej štartovnej listiny v mládežníckych kategóriách patrili k najzaujímavejším juniorské a seniorské disciplíny. „Bola tu celá slovenská špička, nádejní reprezentanti, ktorí sa zúčastnia aj juniorských majstrovstiev sveta, takže rozhodne sa bolo na čo pozerať,“ pokračoval M. Škulec.
Regata O pohár SNP patrí k jednému z najväčších športových podujatí, ktoré sa na piešťanskej Lodenici každoročne koná. Aj preto si členovia VK Sĺňava dávajú na organizácii záležať a opäť sa mohli tešiť z vydarenej akcie.
„Pre mňa osobne a celý náš klub je najväčšie zadosťučinenie to, že organizujeme takúto veľkú regatu a že si sem našlo cestu toľko pretekárov. Vyšlo nám počasie a atmosféra pri pretekoch všetkých kategórií bola výborná,“ skonštatoval riaditeľ pretekov.
Veslári z VK Sĺňava potvrdili dobrú formu a domáce prostredie využili náramne, keďže sa v celkovom poradí klubov umiestnili na prvej priečke. So športovým, ale aj s organizačným priebehom podujatia bol teda M. Škulec spokojný: „Spokojnosť určite je. Vyšlo nám počasie, účasť bola bohatá, počty pretekárov na regatu nám stúpajú, takže sme veľmi radi. Takisto sa nám ako klubu podarilo obsadiť v celkovom poradí prvé miesto, čo je skvelé a motivuje nás to do ďalšej práce.“
Viktória Zruttová si otestovala svoju výkonnosť.

Preteky aj priateľstvá
Veľkým želiezkom v ohni pre VK Sĺňava bola nádejná veslárka Viktória Zruttová. Tá v kategórii junioriek nenašla konkurenciu a s prehľadom zvíťazila. Okrem toho sa jej podarilo získať aj tretie miesto medzi ženami. „Som za toto umiestnenie veľmi rada. Preteky boli pre mňa také porovnávacie, takže som celkom obstála. Pre mňa je však hlavné sa stále zlepšovať a podávať ešte lepšie výkony. Medzi ženami to mohlo byť aj lepšie, ale tretie miesto tiež nie je zlé, takže som celkom rada,“ prezradila nám svoje bezprostredné dojmy po pretekoch V. Zruttová.
Talentovaná veslárka má pred sebou zaujímavú sezónu, keď sa predstaví na juniorských majstrovstvách sveta i Európy a rada by na nich uspela. „Táto sezóna bude pre mňa dosť náročná. Čaká ma svetový aj európsky šampionát, takže sa budem snažiť čo najlepšie trénovať, aby som bola na tieto dva vrcholy sezóny pripravená,“ uviedla V. Zruttová a stručne popísala aj svoje ambície na týchto medzinárodných podujatiach: „Chcem skončiť najlepšie, ako sa dá.“
Aj medzi veslármi je regata O pohár SNP obľúbená, čo nám potvrdila aj V. Zruttová, ktorá sa na tieto preteky každoročne veľmi teší: „Je to tradičná piešťanská regata, na ktorej sa zúčastňuje celý klub. Veľmi rada tu pretekám, mám tu veľa kamarátov a každý rok sa na tieto preteky teším. Zo športového hľadiska je to dobrá porovnávacia previerka.“
Juniori pod taktovkou Babača
Regata je cielená najmä pre nižšie mládežnícke kategórie, no predstavujú sa tu aj dorasteneckí a juniorskí pretekári. Tým sa v aktuálnej sezóne trénersky venuje najlepší slovenský veslár Lukáš Babač a odovzdáva nádejným veslárom svoje bohaté skúsenosti.
Ako bol šéftréner VK Sĺňava, ktorý má priamo na starosť juniorské a dorastenecké kategórie, spokojný s výkonmi svojich zverencov? „Bola to domáca regata, takže sme to brali, že v rámci tréningu si vyskúšame niektoré úseky. Povedal by som to tak, že na 89 percent som spokojný. Vždy je čo zlepšovať a veľké ciele v sezóne ešte len prídu. Mojich zverencov čakajú v dohľadnej dobe väčšie medzinárodné regaty. Budúci víkend ideme do Brna, potom do slovinského Bledu, kde by mali potvrdiť výkonnosť, aby sa dostali na majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa budú konať v českých Račiciach. Berieme to tak, že najlepším tréningom sú preteky a aj sme k tomu tak pristúpili.“
Jedno z najväčších veslárskych podujatí na Slovensku sa zameriava hlavne na mládežnícke kategórie a rozvoj veslovania.

Aj smerom k veľkým podujatiam, akými európsky či svetový šampionát zaiste budú, je L. Babač ohľadne veľkých ambícií zdržanlivý: „Zatiaľ nemáme nejaké veľké očakávania. Pre všetky posádky, ktoré sa môžu kvalifikovať, by to bol prvý štart na takýchto pretekoch, takže nemôžeme mať veľké oči. Aj vzhľadom na to, že veslárska základňa na Slovensku nie je taká veľká, tak trošku zaostávame za svetovou špičkou v mládežníckych kategóriách a následne aj v seniorských. Spoločne sa však snažíme tento šport opäť nakopnúť a snáď sa podarí niekoho vychovať.“
Dlhoročný najúspešnejší slovenský veslár sa rozhodol v tejto sezóne oddychovať a pretekať v nej nebude. Aj preto vo VK Sĺňava prevzal pozíciu šéftrénera, no s aktívnym pretekaním rozhodne nekončí. Práve naopak, v nasledujúcej sezóne sa bude chcieť pokúsiť kvalifikovať na olympiádu do japonského Tokia.
„Tento rok som si chcel trochu oddýchnuť. Posledných pár sezón bolo pre mňa náročných, keďže nie som vrcholový športovec a trénujem a pretekám popri práci. Vzhľadom na to, že budúca sezóna bude dosť ťažká, keďže sa bude dať kvalifikovať na olympiádu, tak som sa rozhodol, že tento rok vypustím. Budem trénovať podľa chuti a v septembri-októbri sa do toho naplno pustím. Chcem sa pripraviť čo najlepšie. Cieľom pre mňa bude kvalifikovať sa na olympiádu, nerád by som však predbiehal,“ zakončil L. Babač.

Umiestnenia veslárov VK Sĺňava medzi dorastencami a staršími:


Skif – dorastenci B-finále: 3. Petruška
Skif – dorastenci A-finále: 4. Miština
Skif – juniori: 2. Spanakis, 3. Taraba
Skif – juniorky: 1. Zruttová, 5. Masaryková
Skif – ženy: 3. Zruttová, 5. Domonkosová
Dvojskif – muži: 1. Vančo (Piešťany), Režňák (Šintava), 2. Kovačovič (Piešťany), Stiffel (Bratislava)
Dvojskif – muži masters: 2. Hudcovič, Kubla, 3. Klčo, Obert
Dvojskif – ženy masters: 3. Jurgová, Piknová
Dvojskif – juniori: 1. Taraba, Spanakis
Dvojskif – dorastenci: 5. Petuška, Miština
Dvojskif – juniorky: 1. Zruttová (Piešťany), Vašťáková (Uherské Hradiště)
Dvojskif – mix dorastenci: 1. Spanakis (Piešťany), Viceníková (Uherské Hradiště)
Dvojskif – mix: 1. Piknová, Drlička
Štvorveslica – juniorky + ženy: 3. VK Sĺňava – CVK Brno – Ostrava (Piknová, Jurgová, Macasová, Fišerová)
Štvorveslica – muži: 3. Rusnák, Obert, Jurga, Klčo
Štvorveslica – muži masters: 2. Jurga, Kubla, Hudec, Vičan
Štvorveslica – mix masters: 2. Jurgová, Piknová, Jurga, Vičan
Štvorveslica – dorastenci/juniori: 2. Taraba, Spanakis, Chalás, Kovačovič
Štvorveslica – juniorky + ženy: 2. Jurgová, Piknová, Masaryková, Domonkosová
Štvorveslica – juniori: 1. Spanakis, Taraba (Piešťany), Jurčík, Nešpor (Břeclav)
Osemveslica – muži masters: 3. Vičan, Rusnák, Drlička, Hudec, Žampach, Obert, Jurga, Klčo, kormidelníčka Jurgová
Kompletné výsledky nájde TU

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf